Izložba “Slava Antiheroju” akademskog kipara Romana Sulejmanpašića.

“Slava Antiheroju”

 

U ponedjeljak, 27.10.2014. godine sa početkom u 19:00 sati u galeriji Preporod bit će upriličena izložba “Slava Antiheroju” akademskog kipara Romana Sulejmanpašića.

 

Radi se o dvadeset skulptorskih djela koji su stilski i tehnički obuhvaćeni označiteljem antiheroja, aludirajući na gubitak svetog i kolosalnog i na sveopći duh vremena u kojem stvara umjetnik. Sulejmanpašić svoje tematske sadržaje pronalazi u savremenom životu imajući na umu da njegove figure nikada ne gube obilježja i zaostavštinu antike i renesanse, iako postoji jak uticaj romantizma i simbolizma. Na tehničkom planu odjekuje poetika Auguste Rodina naročito u gruboj obradi površine tijela, zatim kod nedovršenih kompozicija u svrhu akcentiranja (post)modernog senzibiliteta. Ovdje antiheroj nije subjekt per se, on je univerzalan. To znači da je biće uronjeno u situaciju vremena u kojem se nalazi. Ovaskultpura nije klasična ni po materijalu, ni po tematici iako cititra ranije forme i sadržaje koji se mogu upratiti od svetih tekstova do aktuelnih pojava. Po svemu rečenom, djela Romana Sulejmanpašića jesu ambivalentna prema tradiciji i pojavnoj stvarnosti jer u isto vrijeme se slavi naslijeđe historije umjetnosti ali i odaje počast i slava modelu herojstva koji danas vlada.

 

Izložba će biti otvorena 10 dana.

Ime i prezime Roman Sulejmanpašić
Godina i mjesto rođenja 11.02.1986. godine u Sarajevu
Obrazovanje -2013. god. Upisuje Doktorske studije na Internacionalnom Univerzitetu u Sarajevu na odsjeku Kulturološke Nauke.- 2010. god. upisuje master studij na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu na Odsjeku kiparstvo i magistrira 2013. god. u klasi prof. Mustafe Skopljaka za praktični rad i prof. dr. Dubravke Lejlić Porderac za teorijski dio. Dobiva stručno zvanje magistar likovne umjetnosti-kiparstvo.
– 2010. god. diplomira u klasi prof. Musatafe Skopljaka za praktični dio i prof. dr. Sadudina Musabegovića za teoretski dio i dobiva stručno zvanje bakalaureat/bachelor likovne umjetnosti – kiparstvo- 2006. god upisuje Akademiju likovnih umjetnosti, Odsjek za kiparstvo
– od 2002. do 2006. god. pohađa Srednju školu primijenjenih umjetnosti u Sarajevu, odsjek za primijenjeno vajarstvo u klasi prof. Hasana Haljevca i dobiva zvanje likovni tehničar za primijenjeno vajarstvo
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close