Jagland: “Mediji imaju pravo prenijeti ideje koje su u suprotnosti sa pravilima ECHR-a”

Generalni sekretar Evropskog vijeća (EC) Thorbjorn Jagland, koji je danas doputovao u posjetu Turskoj, održao je govor na Konferenciji o slobodi izražavanja i medija u Ankari. Jagland je kazao da je sloboda izražavanja i sloboda novinara zaštićena 10. članom Evropske konvencije o ljudskim pravima i slobodama, ističući da je zaštita ovog prava važna i radi zaštite ostalih osnovnih ljudskih prava. On je naglasio da zaštita slobode govora i novinara samo jača demokratiju.

Jagland je zahvalio turskim vlastima koje ulažu napore kako bi deblokirali put njihvoe zemlje ka Evropskoj uniji (EU) i dodao da Turska uspješno napreduje na tom putu.

On je podsjetio da se u Evropskom sudu za ljudska prava (ECHR) nalazi 450 podnesaka u vezi sa problemima slobode izražavanja u Turskoj zaključivši da se radi o “velikom broju dokumenata”.

Naglasivši da je trud Turske da uskladi svoje zakonodavstvo sa zakonima Evropske unije za svaku pohvalu, Jagland je kazao da je stupanje na snagu 3. Paketa pravosudne reforme važan razvoj događaja, te da se očekuje stupanje na snagu 4. Paketa pravosudne reforme u Turskoj.

“Želimo da se u potpunosti promijene članovi zakona koji govore o borbi protiv terorizma i kazneni zakon”, poručio je on.

Jagland je u svom obraćanju podsjetio na zabranu korištenja određenih internet stranica u Turskoj i naglasio da zakone iz te oblasti treba izmijeniti. Naglasio da se neće promijeniti puno ukoliko se promijene samo zakoni i dodao da treba povećati svijest kod sudaca, tužilaca i građana.

Generalni sekretar  Evropskog vijeća osvrnuo se i na slučaj hapšenja urednika sedmičnika u Turskoj zbog intervjua sa liderom terorističke organizacije. On je izjavio da se u slobodi govora ne mogu dozvoliti izrazi koji podstiču mržnju i nasilje, ali da se ECHR ne slaže sa Turskom kad je riječ o navedenom slučaju.

“Mediji imaju pravo prenijeti ideje koje su u suprotnosti sa pravilima ECHR-a”, naglasio je Jagland.

On je poručio da je ECHR zadovoljan procesima ustavne reforme u Turskoj, dodavši da je to težak posao i da je ECHR spreman da pomogne Turskoj u svakom smislu.

“Moguće je da će neka pravila ECHR-a biti u suprotnosti s vašim idejama, moguće je čak i da se šokirate. Ali sloboda izražavanja mora biti omogućena i pod takvim uslovima. Nemojte misliti da će to oslabiti vašu državu, to će samo ojačati demokratiju u Turskoj”, izjavio je generalni sekretar Evropskog vijeća.

On je naglasio važnost slobode medija, ali, kako je kazao, i novinari se moraju držati pravila i etike, te izbjegavati govor mržnje.

“Ja vjerujem da će turske vlasti ispuniti sve što su obećale”, kazao je Jagland.

(AA)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close