Jednaka pravila za sve banke i jedan nadzornik – velik uspjeh EU-a

Upravni odbor Udruženja evropskh banaka, koji se sastoji od 32 predsjednika nacionalnh bankarskih asocijacija zemalja Evropske unije i Evropskog udruženja slobodne trgovine, na susretu u Atini konstatovao je da je Evropska unija postigla znatan napredak u stvaranju bankarske unije.
Zajednički evropska bankarska industrija biće u boljoj poziciji da reaguje na učinke finansijske krize, što će finansijski sektor učiniti stabilnijim.
Stvaranje jedinstvene supervizije i regulacijskih mehanizama za bankarski sektor u Evropskoj uniji se približava završetku. Bitan korak je završetak pregleda kvalitete imovine od strane Evropske središnje banke. EBF-ov odbor je ponovio da evropske banke u potpunosti podržavaju ovu ambicioznu i do sada neviđenu sveobuhvatnu procjenu.
“Uistinu evropsko bankarsko okruženje je u nastajanju, s jednim sistemom pravila za sve banke i jednim nadzornikom. Bankarska unija je veliki uspjeh EU i imat će trajan utjecaj na banke, kao i na ekonomiju”, rekao je gospodin Lovrić. ” Mi u bakama se zalažemo da to zajedno radimo”.
“Također je jasno da se ne uvodi samo finansijska reforma. U posljednjih nekoliko godina, banke su bile predmet nekoliko valova novih propisa, koji su izazvali veliko poslovno restrukturiranje u sektoru. Kolektivni utjecaj tih reformi, međutim, ostaje nejasan. Postoji opasnost da nove mjere mogu naštetiti sposobnosti banaka za finansiranje ekonomije. Moramo razviti bolje razumijevanje njihovog kumulativnog učinka”, kazao je on.
Naime, evropske banke i dalje su duboko zabrinute prijedlogom Evropske komisije o strukturnoj reformi bankovnog sektora u EU. EBF-ov odbor osporava potrebu za takav prijedlog i poziva kreatora politike da pažljivo razmotri ekonomske posljedice.
Strukturnim reformama rizikuje se šteta za ekonomiju EU-a, jer će uticati na usluge investicijskog bankarstva koje podržavaju izvozno orijentirane ekonomije. Regulatorna reforma već rukuje značajnm instrumentima nadzorne zajednice za sprečavanje i usmjeravanje pretjeranog riskiranja kako bi se osigurao uredan vjetar na dole u nedostatku javnih sredstava ili implikacija za finansijsku stabilnost. Te ovlasti i alate prvo treba prvo implementirati, a njihov kumulativni uticaj procjeniti prije razmatranja dodatnih mjera.
Članovi Upravnog odbora EBF-a izrazili su snažnu zabrinutost zbog dogovora grupe zemalja članica EU-a da usvoje porez na finansijske transakcije (FTT) na dionice i neke derivate do kraja godine. Ovaj porez će uticati na realnu ekonomiju povećanjem troškova za domaćinstva i poduzeća, a u suprotnosti je s ciljem poticanja rasta u Evropi.
Odbor pozdravlja korak provedbe procjene uticaja na nacionalnom nivou kako bi se jasnije osvijetlili ti učinci. Ekstrateritorijalan utjecaj FTT na nesudjelovanje država članica i dalje je kritična briga za evropske banke.

Indikator.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close