Urednički kutak

Jedini gori sektor od vladinog je nevladin

U Visokom pored nevladinih organizacija iz oblasti kulture i sporta djeluju i ostale nevladine organizacije-udruženja, o kojima možete dobiti informacije na sljedećem linku. Na ovom linku je spisak 189 NVO udruženja.

Na službenoj stranici Grada Visoko piše:

Grad Visoko ostvaruje saradnju sa nevladinim organizacijama na osnovu Sporazuma između Gradonačelnika i nevladinih/neprofitnih organizacija grada Visoko, broj: 01/1-02-263/06 od 04.11.2006. godine („Službeni glasnik Općine Visoko“ broj9).

Procedura rada je predviđena ISO standardom. Lokalna uprava Budžetom grada kroz grantove planira sredstva za finansiranje/sufinansiranje projekata nevladinih organizacija iz oblasti sporta, kulture i ostalo, a sredstva se dodjeljuju putem Javnog poziva.

Sliku svoje ljubim

Mi smo cinici koji ponavljaju život prema onom samoupravljačkom vicu u kojem radnici prodaju tvornicu, a na pitanje što će sada odgovaraju: ”Pa radit ćemo u njoj”.

O kritizerstvu i o tome kako nam je dobro govore ljudi kojima je sad dobro, koji s obožavanjem gledaju svoje slike i kojima nikad neće biti bolje.

Oni traže poslušne, okružuju se pokornima, traže iskrenu i bespogovornu poslušnost.

Oni traže cinike koji su spremni odobravati gluposti, pljeskati parolama i koji mogu naučiti desetak fraza o patriotizmu, volji naroda, dobrim namjerama, superiornosti u svim segmentima kojih se oni dotaknu.

Cinizam nije samo brend koji se dobro prodaje; on je i kvaliteta koja se traži da bi opstala neuspješna, primitivna i bahata vlast.

Kažu da cinizam vole mladi. Njihov cinizam nije poza i gluma, oni su iskreni cinici. Njihove nade i ambicije premašuju mogućnosti, možda nisu svjesni što ih čeka, ali naslućuju i vide da ih se sistematski gazi i da nemaju šanse uspjeti ako se ne prilagode, pa cinizam izgleda kao sjajna kratica za društveno napredovanje, bez moralnih obzira, bez žaljenja ili čvrstog stava.

Njihov cinizam je rezultat zbunjenosti, ali i pogreške u računu.

To da nijedan stav nije vrijedan, da se zna cijena svega, a vrijednost ničega.

Oni znaju da nijedan režim i nijedna vlast nije trajna i da se treba svrstati i prevrtati ako treba.

Nevladin sektor (NVO) je ključno izvorište, fabrički mehanizam, za proizvodnju mediokriteta i društvenih debila. Jedini gori sektor od vladinog je nevladin. Mi godinama slušamo o jednim te istim projektima i gledamo jedne te iste ljude na čelnim pozicijama u nevladinim organizacijama. Mogu slobodno reći da nevladin sektor uopšte ne želi da rješava društvene probleme. Nevladin sektor (akteri u istom) imaju samo jedan cilj, a to je da se probiju u elitni dio društva i od nevladinog sektora napravile sjajan biznis.

***

Možda je najbolju ocjenu i sliku visočkog stanja vladinog i nevladinog sektora dao Mensur Ćatić na svom društvenom FB profilu.

Može biti slika sljedećeg: Jedna osoba i tekst

Mensur Ćatić – pjesnik i pisac koji Visoko gleda iz naselja Ljetovik 

“Za takve se pjesnike kaže da su veliki i jedinstveni, a poezija koju nam oni daruju prestaje biti tek književna vrsta i čitalačka radost – pretvarajući se u trajno blago i sadržaj našeg vlastitog mentalnog, emotivnog i spoznajnog iskustva.”- Abdulah Sidran

DOBRE VIJESTI ZA LOŠE LJUDE

Odahnite, ne čeka vas nikakva kazna
jer pravda nikad nije bila ništa
izvan trenutka zlodjela samog
i u svoju kožu zatvoren kao i vi
čovjek će uvijek imati razloga da plače.
Opominjan iznova samo ljepotom  šafrana pokislog
i u toj kiši ocvalog bagrema.
Odahnite, jer sve nam se već desilo
ulaskom u ćelije od sopstvene kože
I nagrada i kazna s nama su već
i s nama od samoga početka traju
a najsuroviji dio te kazne
i jeste upravo to što niste osjetili ništa

***

Pametni ljudi, ali i oni koji se pameću ne mogu hvaliti, lahko će postati cinični, neće biti obzirni, neće imati moralnih principa ili savjesti, zaklinjat će se u patriotizam, pokazivati prezir prema opoziciji i manjinama, spremni postati razmažena derišta kojima zakon ne može ništa i za koje  pristojnost ne vrijedi.

Cinizam nije posljedica razočaranja i iskustva, ma koliko god to cinici tvrdili, nego osnovni životni stav i strategija.

Cinici vrlo uspješno lažu sebe, često i druge, ali sve u svemu ne uspijevaju osobito.

U njihov neuspjeh uvijek je ugrađen element pozerstva, blaziranosti i površnosti, ali toga se ne mogu riješiti.

Uostalom, negativna selekcija koju vole vođe i temelji se na tom nedostatku (”Svatko želi uvećati broj svojih podređenih, nitko ne želi povećati broj svojih konkurenata”, Parkinsonov zakon).

Uzalud sva etika, građanski odgoj i vjeronauka dok su cinici na vlasti i naslovnim stranicama. Ljudi, osobito mladi ljudi, uče prema onome što vide i iskuse, a ne prema udžbenicima i onome što piše u kodeksima.

Cinizam je ukras bezočnoj a neuspješnoj vlasti, opravdanje svakog neuspjeha. Možda cinici najprije lažu sebi, ali najviše lažu nama.

Pripremio: M.H: – magazinplus.eu

______

*  Cinizam je linija obrane vlasti

* Nevladin sektor: Pomoć ili unosan biznis

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close