Jedinstvena farma u Vitezu: Lov na jelene lopatare privlači lovce iz cijelog svijeta

Nedaleko od centra Viteza, u mjestu Grbavica, u srednjoj Bosni, nalazi se bogato lovište i jedno od najljepših uzgajališta jelena lopatara i muflona u regiji. Na 12 hektara zemljišta, Fadil Varupa otvorio je farmu jelena lopatara. Cilj farme je razvoj i promocija lovnog turizma na ovom području.

PIŠE: ANADOLIJA

Jelen lopatar je i u bivšoj Jugoslaviji bio omiljena lovna divljač. Bio je posebna atrakcija ljetovališta Brijuni u Hrvatskoj, u kojem se nalazila i vila bivšeg jugoslovenskog predsjednika Josipa Broza Tita, čiji je jedan od hobija bio upravo lov.

Meso jelena lopatara je posebno kvalitetno i, naravno, mnogo skuplje od mesa domaćih životinja. Ova divljač danas je sve traženija za uzgoj zbog mesa i trofeja – roga.

Ekipa Anadolu Agency (AA) posjetila je farmu jelena u Vitezu, a u razgovoru sa vlasnikom Varupom saznajemo da je ideja o farmi nastala sasvim slučajno. Varupa je farmu napravio prije osam godina, a trenutno ima oko 70 jelena, sa mladim i starijim, i četiri muflona.

“Na ideju sam došao slučajno. Lovac sam od 1985. godine i volim lov. Došao sam na ideju uz pomoć prijatelja iz Slovenije, koji ima farmu jelena lopatara, planinskog jelena i muflona”, ispričao je Varupa za AA.

Kako kaže, kod njega na farmi žive jeleni lopatari i mufloni, ali ima namjeru da proširi ponudu dovođenjem planinskih jelena i divokoza.

Trenutno je ograđeno 12 hektara zemljišta, sa livadom, ali i velikim šumskim prostranstvom.

“Ovim sam se počeo baviti prvenstveno iz ljubavi, nisam imao nikakvu dobit. Kada se proširilo, morao sam ulagati i sada gledam da imam neki profit od toga”, pojasnio je Varupa.

Prema njegovim riječima, u bosanskohercegovačkim šumama ima slabo divljači, a jelena lopatara i muflona nema u prirodi.

– Posao razvio uz tursku razvojnu kreditnu liniju –

No, cijela ova uspješna priča o farmi bila bi neizvodljiva bez kreditne linije Vlade Republike Turske čija sredstva su korištena u svrhe poljoprivrede, stočarstva, ruralnog turizma, kao i povratka. Kredit je odobren za oko 2.000 lica i više od 300 firmi. Desetogodišnji projekt, koji je pokrenula Vlada Republike Turske u iznosu od 100 miliona eura (195.583.000 KM) i koji se implementira putem dvije banke u BiH, samo u prvih 18 mjeseci osigurao je zaposlenje za više 5.700 ljudi.

Implementaciju kreditne linije u BiH vode Bosna Bank International (BBI) i Ziraat Bank Bosnia.

Fadil Varupa je od kredita u vrijednosti od 50.000 konvertibilnih maraka kupio oko 100 ovaca, kamion te uložio, ali i danas ulaže novac u proširivanje i uređenje farme jelena. Kako kaže, zadovoljan je sredstvima koja su mu odobrena putem kreditne linije, od kojih kupuje i hranu za jelene.

– Turisti i lovci iz regije, Katara, Saudijske Arabije –

Uzgoj jelena je po Fadilovim riječima privukovao veliki broj turista iz regije, kao i drugih zemalja svijeta, poput Katara i Saudijske Arabije.

“Fokusirao sam se na lovni turizam. Novac sam uložio i sada ulažem u farmu jelena, tačnije lovni turizam, ali sam kupio i stado ovaca. Na farmi gradim i jedan ugostiteljski objekat. Novac je uložen u prave svrhe”, pojasnio je Varupa u razgovoru za AA.

Priča o jelenima, njegovoj ljubavi prema lovu, ali i želji da farma jelena jednoga dana bude poznato lovište. Kaže kako jelen lopatar voli niže prostore i zbog toga je njegova farma idealno mjesto za njih.

“Jelen lopatar voli niže prostore, ne vole planine, jer tamo faktički četiri mjeseca nemaju šta jesti. Vole nadmorsku visinu do 500 metara. Jedu travu, zimi kukuruz, ječam, zob i sijeno. To je divlja životinja kojoj ne treba nikakvo stanište, zatvoren prostor”, ispričao je Fadil.

– Miroljubiva divlja životinja –

Jelen lopatar je jedna od rijetkih divljih životinja koju je najlakše uzgajati u zatvorenom prostoru. Naziv je dobio po rogu u obliku lopate. Svake godine ta “lopata” se povećava. Mužjak jelena lopatara može narasti do 105 kilograma, a ženka do 60, i to uglavnom kada ima osam godina. Žive od 13 do 14 godina.

“To su najmiroljubljive životinje, a imaju i nakvalitetnije meso. Meso jelena je na Zapadu jako skupo, dok u BiH i nije. Kilogram jelenovog mesa iznosi 20 konvertibilnih maraka”, pojasnio je Varupa.

Lovac koji dođe na Fadilovu farmu u lov, ukoliko želi da nosi sve sa trofejom, ako ulovi jelena plaća od 1.000 do 3.000 konvertibilnih maraka. Trofej podrazumijeva jelenov rog.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close