Jednoglasno prihvaćena ostavka Fehima Škaljića

Kolegij Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) na današnjoj sjednici jednoglasno je prihvatio neopozivu i konačnu ostavku Fehima Škaljića (SBB BiH) na funkciju predsjedavajućeg ovog Doma.
Škaljić je izjavio kako je dogovoreno da sazove vanrednu sjednicu Predstavničkog doma koja će se održati 21. januara, a na kojoj bi trebao biti izabran novi čelnik Doma.

Rekao je da se danas nije razgovaralo o imenima te da će u periodu do sjednice biti održane meuđustranačke konsultacije.

“SBB će biti konstruktivna opoziciona stranka te će učestvovati u procesu izbora novog predsjedavajućeg Doma”, kazao je Škaljić.

Škaljić je prije dva dana podnio ostavku na funkciju predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

Šef Kluba poslanika SDA, Ismet Osmanović, rekao je kako njegova stranka trenutno nije zainteresirana za ovu poziciju. Dodao je da će njegov Klub podržati svakog kandidata za kojeg ocijeni da može predsjedavati Predstavničkim domom FBiH te da će samo u slučaju da ne bude dogovora oko zajedničkog kandidata predložiti nekoga iz svojih redova.

Za razliku od svojih prethodnika, šef Kluba HDZ-a BiH, Marinko Čavara, kazao je da smatra kako funkciju predsjedavajućeg Predstavničkog doma ne može obavljati Bošnjak. On je obrazložio kako bi se time kršio ustav FBiH, s obzirom na to da su Bošnjaci na funkcijama premijera FBiH i predsjednika Vrhovnog suda FBiH.

radiosarajevo.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close