Izjbegnite najčešće greške kod pranja veša

Osim razdvajanja tamne i svijetle odjeće, postoji još nekoliko caka koje bi trebalo da primjenjujete kada perete odjeću. Pogledajte šta savjetuju eksperti i kako da izbjegnemo greške.

KUPAĆI KOSTIMI 

Velika je greška da perete kupaći kostim u mašini za veš, pa čak i na niskoj temperaturi ili u vrećici za delikatnu odjeću.

Eksperti preporučuju da ih samo isperete vodom poslije kupanja u moru ili bazenu, a ako je i dalje prisutan neprijatan miris, potopite kupaći u vodu sa malo sirćeta. Da biste izbjegli da hlor i morska so oštete vaš kupaći kostim, pokvasite ga prije ulaska u vodu.

BIJELE PANTALONE 

Bijele pantalone su najčešće napravljene od mješavine pamuka i spandeksa i zato pranje istih predstavlja pravi izazov, jer fleke na ovakvim pantalonama ne mogu da se uklone izbjeljivačem.

Naime, umjesto da se izbijele, na tom mjestu ostaće žuta fleka, što je potpuno suprotno od onoga što želite da postignete. Zato, bolje se opredijelite za izbjeljivač koji je namijenjen za obojeno.

TAMNA ODJEĆA 

Da biste tamnu odjeću (pogotovo pamučnu) spasili od blijedenja, perite ih izvrnute naopako u hladnoj vodi-ali ne sušite je u mašini za sušenje. Toplota, zapravo, najviše oštećuje tamnu odjeću, pa je zato ključ za održavanje ovakve tkanine je u tome da se suši na vazduhu.

DJEČIJA ODJEĆA 

Iako vam djeluje kao da su se fleke skinule kada izvadite odjeću vaše djece iz mašine za pranje veša, poslije sušenja u mašini fleke su magično ponovo tu. Te fleke su zapravo ostaci ulja, recimo od jučerašnje pice koju je vaš mališan slučajno izbrljao po majici.

Zato se preporučuje da, prije pranja, stavite na fleku deterdžent za sudove, jer će on izvući ulje iz tkanine. Takođe, sušite ih na vazduhu da biste izbjegli ponovno pojavljivanje fleka. U krajnjem slučaju, takve fleke će sigurno izvući na hemijskom čišćenju.

PERJANE JAKNE 

Tajna dobro opranih stvari je u tome da pustite odjeću kroz dodatni program ispiranja. Ostaci deterdžena u perjanim jaknama može da bukvalno “ispumpa” vašu jaknu, jer sprečava punjenje da bude paperjasto i da zadržava vazduh. Takođe, kada perete ovakve jakne, obično se pri dnu nakupi sva težina i voda, pa je mašini teško da ispere i da dobro okreće bubanj.

Zato bi bilo najbolje ili prati perjane jakne u velikim, jačin mašinama ili ih nositi na hemijsko čišćenje. Trik da osušite ovakvu jaknu u mašini je da ubacite sa stvarima i čistu tenisku lopticu, jer se tako neće izgubiti na volumenu perjane jakne.

PEŠKIRI 

Ne preporučuje se da stavljate omekšivač kada perete peškire, jer to negativno utiče na moć upijanja istih, što je njihova glavna svrha.

Ako nikako ne možete da isperete onaj grozan miris iz peškira, što je razultat nakupljanja bakterija, nemojte da prepunite bubanj u mašini i perite ih na najdužem programu u vrućoj vodi.

Čim završi mašina, odmah ih izvadite i stavite da se suše.

MAŠINA ZA VEŠ 

Čak i mašina za veš mora sa vremena na vrijeme da se opere, jer se u njoj stalno nakupljaju ostaci deterdženata, omekšivača, prljavštine i mrtvih ćelija kože koje ni ne vidimo. Iako novije mašine imaju program samočišćenja, kod starijih bi trebalo da uključite program za ispiranje sa vrućom vodom u koju ste dodali izbeljivač.

Blic.rs

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close