Izložba laureata Nobelove nagrade za mir – Making Peace

Uskoro će u Sarajevu biti organizirano svečano otvaranje foto-izložbe Making Peace, koja nakon Ženeve, Štokholma, Utrehta i Strazbura, dolazi 28. juna 2014. godine i u Sarajevo, kao dio komemorativnog programa Grada Sarajeva – 100 godina od početka Prvog svjetskog rata (1914-2014). Making Peace je veliki javni događaj koji ima za cilj da poduči publiku, a posebno mlade ljude, koji su to ključni elementi neophodni da bi se ostvario „održivi mir“, pri tome odajući počast ljudima koji širom planete posvećuju svoje vrijeme, energiju i resurse u cilju mira, kao i načinu na koji su te osobe i organizacije razvijale i utjecale na kurs 20. stoljeća. www.makingpeace.org

Ashley Woods (iz organizacije Magnum Photos) je kustos izložbe koja je producirana od strane organizacije Međunarodni ured za mir (IPB) – najveće mirovne federacije u svijetu, a koja je laureat Nobelove nagrade za mir (1910. godine). (www.ipb.org)

Izložba će biti postavljena na šetalištu Obala Maka Dizdara osam sedmica, a svečano otvaranje će biti održano 28. juna u 10:30 ispred Akademije likovnih umjetnosti. Foto-izložbu posvećenu stvaranju mira otvoriti će više visokih zvaničnika.

Izložba je podijeljena u pet odjeljaka, jer IPB smatra da postoji pet osnovnih elemenata koji zajednički mogu utjecati na postizanje mira, te je svakom od njih dodijelio različitu boju. Samo onda kada je svaki od tih pet elemenata prisutan, održivi mir je moguće postići. Pet elemenata koji udruženo vode k održivom miru su:

1) razoružanje i nenasilje;

2) prevencija konflikta i rješavanje;

3) ekonomska i socijalna pravda;

4) ljudska prava, vladavina zakona i demokratija i

5) okoliš i održivi razvoj.

U partnerstvu sa Misijom OSCE-a u BiH i Institutom za razvoj mladih KULT, Making Peace će u periodu 26. – 30, juna organizirati i seriju radionica u galeriji Akademije likovnih umjetnosti. Na radionicama će učestvovati preko 100 mladih ljudi, ne samo iz Bosne i Hercegovine već iz cijele Evrope, a koji će učestvovati u raznim događajima koji se organiziraju povodom obilježavanja 100 godina od početka Prvog svjetskog rata.

Federico Mayor Zaragoza, predsjednik Fondacije za kulturu i mir i bivši generalni direktor UNESCO-a, o izložbi Making Peace je rekao:

Ovo je izvanredno jaka izložba, koja odaje počast stoljeću stvaranja mira i mirotvorcima širom svijeta. U isto vrijeme služi kao poziv na akciju običnim građanima da se uključe u mirovne aktivnosti svih vrsta, te na taj način promoviraju globalnu kulturu mira.“

Pokrovitelji Making Peace Sarajevo 2014 su: Međunarodnni ured za mir (IPB), Ambasada Švicarske u BiH, Kraljevina Nizozemska, Grad Utreht, Grad Sarajevo i USAID. Medijski pokrovitelj projekta je Radio Sarajevo.

Lejla Karović

Coordinator & PR Making Peace Sarajevo 2014

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close