-TopSLIDEKolumne

JE LI DŽAIZ ŠUTJETI – Progon heroja i branilaca zemlje

Piše: Rasim BELKO


Otac nas je poveo u prvu samostalnost nakon višestoljetnog robovanja različitim sistemima. Na talasima želje za slobodom i inata u odbrani od agresora, zulumćara što htjede nas istrijebiti, zbismo redove, odbranismo zemlju, izrodismo heroje. Znane i neznane junake.

Neki ostaviše živote da bi ostvarili ciljeve. I nisu žalili poginuti, da Bosna bude slobodna.

Sloboda, slađa od meda, a gorča od pelina napokon je došla. A za njom i sin onog oca što nas povede.

San o državi slobodnih postao je mora. Kad prestade pucnjava poče pljačka. Izrodismo profitere, političare kvislinge. Političare što nas 30 godina vode kroz krugove ovodunjalučkog pakla.

Jedan se posebno izdvaja. Lider Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović. Sin Alije Izetbegovića, začetnika sna o slobodi. Osim biološkog nasljeđa Bakir s Alijom drugih poveznica i nema.

Heroji, junaci odbrane i promocije prve nezavisne države Bosne i Hercegovine danas postadoše prvi neprijatelji zemlje koju su krvlju stvarali.

Umjesto da u učionicama uče djecu o onom do srži iskrenom patriotizmu oni se brane pred presuđenim zločinačkim pokretima i poduhvatima. Stavljeni na stub srama zbog odbrane svog topraka.

Istovremeno sin Bakir ni mukajet na zulum onima što odbraniše zemlju koju vodi. Riječima bivšeg nam reisa Mustafe ef. Cerića pitamo Bakira je li džaiz šutjeti na progon heroja odbrane i očuvanja Bosne i Hercegovine.

Krajiški heroji što slijediše prvog među njima Atifa Dudakovića, Ramiz Dreković, branioci Čemernog, Igmana, Goražda, Tuzle.

Pravosudno progonjeni od strane onih kojima je Bakir sin Alije poslovni i politički partner. A Bakir šuti i distancira se od ljudi koje samo u političkim igrama proziva svojima dok se fali ratnim  i političkim zaslugama oca i njegovih sljedbenika.

Rijetki su u bošnjačko – bosanskoj historiji tako uporni kvislinzi. Izetbegović junior, u svakom smislu riječi junior, nije bio glasan ni za Iliju Jurišića, kao što je nijemo posmatrao progon Huseina Mujanovića u Srbiji.

I spisak bošnjačkih heroja na optuženičkim klupama sve je duži. Pitanje je kada će progon biti zaustavljen.

A Bakir Izetbegović i njegova svita sve će nijemo posmatrati dok Bosni i Hercegovini prijeti izjednačavanje strana u sukobu. Kada nas jednom dovede pred svršen čin, kao onda u tužbi sa Srbijom bit će prekasno.

Teško je dokučiti šuti li Bakir Izetbegović na progon heroja zbog neznanja ili nekih svojih interesa.

A osim junaka Bakir polako niz vodu pušta i žrtve genocida i ratnih zločina. Sljedbenici UZP-a i ljubitelji zločinaca presuđenih za genocid sve su uporniji da revidiranom strategijom za suđenje za ratne zločine spuste na niže pravosudne kantare.

A kada to uspiju bit će u prilici manipulirati karakterom rata, brojem presuđenih i izjednačavati ubicu i žrtvu. Sve to nijemo posmatra Bakir i bakirovići Stranke demokratske akcije.

I dok majke Srebrenice, Prijedora, Foče, Višegrada sahranjuju poneku kost svoje djece Bakir Izetbegović igrajući svoje igre prepušta sljedbenicima zločinačke politike da nanovo ubijaju.

Je li džaiz Bakire Izetbegoviću šutjeti na svu patnju onih koji odbraniše ovu zemlju i onih koji prebiraju kosti djece po klisurama i urvinama ove zemlje.

Je li džaiz patrioto pustiti sve te ljude da nanovo krvare dok traže koji gram pravde. Za kakvu su to državu oni, njihova djeca i porodice davali najsvetije – život.

Je li džaiz Bakire Izetbegoviću da sa sarajevskih mindera okružen političkom nedonoščadi ubijaš ono što još ne ubiše.

Stavi prst na čelo Bakire, možda ti nešto i dođe u glavu!


* Mustafa Cerić, nekadašnji reis, objavio je otvoreno pismo predsjedniku SDA, Bakiru Izetbegoviću. Pismo se odnosi na slučaj o kojem već danima bruji bh. javnost, slučaj dr. Ismeta Gavrankapetanovića. U vrlo detaljnom pojašnjenju s vjerske strane Cerić je obznanio da ga je izvjesni prijatelj naružio što šuti. I on je progovorio, bolje ikad nego nikad. “Kaže, tebi nije džaiz šutit. Veli, zar ne znaš za Poslanikov hadis da musliman nema pravo da šuti ako čuje i vidi javnu mahanu u muslimanskoj zajednici. Tu mahanu mora otkloniti rukom, a ako ne može, onda mora pokušati jezikom, a ako ne može ni jezikom, onda mora to srcem prezirati, ali to je onda najslabije stanje imana, vjere, kod muslimana”, napisao je Cerić. Inpirisani ovim natpisom uredništvo Novinske agencije Patria otvara serijal tekstova s naslovima “Zar je džaiz šutjeti i na…”, gdje će novinari tretirati sve opasne pojave koje se godinama gomilaju u društvu i državi, a niko na njih ne reagira. 

Patria

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close