Jednostavno nema napretka: Moguće sankcije za BiH već tokom oktobra?

Tonino Picula, poslanik SDP-a Hrvatske u Evropskom parlamentu kazao je sinoć u Banjaluci kako postoje određena upozorenja u Eu krugovima koja mogu preći u sankcije prema BiH.

Autor: Elvir Padalović

Buka

On je kazao kako za ključni pomak BiH prema EU treba koncenzus, kojeg, čini mu se, itekako nedostaje u BiH.

 

„Ja ne mogu izmisliti drugi odgovor, sve zemlje koje su ulazile u raznim etapama ulazile u EU, su dogovorile koncenzus da li se zemlja treba prilagoditi standardima EU, i iza toga trebaju stati sve relevantne političke strukture i sami građani. Čini se da osim deklarativnog u BiH nema tog koncenzusa.“ kazao je on.

Tonino Picula, foto BUKA

On kaže da zbog tog zastoja moguće su i sankcije prema BiH već u oktobru

“Ovoga trenutka se već i spominju određena zatezanja odnosno određena upozorenja koja mogu preći u sankcije. Međutim, o njima niko još ne govori dovoljno glasno da se mogu pretočiti u akciju drugi dan. Međutim čini mi se da već tokom listopada ukoliko BiH ne da zeleno svjetlo za neke projekte iz domene evropske energetske zajednice ona može ostati bez znatnog dijela sredstava pogotovo može biti limitirana u trgovanju strujom” rekao je kategorično Picula dodavši kako je to samo jedan od elemenata na koji nailazi evropska perspektiva BiH.

 


Mladen Ivanić, foto BUKA

Član predsjedništva BiH Mladen Ivanić ne vjeruje da bi BiH mogle biti suočena sa sankcijama.

„Ja mislim da u EU trenutno nije raspoloženje da se ide prema BiH sa sankcijama ali jeste raspoloženje da se ovdje treba više i bolje raditi. Mi smo imali jednu ofanzivu , sve do Srebrenice. Nakon Srebrenice sve je stalo, prestala je diplomatska ofanziva, imali smo pozitivan naboj. Sad je konačno vrijeme da ponovo uđemo u pozitivnu fazu. Previše je bilo opterećenja političkim odnosima, posebno u Federaciji. nadam se da ćemo sad konačno,  kada je SBB u vlasti, se početi baviti poslom a ne glupostima“ kazao je Mladen Ivanić u Banjaluci sinoć

 

Što se tiče izjave predsjedavajućeg Savjeta Ministara BiH Denisa Zvizdića da bi BiH mogla dobiti kandidatski status slijedeće godine Picula kaže kako treba hraniti opimizam.

 

„Taj optimizam treba biti utemeljen u nekim rezultatima, u nečem dobro obavljenom, ja bih doista volio da BiH u idućih nekoliko mjeseci preskoči vlastitu sjenu i da ta kandidatura bude relevantna“ kazao je EU parlamentarac Tonino Picula

foto: BUKA

On kaže da nas sve treba zabrinuti rezultat ankete koje je imao prilike vidjeti prije nekoliko mjeseci prema kojoj 39% odraslog stanovništva BiH sumnja da će zemlja ikada postati članica Europske unije.

 

“Smeta to što prije samog početka pregovaranja se BiH mora nosti sa ozbiljnom skepsom i pesimizmom vlastitog stanovništva” rekao je on.

 

Picula tvrdi da što se tiče pogleda iz Brisela na Bosnu i Hercegovinu, on je  drugačiji, jer u suprotnom bi bio dogovoren jedan nov pristup prema BiH.

“Međutim čini mi se da i pored te ponude ne možemo govoriti o nekom napretku, tako da je danas lako biti pesimističan kada govorimo o putu koji BiH tek treba prevaliti prema kandidaturi.” rekao je u Banjaluci Picula
Mladen Ivanić je ipak optimističniji nego njegov kolega iz Brisela.

” Prije nekoliko godina bio sam svjedok razgovora ključnih ljudi, koji su rekli kako poslije Hrvatske dugi niz godina neće biti proširenja. Tada je bilo uvjerenje da Zapadni Balkan ne može postati dio EU. Mislim da je Evropa postala ozbilja i da sada misli da Zapadni dio mora biti dio Evropske unije. Za mene je to ohrabrujuće. Taj proces neće trajati kratko ali je po prvi put osjećam i vidim da postoji stepen ozbiljnosti. Mi sa ove strane trebamo iskoristiti tu šansu” kazao je član Predsjedništva BiH.

 

 

Tonino Picula i Mladen Ivanić bili su gosti još jednog Eu Kafea u organizaciji Fridrig Ebert fondacije i u saradnji sa Političkom akademijom i Savezom studenata Fakulteta političkih nauka iz Banjaluke

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close