Izvještaj Evropske komisije : Korupcija u EU na godišnjem nivou 120 milijardi eura

Evropska komisija objavila je jučer prvi izvještaj o borbi protiv korupcije. Korupcija i dalje predstavlja izazov za Evropu i utiče na sve njene članice, a evropsku ekonomiju košta oko 120 milijardi eura godišnje, navodi se u izvještaju Komisije.

Poduzete mjere

Ovaj izvještaj objašnjava situaciju u svakoj državi članici, kao, naprimjer, koje su mjere u borbi protiv korupcije implementirane, koje od njih dobro rade, koje mogu biti unaprijeđene i na koji način. Izvještaj pokazuje da priroda i nivo korupcije te učinkovitost poduzetih mjera variraju od jedne zemlje članice do druge. Također pokazuje da korupcija zaslužuje više pažnje u svim državama članicama. Ovo je prikazano u rezultatima ankete Eurobarometra o stavovima Evropljana prema korupciji, prenosi Fena.

Anketa pokazuje da tri četvrtine (76 posto) Evropljana misli da je korupcija široko rasprostranjena, a više od polovine (56 posto) misli da je nivo korupcije u njihovim zemljama povećan u posljednje tri godine. Jedan od 12 Evropljana (osam posto) kaže da su iskusili ili bili svjedoci nekom vidu korupcije u posljednjoj godini.

“Korupcija potkopava povjerenje građana u demokratske institucije i vladavinu zakona, ona šteti evropskoj ekonomiji i uskraćuje države od prijeko potrebnih poreznih prihoda. Zemlje članice su posljednjih godina mnogo toga uradile u borbi protiv korupcije, ali današnji izvještaj pokazuje da to nije dovoljno. Izvještaj sugeriše moguće mjere i nadam se da će zemlje članice ispoštovati sugestije”, rekla je jučer komesarka Evropske unije za unutrašnje poslove Cecilia Malmstrom.

Zaštita zviždača

U rezimeu izvještaja o susjednoj Hrvatskoj navodi se da je proteklih godina ova država uložila znatne napore u sve veću borbu protiv korupcije. No, čini se da je naglasak stavljen na suzbijanje, a ne na sprečavanje korupcije.

U izvještaju Komisija Hrvatskoj predlaže stvaranje kodeksa ponašanja izabranih zvaničnika na centralnom i lokalnom nivou uz odgovarajuće instrumente za jamčenje odgovornosti, temeljito provjeravanje prijava o imovinskom stanju i sukoba interesa javnih dužnosnika te uspostavu učinkovitog mehanizma za sprečavanje korupcije u državnim poduzećima i poduzećima kojima upravlja država. Nadalje, Komisija predlaže provedbu strategije sprečavanja korupcije u javnoj nabavi, među ostalim i u zdravstvu, te uspostavu mehanizama za zaštitu zviždača koji prijavljuju slučajeve korupcije.

oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close