Jesmo li spremni za zimu?

Meteorolozi iz BiH, Srbije i Crne Gore upozorili su na potencijalnu opasnost na većem dijelu teritorije naše zemlje i pozvali građane da ne kreću na put tokom vikenda zbog obilnih snježnih padavina, objavili su jučer portali diljem regiona. Snježni pokrivač, kako se očekuje, u planinskim mjestima mogao bi imati visinu i od 50 cm, a u nanosima i do 2 metra.

– Danas će u Bosni i Hercegovini prevladavati oblačno vrijeme sa obilnijim padavinama. U većem dijelu zemlje će padati snijeg, a na jugu Hercegovine kiša, koji će se zadržati do sutra poslijepodne kada se očekuje razvedravanje. Temperature će oba dana vikenda biti niske, spustiće se do -9 stepeni Celzijusa, dok se u ponedjeljak ujutro očekuje najniža do sad, kada će živa na termometru spasti i na -15 stepeni, a na planinama se očekuje i do -20, kazao nam je dežurni meteorolog FHMZ-a Damir Šantić.

Prebacivanje odgovornosti

S obzirom na najave meteorologa, mnogi su u strahu kako će nadležne službe reagovati ukoliko padavine budu zaista velike i pitaju se da li ćemo se naći u istim problemima kao i prošle zime. Činjenica je da prošli put brojne službe nisu znale šta su njihova zaduženja pa su zbog toga ispaštali građani, dok su oni prebacivali odgovornost na druge, općine na kantone, kantoni na Federaciju pa tako sve ukrug. A ko se ustvari trebao pobrinuti za sve to, kazao nam je Mirsad Teskeredžić, pomoćnik direktora Federalne uprave Civilne zaštite u sektoru za planiranje, mjere zaštite i spašavanja i vatrogastvo.

– Sve dok se neki problem ne proglasi stanjem prirodne nesreće, nije u našoj nadležnosti da reagujemo. Za takve stvari su nadležne, prije svega općinske službe civilne zaštite, zatim kantonalne pa tek onda federalna. Postoje jasne odredbe u kojima stoji šta je nadležnost koje službe i ministarstva u slučaju prirodnih nepogoda, ali je njima očito najlakše bilo da svu odgovornost prebace na nas. Tako je i sa snijegom koji nas je zadesio početkom ove godine problem bio što te službe nisu znale koje su njihove obaveze pa nisu uspjele ni da ih ispune, istakao je Teskeredžić.

Preporuke za prevenciju

Problemi od prošle ne bi se trebali ponavljati i ove zime, smatra Teskeredžić jer su u Federalnoj upravi Civilne zaštite svim kantonalnim upravama i općinskim službama Civilne zaštite uputili preporuke za poduzimanje preventivnih i drugih radnji na predupređenju i sprečavanju nastajanja prirodnih i drugih nesreća koje mogu ugroziti ljude i materijalna dobra na području Federacije BiH. U preporukama je traženo da nadležni organi izvrše preglede postojećih planova zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća radi utvrđivanja potreba za preduzimanje određenih mjera zaštite i spašavanja u skladu sa odgovarajućim odredbama, kao i da preko nadležnih inspekcijskih organa općina i kantona izvrše uvid da li su sve općine donijele odgovarajuće provedbene propise o zaštiti od raznih nepogoda.

Prijedlog sa uputama koji je FUCZ napravio trebao bi biti prezentovan javnosti sljedeće sedmice, a već od ovog vikenda ćemo vidjeti koliko će svoje dužnosti ispunjavati svaka od navedenih civilnih službi.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close