JMB protesti: Parlamentarci BiH danas dobijaju otkaz

Tačno u 10 časova ispred Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu nalazi se nekoliko stotina građana koji nose transparente na kojima su nacrtani političari iz svih parlamentarnih stranaka preko kojih je napisano “otkaz”. Zbog protesta je blokirana ulica Vrbanja koja se nalazi uz zgradu Parlamenta BiH.

Na Trgu BiH sve je spremno za današnje proteste. Organizatori su najavili da bi se danas trebalo okupiti desetak hiljada građana.

Sarajlijama bi se trebali pridružiti građani Zenice, Mostara, Živinica, Goražda i drugih gradova, a protestima će prisustvovati radnici pojedinih kompanija poput Konjuha, Dite, Feroelektra i dugih.

Prostesti su zakazani za 10 časova, a trenutno se ispred institucija BiH nalazi 100-ak građana i očekuje se dolazak ostalih, prenosi Klix.ba.

Ispred zgrade institucija BiH je postavljena ograda i na mjesto se nalazi nekoliko policijskih patrola, a tu se pripadnici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela koji inače obezbjeđuju zgradu.

Demonstranti su postavili veliki transparent na kojem piše Otkaz i današnji datum.

Podsjetimo da su organizatori akcije “Otkaz” najavili simbolično dijeljenje otkaza parlamentarcima koji nisu usvojili zakon o JMBG te su pozvali građane da danas ništa ne kupuju i ne plaćaju, a da mjesec juli bude mjesec građanskog neposluha, da se odgode plaćanja računa i kazni, ukratko, da se ne pune budžeti i da tako građani političkim elitama uskrate najvažniju polugu moći – novac.

”Otkaz’ je akcija koja će im pokazati da istinska moć pripada nama. U našim džepovima je moć. Jedna naša marka je moć. Neradnicima više ne želimo dati ni tu jednu marku. Izađite ispred Parlamenta BiH, ali i u svim gradovima širom Bosne i Hercegovine. Izađite i dajte im otkaz zato što su ugrozili djecu, zato što ne poštuju glas građana i građanki, zato što ga koriste da sebi obezbijede povlastice, zato što su odavno zaboravili za koga bi trebalo da rade, zato što ne poštuju ruke koje ih hrane, zato što su odgovorni za katastrofalnu situaciju u kojoj se nalazimo’, navedeno je u saopštenju.

Proteste koji su počeli nakon vijesti da beba Belmina Ibrišević ne može na operaciju u Njemačku, jer nema JMB i ne može dobiti pasoš, podržala su brojna udruženja i nevladine organizacije, a pored Sarajeva, protestovalo se i u brojnim drugim gradovima. Osim u Sarajevu, danas se očekuju protestna okupljanja i u drugim bh. gradovima. Podsjetimo i na to da je nedavno istraživanje agencije Ipsos Plus pokazalo da 89 posto građana na teritoriji BiH podržava proteste za JMB.

 

BUKA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close