“Jel ovo anti Bošnjačka propaganda ili anti SDA?” i još neki DOKUMANTI

“Nije istina da vlast kvari ljude. Istina je samo da budale, ako se domognu vlasti, kvare vlast.” – George Bernard Shaw

Ovih dana, zbog dva objavljena teksta, u kojima se spominje SDA,  primio sam mnogo raznovrsnih poruka i poziva, između ostalog i optužbi u stilu koje objavljujemo;

“- Jel’ ovo anti bošnjačka propaganda ili anti SDA?

– Pitam te za kampanju protiv SDA konkretno, ne za aerodrom?

– Vodiš negativnu kampanju protiv Bošnjastva, to je generalni komentar ovih dana na tvoje tekstove – ne moj! U vremenu ključne odluke pred popis stanovništva ti izbacuješ tekstove koji liče na tekstove koje naručuje neko iz RS-a. To je zaključak jednog našeg uglednog zajedničkog ahbaba.”

Dva sporna teksta su (s linkovima na iste):

Visočka bajka JP “Aerodrom” Visoko: Ko je krao, ko je srao, a ko ratovao?

Da se ne zaboravi: Prilozi za historiografiju visočke SDA

Impresionira me, skoro pa uvijek, politički diletantizam koji sam sebe legitimizira za sve i svašta, pa i to da se pojedinci određenih političkih partija samoproglašavaju zaštitnicima interesa određene društvene grupacije u ovom slučaju Bošnjaštva.
Biti BUDALA pravo je svakog pojedinca – vlastiti izbor, ali tu svoju budalaštinu i ublehu nametati kao društveni meritum je opasno, štetno i dalekosežno poražavajuće.
Ničim izazvani, dojučerašnji društveni autsajderi se proglašavaju kompetentnim i kvalificiranim za valorizaciju iz perspektive zaštitnika narodnog i nacionalnog interesa. Zanemarujući pri tome činjenicu da svakom neistomišljeniku uzima pravo građanina i proglašava ga nesposobnim da sam o sebi brigu brine.
Više od dva desetljeća nacionalne partije nam dokazuju kako brinu o hipotetičkim pitanjima – interesima, a životnu nam zbilju zagorčavaju uzimanjem svih zdravorazumnih i egzistencionalnih građanskih prinadležnosti u ruke partijske volje.
Nisu Bošnjake u Visokom, Sarajevu i da ne nabrajamo – pokrali Srbi i Hrvati, niti su Hercegovce pokrali Bošnjaci i Srbi, kao što nisu Srbe u Banja Luci, Brčkom, Foči pokrali Bošnjaci i Hrvati – sve su to učinile “naše političke partije kojima smo davali povjerenje da štite nam nacionalne interese”.

Dok Hrvati i Srbi realiziraju strateški formiranu politiku iz centara moći Zagreba i Beograda, usuglašenu s interesima Međunarodne zajednice – Bošnjaci uporno i kontinuirano, vlastitom politikom im idu na ruku, prihvatajući političku strategiju koja im se nameće.

No, da ne širimo temu – Visoko i u 2013. u političkom miljeu vladajuće partije uzgaja demagošku percepciju stvari – podjelu na zaštitnike i protivnike Bošnjačkih interesa, u gradu sa preko 97% Bošnjaka.

– Radnicima se uskračuje pravo da traže posao i bore se za svoja prava – ne aktualizirajući procese “prihvatizacije” i kada se nađu na dnevnom redu Općinskog vijeća u formi Informacije kantonalne Agencije za privatizaciju.

– Borci nam se pokušavaju ubijati, egzistiraju na granici ljudskog dostojanstva, dok se za mrtve prave preskupa spomen obilježja od kojih koristi imaju samo izvođači radova. Ratnu historiju zanemarujemo, a poreske novce trošimo na “redizajniranje” ISTNE.

– ŠEST spomenika kulture propada ili se “redizajniraju” na način da će izgubiti status kulturno-historijskog spomenika BiH.

– Sportovi su nam na granici nekadašnjih Seoskih partizanskih igara.

– Kultura nam se svodi na red ilahija i red nevladinih ubleha.

I da ne nabrajamo, jer će se i ovaj tekst isčitavati kao “ANTI” svega što nije po volji protagonistima visočke političke zbilje.

Završit ću ovaj tekst JAVNOM MOLBOM političkim dušebrižnicima Visokog da prestanu brinuti za moje Bošnjaštvo, a da se potrude oko stvaranja društvenih preduslova da Visoko postane grad s građanskim preduslovima za življenje.
Visoko je uvijek bilo sredina Bosanska i danas je, ali to je Vaš problem što ne želite da ga takvim razvijete.
Visoko je sredina kojoj je i Bog i priroda ukazala niz blagodati, koje Vi niti znate niti umijete oplemeniti.
Ovo obraćanje neka se ne shvati na adresu SDA, u ovom gradu i druge su partije respektabilan činilac političke zbilje i sve rečeno se odnosi na SVE.

“Iskustvo je oduvijek pokazivalo da svaki čovjek koji ima vlast u rukama ima i predispozicije da je zloupotrijebi. On će ići toliko daleko, sve dok ne naiđe na ograničenja.” – Monteskje

“Narod je de facto i de jure najviša vlast iznad koje nema drugih vlasti i izvor je svih drugih vlasti i odgovoran je samo pred Bogom.”Johann Gottlieb Fichte

www.magazinplus.eu

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close