PolitikaSvijet

Izrael: Benny Gantz novi mandatar vlade

Lider alijanse Plavo i bijelo i bivši zapovjednik Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Benny Gantz novi je mandatar izraelske vlade.

On je od izraelskog predsjednika Reuvena Rivlina dobio zadatak da formira koalicionu vladu nakon što to po drugi put u godini dana nije uspjelo lideru Likuda Benjaminu Netanyahu.

Rivlin je pozvao sve strane da ‘naprave ustupke’, a Gantz je prilikom preuzimanja mandata komentirao da ‘od nas svi očekuju da politički haos privedemo kraju’.

– Obećao sam da ću uspostaviti jedinstvenu liberalnu vladu i to namjeravam i uraditi, naglasio je Gantz koji ima 28 dana za taj zadatak.

Ukoliko Gantz ne uspije formirati vladu, parlament će vjerovatno odabrati trećeg mandatara kako bi se izbjegli ponovni izbori.

Raniji pokušaji premijera Netanyahua da formira jedinstvenu nacionalnu vladu sa Gantzovom strankom centra Plavo i bijelo i konzervativnim Likudom su propali jer je Gantz odbio da uđe u vladu s Neanyahuom navodeći kao razlog optužbe za korupciju zbog kojih se protiv izraelskog premijera vodi sudski postupak.

Podsjetimo, ishod septembarskih izbora u Izraelu bio je 33 mjesta za Plavo i bijelo, dok je Likud osvojio 32. 61 mjesto je potrebno za većinu u parlamentu koji broji 120 mjesta.

I dok se Gantz prirema za pregovore sa desničarskom sekularnom strankom Yisrael Beiteinu, kao i radničkim (lijevim) Gesherom i Demokratskim kampom, Likud strahuje da bi Gantz mogao formirati manjinsku vladu s pukom namjerom da svrgne Netanyahua, piše BBC.

Benny Gantz je bivši čelnik izraelske vojske. Stranku Plavo i bijelo formirao je u februaru jer smatra da je zemlja ‘izgubila svoj put’. Od tada stiče veliki broj simpatizera koji su i odlučili njegovu pobjedu na izborima.

(Patria)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close