Izvršen je klasični državni udar, morali smo se samoorganizirati!

Ne mislim da je proteste organizirao lider Saveza za bolju budućnost (SBB) i ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić. Mislim da su to uradile bošnjačke stranke, izjavio je Dragan Čović predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) danas u Mostaru.

Na današnjoj sjednici Predsjedništva HDZ BiH, Nacionalnog vijeća HDZ- a i Središnjeg odbora na kojoj su razgovarali o strateškom organiziranju u vrijeme kriznih događaja, te definirali stavove o tome šta se dešavalo u Bosni i Hercegovini tokom prošle sedmice, vrh HDZ-a  je zaključio kako je ”bilo logično da se samoorganiziraju”.

Jedno od pitanja koje su razmatrali jeste i pitanje kako stabilizirati Bosni i Hercegovinu. Većina učesnika na današnjem zasjedanju tijela i organa HDZ-a smatra da je u Bosni i Hercegovini izvršen pokušaj klasičnog državnog udara.

Čović je ustvrdio kako je prepoznat scenarij državnog udara te kako je nedopustivo da budu zapaljena državne ustanove.

„Hrvatski narod je shvatio da neko ciljano želi napraviti haos i prenijeti ga na prostro gdje žive Hrvati“, kazao je.

Ocijenio je kako su protesti građana zbog teške socijalne situacije iskorišteni od strane pojedinca, a potom poručio kako nikad više neće dobiti sličnu priliku za nešto slično.

Komentirajući odgovornost HDZ-a, on je kazao kako će članovi HDZ- morati stati pred sebe i odgovoriti na pitanja kako su se ponašali u proteklom periodu. On se zahvalio svim građanima koji teško žive, a nisu izašli na proteste.

Odgovarajući na pitanja novinara o prijevremenim izborima, Čović je odbacio tu mogućnost.

„Siguran sam da će izbori biti održani u listopadu. Mi ćemo se okrenuti pitanjima kako stabilizirati stanje u Bosni i Hercegovini”, kazao je on.

Već naredne sedmice najavio je sastanke sa predstavnicima bošnjačkih političkih partija i održavanje sjednice Hrvatskog narodnog sabora (HNS).

(Anadolija/av)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close