PolitikaSvijet

Jared Kushner, zet i savjetnik Trumpa sudionik likvidacije Jamala Khashoggija

Nakon što je Saudijska Arabija priznala da je novinar i disident Jamal Khashoggi ubijen u njihovom konzulatu u Istanbulu i navodno uhitila 18 osumnjičenih za njegovu likvidaciju, pojavili su se novi detalji koji bi mogli rasvijetliti “meki pristup” Donalda Trumpa cijelom slučaju.

Naime, zastupnik američkog Kongresa Joaquin Castro je otvoreno optužio Jareda Kushnera, zeta i savjetnika američkog predsjednika, da je organizirao ubojstvo saudijskog novinara u Istanbulu.

U intervjuu za američku televiziju CNN u petak, Castro je izjavio da je upravo Jared Kushner ime Khashoggija stavio na “listu neprijatelja” Saudijske Arabije.

Zet američkog predsjednika Donalda Trumpa je predstavio popis kojeg je izradila američka obavještajna služba, dok je saudijski krunski princ Muhammad bin Salman, koja je djelovao prema popisu, naredio ubojstvo Khashoggija, objasnio je kongresmen.

Upoznat s ovom situacijom, od Kongresa je zatražio da o tom pitanju otvori istragu.

“Tražim Kongres da započne istragu o tome jesu li podijeljeni obavještajni podaci, koje je SAD dostavila Saudijskoj Arabiji, doveli do ubojstva Khashoggija”, rekao je američki kongresmen.

Joaquin Castro je izjavu dao istovremeno kada je The New York Times izvijestio kako je Kushner zatražio od Trumpa da podrži Mohammada bin Salmana u cijelom slučaju. Trumpov zet je imao vrlo bliske veze sa saudijskim krunskim princom, posebice od posjete Mohammada bin Salmana Bijeloj kući.

U subotu je saudijski državni tužitelj priznao da je istaknuti novinar Khashoggi ubijen u sukobu s ljudima unutar konzulata kraljevstva u Istanbulu.

Američki predsjednik tvrdi da su objašnjenja Saudijske Arabije o ubojstvu Khashoggija “vjerodostojna” i “veliki korak” u istraživanju slučaja.

Ipak, američki senatori kao što su Chris Van Hollen, Chris Murphy i Lindsey Graham, otvorili su pitanje uloge obitelji Al-Saud u slučaju ubojstva kolumnista američkog lista The Washington Post.

Ranije je turska policija izjavila da ima dokaze kako je isti dan kada je Khashoggi došao u konzulat u Istanbul stigao “tim” od 15 saudijskih časnika u diplomatsko predstavništvo Saudijske Arabije.

L. R.

Logicno.com

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close