BiHPrivreda

Izvezli pola milijarde KM obuće, najviše u zemlju koja je simbol mode

Bosna i Hercegovine je ove godine, zaključno s krajem avgusta, izvezla obuće u vrijednosti od skoro pola milijarde KM, piše BiznisInfo na osnovu podataka Vanjskotrgovinske komore.

Obuća je postala jedan od najvažnijih izvoznih bh. proizvoda.

Ukupno je od januara do avgusta izvezeno obuće, kamašni i sličnih proizvoda, te njihovih dijelova, u vrijednosti od 497.895.710 KM.

Zanimljivo je da je ubjedljivo najveća vrijednost izvoza u Italiju, u visini od 211 miliona maraka.

Podsjetimo, veliki broj evropskih kompanija ima fabrike u BiH, ili pak sarađuju s našim firmama koje rade za njih.  Proizvodi se potom prodaju na svjetskom tržištu pod ovim poznatim brendovima.

Jedan od primjera je italijanska kompanija Olip koja odranije ima pogon u Travniku, a ove godine je otvorila veliku fabriku u Donjem Vakufu.

Druga na listi izvoznih destinacija je Njemačka, gdje je izvezeno ovih proizvoda u vrijednosti od 47.962.542 KM.

Podsjetimo da, naprimjer, kompanija Sanino iz Dervente radi za njemačkog giganta Adidas. Adidasove kopačke koje su nosile sudije na Svjetskom prvenstvu u fudbalu ove godine proizvedene su upravo u BiH.

Na trećem mjestu je Francuska (43.669.241 KM), a slijede Austrija (34.859.508 KM) i Hrvatska(30.554.521 KM).

Veliki proizvođač obuće je i Intral BH koji je kupio pogon fabrike obuće Aida u Tuzli za 3,5 miliona KM, što je pozitivan primjer oživljavanja nekadašnjih giganata.

BiznisInfo
Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close