-TopSLIDEPolitikaRegionSvijet

Izrael i Hamas dogovorili primirje, noćas bi trebali prestati s napadima

Dužnosnik Hamasa potvrdio je da će s Izraelom doći do “međusobnog i istodobnog” primirja.

Počeo je dugoočekivani sastanak sigurnosnog kabineta izraelske vlade na kojem se razgovara o mogućem prekidu vatre s palestinskim militantima u Pojasu Gaze. Na sastanku učestvuju premijer Benjamin Netanyahu i glavni sigurnosni dužnosnici zemlje.

BBC javlja da je navodno dogovoren jednostrani prekid vatre koji će stupiti na snagu u 2 sata po lokalnom vremenu, što je za otprilike tri i po sata, prema izvještajima izraelskih i nekih arapskih medija. Još uvijek nema potvrde izraelskog sigurnosnog kabineta.

Dužnosnik Hamasa potvrdio je da će s Izraelom doći do “međusobnog i istodobnog” primirja.

Broj ubijenih u Gazi se popeo se 232

Tokom dana su se pojavile brojne informacije koje sugeriraju da su obje strane spremne zaustaviti napade, ali nejasno je pod kojim uvjetima.

Izvori upućeni u pregovore tvrde da je izraelska vlada rekla Egiptu da bi mogla prihvatiti prekid vatre nakon sastanka izraelskog sigurnosnog kabineta. Za ovu informaciju još uvijek nema službene potvrde iz Izraela.

U posljednjih nekoliko sati bombardiranje izraelskih i palestinskih militanata ponovno se pojačalo, javlja BBC.

Broj ljudi ubijenih u Gazi od početka zadnjeg sukoba popeo se na 232, objavili su iz ministarstva zdravstva, kojim upravlja Hamas. Prema ažuriranom popisu, među mrtvima je 65 djece, a u napadima je ranjeno 1900 osoba.

U Izraelu je ubijeno 12 ljudi, uključujući dvoje djece, objavila je izraelska medicinska služba.

Palestinski stanovnici optužuju izraelsku policiju za rasno profiliranje

Potencijalno iseljavanje palestinskih porodica i iz naselja Sheikh Jarrah izazvalo je napetosti u Jeruzalemu. Izraelske grupe za ljudska prava optužile su policiju za rasno profiliranje prosvjednika u naselju u središtu nedavnih napetosti u Jeruzalemu. Jedna od grupa optužila je policiju da podržava židovsko “preuzimanje naselja Sheikh Jarrah”, što je opisala kao “rasističku praksu”.

Izraelska policija kaže da djeluje kako bi spriječila “incidente”.

Naselje Sheikh Jarrah u istočnom Jeruzalemu dom je nekoliko palestinskih porodica koje se suočavaju s deložacijom, kako bi se na njihovo mjesto doselile grupe izraelskih doseljenika. Sudbina tih porodica bila je ključno pitanje tokom napetosti koje su dovele do trenutnog sukoba.

Policija postavila kontrolne tačke u naselju

Teško naoružana izraelska granična policija nedavno je postavila kontrolne točke na tom području.

Jedna grupa za zaštitu prava kaže da policija blokira ulazak Palestincima koji žele podržati porodice, dok istovremeno daje pristup “organiziranim grupama od nekoliko desetaka izraelskih židovskih ekstremista”, od kojih neki imaju automatske puške.

Adalah, grupa za zaštitu prava palestinskih građana Izraela, podnijela je zahtjev Vrhovnom sudu za uklanjanje kontrolnih tačaka.

U izjavi je izraelska policija rekla da je uhapsila i rastjerala “izgrednike” nakon što su se aktivisti sukobili s policajcima. “Područje je i dalje otvoreno za sve stanovnike i medije koji prate razvoj događaja”, dodaje se.

SB

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close