Izvanredno stanje u BiH i Srbiji: nezapamćene poplave odnose ljudske živote i stvaraju ogromnu štetu, u više gradova kritično

Velike poplave u susjednoj BiH i Srbiji odnose ljudske žrtve i stvaraju znatnu materijalnu štetu. Već dva dana stanovnici se bore s elementarnom nepogodom. U velikom dijelu BiH proglašeno je izvanredno stanje, dok je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić proglasio izvanredno stanje u čitavoj zemlji.

(advance.hr)

“Ovo je najveća katastrofa koja se pamti u povijesti Srbije. Nitko ne može pobijediti vodu i vatru i zato je najvažnije da sačuvamo ljudske živote”, rekao je Vučić. Do sada je nekoliko ljudi poginulo, strahuje se kako bi broj žrtava mogao rasti.

Iz Beograda ministarstvo unutarnjih poslova ističe kako će situacija najteža biti danas te kako će se u spašavanju angažirati i vojska. Vodostaji svih rijeka kontinuirano rastu, a jaka kiša – koja neprestano pada već dva dana – praćena je naletima olujnog vjetra.

Trenutačno najteža situacija je na prostoru središnje i zapadne Srbije. Iz raznih dijelova zemlje stižu informacije o velikim štetama nastalim izvanrednim vremenskim nepogodama.

Nabujale rijeke uzrokovale su velike probleme u susjednoj BiH. U brojnim gradovima i naseljima proglašeno je izvanredno stanje. Visoki vodostaji rijeka prijete i pojedinim gradskim središtima.

Najteža situacija je na širem području Sarajeva i Tuzle, a od jutros su ugroženi i Zenica i Doboj. Kao i u Srbiji, predsjedništvo BiH zbog poplava odobrilo je angažiranje vojske.

Kako prenose mediji, u Srbiji je trenutačno najgora situacija u gradu Valjevo. Grad je odsječen od ostatka zemlje, svi mostovi su zatvoreni nakon izlijevanja rijeke Kolubare.

U BiH u gradu Zavidovići izlila se rijeka Bosna te je tamo snimljena zaista nesvakidašnja scena – rijeka je odnijela jedan most te ga razbila o drugi:

Situacija se, prema zadnjim vijestima, pogoršava iz minute u minutu te je stanje kritično u brojnim gradovima i naseljima.

Korisnici diljem BiH i Srbije na Twitteru izvještavaju o aktualnom stanju te je do sada objavljen velik broj fotografija i video zapisa:

VIDEO snimke:Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close