Izvezeno 75% proizvodnje krastavaca kornišona

U Bijeljini je juče obilježen uspješan završetak projekta “Partnerstvo za razvoj agrobiznisa” kroz koji je USAID povezao domaće poljoprivredne proizvođače i prerađivače sa firmama iz dijaspore.

U okviru ovog programa organizovana je proizvodnja krastavca kornišona u 60 opština Republike Srpske i FBiH. Na tržište EU izvezeno je 75% proizvodnje.

U programu proizvodnje krastavaca kornišona učestvovalo je 1.500 kooperanata, firma iz Austrije i četiri domaće firme iz Bijeljine, Tuzle, Sarajeva i Živinica. Vrijednosti projekta je 6 mil USD, a osnovni cilj – pomoći ljudima da žive od svog rada.

– Kroz ovaj program vidjelo se da pravilno ulaganje u privredu BiH rezultira stvaranjem novih radnih mjesta, pravilno ulaganje u privatni sektor – model koji je nama pokazao da je važno na taj način djelovati jer je to najlakši put da se ostvare rezultati – rekao je Pol Horovic, zamjenik šefa misije Ambasade SAD u Sarajevu.

Projektom je obuhvaćeno oko 5.000 ljudi. Јedan od proizvođača je Јelica Dujković iz Kakmuža koja je krastavac proizvodila na jednom dulumu površine.

– Imala sam prinos od 6 tona. Veoma sam zadovoljna. Ovo mi je prvo iskustvo s njima i voljela bih svima da preporučim da se bave sa ovim – istakla je Dujković.

Projekat je povezao poljoprivredne proizvođače, prerađivače i investitore iz dijaspore što se pokazalo uspješnim i korisnim.

– Plasman proizvoda jednim dijelom ide u domaće prerađivačke kapacitete u BiH, a jednim značajnim dijelom, a 75 % proizvoda ide u zemlje EU – istakao je Amir Bekić, direktor firme “Brams” iz Sarajeva.

Ove godine u BiH je proizvedeno oko 4.200 tona kornišona odličnog kvaliteta. Projekat će biti nastavljen još četiri godine. Za narednu je planirano povećanje proizvodnje od minimalno 20%.

RTRS

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close