Javni RTV servisi pred gašenjem

Komercijalne televizijske stanice u BiH ( BN, TV1, Hayat TV, OBN i TV Alfa) zatražile su od Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) izmjenu Kodeksa o komercijalnim komunikacijama, odnosno da se javnim servisima u BiH vrijeme dozvoljeno za oglašavanje po satu umanji sa šest minuta na četiri.

U isto vrijeme, javni servisi su zatražili da im se vrijeme oglašavanja poveća na osam minuta. Bitku su, po svemu sudeći, dobile komercijalne televizije.

– RAK već više od dvije godine ima više sluha za privatne medije i potrebe njihovih vlasnika, a mnogo manje sluha za podršku javnim servisima, od elementarnih stvari da se digitaliziraju do toga da naplate RTV taksu. Prije godinu su nam skinuli dva minuta i sada imaju namjeru da nam skinu još dva minuta prema zahtjevu pet privatnih medija. To će dovesti do toga da će uposlenici Javnog RTV servisa doći na rub egzistencije, kazao je jučer za Oslobođenje Džemal Šabić, generalni direktor RTVFBiH i najavio mogućnost štrajka uposlenika sva tri javna servisa, kako u Sarajevu, tako i u Banjoj Luci.

Prema njegovim riječima, smanjenje minutaže znači da će se, za godinu, smanjiti priliv po osnovu marketinga, za sva tri javna servisa, na iznos od oko 8 miliona KM.

– Dodajmo na to i oko pet miliona KM naplate koju ćemo za godinu izgubiti na RTV taksama, koja rapidno propada već nekoliko godina, posebno zadnjih šest mjeseci, kada je oko dva i pol milijuna manja naplativost. Znači, čeka nas 13 miliona KM manje sredstava za sva tri javna servisa, naglasio je Šabić.

Mjesečno, tri javna servisa za bruto plate izdvajaju oko dva i pol miliona KM. “Ukoliko RAK sprovede ovu odluku, s rapidnim padom RTV takse, to znači da će pola godine faliti bruto plaća za oko 1.800 uposlenih ljudi u sva tri javna servisa. RAK je ovim donijela odluku o gašenju javnih servisa i unapređenju privatnih medija”, kazao je Šabić.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close