Jedite u skladu s godinama

Pravilna je prehrana osnova zdravog života, no ono na što rijetko obraćamo pažnju su naše godine. Muškarci, kao i žene, u različitom dobu imaju različite potrebe za nutrijentima, čemu onda treba prilagoditi prehranu.

Primjerice, u dvadesetima treba jesti puno mliječnih proizvoda jer kosti još uvijek rastu, a ono što pod svaku cijenu treba izbjegavati su dijete.

U tridesetima se počinje osjećati umor i nedostatak energije, a umjesto da to rješavate kavom uzmite suho voće i integralne žitarice. Nezdrave masti i šećer dolaze na listu zabranjenih namirnica jer je to jedini način da održite zdravu tjelesnu težinu.

U četrdesetima se mogu pojaviti prvi znaci anemije, stoga kvalitetno crveno meso treba biti često u tanjuru, kao i zeleno lisnato povrće i dosta voća. U ovim se godinama kalorije teško troše, pa zaobilazite slatkiše.

U pedesetima pada imunitet, pa na meni moraju doći probiotici i treba piti dovoljno vode kako ne biste dehidrirali. Glavnina jelovnika treba otpadati na ribu i povrće, a suhomesnati proizvodi trebaju se izbjegavati.

Nakon sedamdesete godine prehranu treab bazirati na piletini, ribi i povrću, uz dosta voća i vode.

Izvor: Metro-portal.hr

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close