Visoko

Jasmina Zubić za N1: Potrebna reforma zdravstva na nivou države

U utorak je održana sjednica Parlamenta FBiH na kojoj je usvojen nacrt zakon o biomedicinski potpomognutoj oplodnji. O ovoj temi u jutarnjem programu N1 televizije govorila je Jasmina Zubić, zastupnica SDP BiH u Parlamentu Federacije.

Prekjučer je održana sjednica Parlamenta FBiH na kojoj je usvojen nacrt zakon o biomedicinski potpomognutoj oplodnji.

“Jučer na Predstavničkom domu Klub zastupnika SDP predložio je da se razmatra ovaj zakon. Ovaj zakon je trebao biti usvojen 2014. godine. Prošlo je neopravdano mnogo vremena, jer je 2014. bio u proceduri, održana javna rasprava u Parlamentu FBiH uz podršku USAID-a uz prisustvo stručnjaka, vjerskih predstavnika”, kazala je Zubić te dodala da je tada nekoliko poslanika izašlo van sale kada se trebalo glasati te zakon nije usvojen zbog 4-5 glasova.

“To je veoma potreban zakon jer mnogi parovi čekaju posljednji trenutka da postanu biološki roditelji. Niti jedna zakon nije detaljno razmotren kao taj. To je pitanje i zdravstveno, i postojanje roditeljem za mnoge parove.”

Zubić je kazala da nije jasno zašto je jučer bio otpor kada je predloženo da ide u skraćenom postupku,

“Nije podržan po skraćenom postupku. Da je to uspjelo, zakon bi imali na snazi za koji dan. Ovako ćemo još neko vrijeme provesti oko tog zakon. Želimo da mnogobrojni parovi dobiju ovo pravo i postanu roditelji.”

Kompletno gostovanje Jasmine Zubić, visočke zastupnice u Federalnom parlamentu u Jutarnjem programu N1 pogledajte na LINKU.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close