BiHPolitika

Izjave bh. zvaničnika koje su obilježile 2016. godinu

Od trotoara i transferzale do ‘Fadile, oprosti!’: Izjave bh. zvaničnika koje su obilježile 2016. godinu

DEPO Portal donosi vam vlastiti izbor najinteresantnijih javnih izjava koje su obilježile 2016. godinu

 

Piše: Dina GANIBEGOVIĆ
Kao i svaka do sad, i 2016. godina je bila puna izjava kojima su bh. političari bombardovali građane. U moru tragikomičnih prepucavanja, prijetnji, objašnjenja, obećanja, pravdanja i uvreda, DEPO Portal načinio je izbor ‘najglasovitijih’ javnih izjava koje su obilježile 2016. godinu u Bosni i Hercegovini.

 

Fadil Novalić, premijer Federacije BiH

 

fadil-novalic

 

Top tema na društvenim mrežama početkom ove godine bio je federalni premijer Fadil Novalić. Njegova (nespretna) izjava da su među deset stvari na koje građani troše najviše novca samo tri esencijalne, a ostale bespotrebne, pobudila je bijes građana.
“Vjerujte da su tu tri esencijalne životne namirnice, a ostalo su nebitne stvari. Sama činjenica da mi trošimo milijardu maraka na mobitele i komunikaciju govori da na to trošimo više nego na kruh i ulje”, rekao je premijer Novalić nakon što je od Konzuma i Binga dobio podatke na što građani troše novac, te tako stvorio sliku o rastrošnim građanima BiH, iako ga zvanični podaci statističkih agencija demantiraju.
Ova izjava je iznjedrila jedan od najpopularnijih hashtagova na društvenim mrežama, #fadileoprosti, a bh. građani su danima ismijavali premijera i njegovu izjavu.
Iako su društvene mreže bile usijane, premijer je rekao da nema namjeru da se izvinjava, a njegove “vadione” samo su još više razljutile građane.
“To samo govori da mi kao društvo nismo spremi primati istinite inofrmacije. I u tom smislu nema potrebe za bilo kakvim izvinjenjem. Ljudi mogu da rade sa svojim novcem šta žele. Nije bila to tema”, rekao je Novalić.

 

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske i lider SNSD-a

 

milorad-dodik-raspolozen-smijeh
Za predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika važi uvjerenje da je političar poznat po nediplomatskim i nerijetko prostačkim izjavama, a ni 2016. godina nije prošla bez njegoviih “bisera”.
Dodik je početkom decembra pozvao Srbe u Austriji da na predsjedničkim izborima u toj zemlji podrže kandidata Slobodarske stranke Austrije, desničara Norberta Hofera, kako je naveo “osvjedočenog prijatelja srpskog naroda i Republike Srpske”.
Nekoliko mjeseci prije toga na jednoj bh. televiziji “opleo” je po Martinu Pammeru, ambasadoru Austrije u BiH, nazvavši ga “smotanim austrijskim ambasadorom koji pokušava igrati nekog važnog špijuna”.

 

Visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka redovno je “čašćavao” nediplomatskim rječnikom, poručivši mu i da je “isfrustriran te da se dodvorava sarajevskoj šaršiji” .

 

Ipak, posljednjih dana odjeknula je njegova izjava da je frapiran činjenicom da sindikati u RS nisu spremni radi radničke solidarnosti na smanjenje plata.
“Znači oni nisu spremni da prihvate dogovor i podrže solidarnost, nego su spremni da uzimaju sve i ne vode računa ni o čemu”, iščuđavao se Dodik.
Vjerujemo da ni u narednoj godini neće faliti njegovih izjava koje bi bile smiješne, da ne dolaze od čovjeka koji je jedan od glavnih aktera bh. političke scene.

 

Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH

 

reis-kavazovic-u-svicarskoj
Husein ef. Kavazović doimao se vrlo odmjerenim i tolerantnim reisu-l-ulemom Islamske zajednice u BiH, a onda je sve iznenadio vlastitim stavovima tokom svoje posjete Islamskoj zajednici Bošnjaka u Švicarskoj i Lihtenštajnu, gdje je održao govore na nizu skupova. Na svakom od skupova Kavazović je pozivao Bošnjake da izađu na izbore, te posebno napominjao važnost izlaska na lokalne izbore u Srebrenici.
I ništa možda i ne bi zatalasalo ovdašnju javnost, da video zapisi s tih skupova uskoro nisu počeli kružiti društvenim mrežama, pa su naišli i na mnoge negativne komentare, posebno što se tiče reisove retorike i načina na koji je pozvao Bošnjake dijaspore da glasaju na izborima. A najviše polemike izazvale su reisove izjave da je “BiH muslimanska država” te da “vlah ne smije vladati Srebrenicom”.
Iako su sporni video zapisi velikom brzinom skidani s Youtubea, ipak su vraćani pa su reisove izjave ostale ovjekovječene i dostupne javnosti.

 

 

Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH

 

dragan-mektic

 

Još jedan političar koji permanentno javnost šokira svojim nepromišljenim izjavama je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić. U jednom prepucavanju na relaciji vlast – opozicija u Republici Srpskoj, u koju se uključio i tzv. ekspert za bezbjednost Dževad Galijašević, njih dvojica su pokrenula priču o porijeklu, usvojenjima, roditeljima i drugim privatnim detaljima, a sve je završilo međusobnim uvredama i nimalo diplomatskim riječima.
Tada je Mektić izjavio “Mene je moja majka rodila! U čemu je problem, gospodo?!” i nasmijao javnost.
Međutim, nije ovo jedini gaf ministra sigurnosti. Naime, Mektić je bio izložen kritikama jer je novinarku Biljanu Knežević nazvao “silikonjarom”, te kazao kako “RTRS-u nedostaju jedino crvena pozadina i svjetla bordela”.
Zatim nije odolio da ne prokomentira ni gaf Biljane Knežević, koja je u Dnevniku RTRS-a u vrijeme dok je emitiran džingl za najavu vremenske prognoze, ne znajući da je u eteru, kazala: “Toliko je vruće da se čovjek ne može ni seksati“. Nakon nekoliko dana, ministar se bez dlake na jeziku ponovo u neformalnom razgovoru dotakao ove teme i kazao da bi “Biljani Knežević neko trebao javiti da je zahladnjelo i da se može seksati”. Nisu baš riječi koje priliče jednom ozbiljnom državniku, zar ne?

 

 

Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH i lider SDA

 

izetbegovic

 

Bošnjački član Predsjedništva BiH i lider SDA Bakir Izetbegović tokom 2016. godine imao je niz izjava koje su zaparale uši bh. javnosti. Od one da je Dragan Čović, propustivši važan sastanak u vezi sa usaglašavanjem mehanizma koordinacije, propustio i “jedan dobar burek”, pa do čuvene izjave u izbornoj noći, 2. oktobra, kada je izjavio da je sarajevska “Općina Centar važnija od desetak nekih drugih općina”, ponizivši tako ostatak Bosne i Hercegovine.
Iako mu se izjava o 100.000 radnih mjesta više puta obila o glavu, on od nje ni ove godine nije odustajao. Tako je u septembru ponovo “zaigrao na tu kartu”:
“Pokrenuli smo ekonomiju. Imamo već sada 25.000 radnih mjesta za nekih 20 mjeseci. Ono što sam obećao 100.000 radnih mjesta, ostvaruje se za 30 posto brže nego što sam planirao”, ustvrdio je Izetbegović.
Nadamo se da će u 2017. godini lider SDA biti mudriji i da će prvo “ispeći, pa reći”.

 

Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost

 

radoncic

 

Predsjednik Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić gostujući na televiziji Face TV nakon izbora, između ostalog, govorio je i o koaliciji sa SDA.
“Odnosi između mene i Izetbegovića su vrlo službeni. Ne radi se tu o nekom velikom prijateljstvu. Sve naše susrete imali smo u službenim prostorijama, što govori kakve odnose imamo. Ja samo neću biti ničiji međed kojeg će neko voditi po vašarima”, slikovito je pojasnio tada Radončić.
Svoj stav potvrdo je i dva mjeseca kasnije:
“Koalicija je ‘ljubav iz nužde’. Ne treba očekivati da budemo lični prijatelji”, naglasio je lider SBB-a.

 

Senaid Memić, načelnik Općine Ilidža​

 

senaid memić

 

Načelnik Općine Ilidža Senaid Memić početkom novembra uputio je javno pismo Emiru Suljagiću zbog, kako je naveo, spominjanja njegovog imena u komentarima.
Kontroverzno pismo načelnika Memića izazvalo je burne reakcije javnosti obzirom da rječnik u njemu ne dolikuje javnoj ličnosti koja obnaša odgovornu funkciju kao što je načelnik općine.
Jedna od njegovih najupečatljivijih izjava u tom pismu glasi:
“Emire Suljagiću, nije bitno iz čije si se kutarisao nego u čiju se zavlačiš. Šta ćeš jadan ne bio, ako se parkiraš s tom lijepom glavom u nečiju ko ne izlazi iz tuđe dok ne naplati”.

 

Nedžad Ajnadžić, načelnik Općine Centar

 

nedzad-ajnadzic

 

Jedan od događaja koji je izazvao najviše pažnje i reakcija na društvenim mrežama, pored izjave premijera Novalića, svakako je i svečano otvaranje sada već čuvenog trotoara ispred zgrade Predsjedništva BiH. Na ovom bizarnom događaju pojavio se i novi načelnik sarajevske Općine CentarNedžad Ajnadžić, te dao sada već legendarnu izjavu:
“Ovo je promocija ne samo trotoara radi trotoara, nego i promocija transverzale za ljude koji hodaju u kolicima po Sarajevu. Ta transverzala je u režiji opštine Centar na redu od 2017. godine. Ovo je pilot-projekat. Važno je uklanjanje svih barijera za ljude koji koriste kolica na transverzali od tržnog centra SCC do ulice Ferhadija i naravno na drugoj transverzali od FIS-a do hotela Evropa”, rekao je Ajnadžić novinarima.
Zar je na ovo potreban bilo kakav dalji komentar?!

 

Mladen Bosić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH

 

bosic-2
Mladen Bosić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH rekao je da je Viši sud u Banjaluci potvrdio da je nalaz vještaka neuropsihijatrijske struke u “slučaju Milorada Dodika” ispravan i validan i da u tom nalazu stoji da Milorad Dodik ima ozbiljnih psihičkih problema, od logoreje, preko postraumatskog stresnog sindroma.

 

– On sa takvim psihijatrijskim nalazom ne bi mogao dobiti dozvolu za nošenje ličnog oružja, a kamo li da bude predsjednik RS, rekao je Bosić za Milorada Dodika u jednom od prepucavanja sa Predsjednikom RS-a.
Ipak, Viši sud u Banjaluci donio je odluku da Bosić mora Miloradu Dodiku isplatiti odštetu u iznosu od 6.000 KM za klevetu, na šta je Dodik poručio:

 

– Čekam da uplati odštetu koju je sud odredio i cijelu sumu ću potrošiti da častim narod u Gospodskoj ulici.

 

Elmedin Konaković, premijer Kantona Sarajevo​

 

elmedin-konakovic

 

Pred kraj godine u javnosti se podiglo mnogo prašine oko novogodišnjeg nastupa Dine Merlina na Trgu BiH u Sarajevu, za koji je izdvojeno čak 250.000 KM budžetskog novca.
Javnost se podijelila na one koji pozdravljaju ovu odluku i raduju se koncertu, dok je druga grupa građana glasno protestvovala zbog “bacanja” novca kojeg ionako manjka za bitne stvari.

 

Jedan od zvaničnika koji su pokušali da opravdaju nastup bh. zvijezde jeElemdin Konaković, premijer Kantona Sarajevo, koji je u intervjuu za jednu sarajevsku televiziju kazao sljedeće:

 

– Dino Merlin je čovjek koji je od svog poreza uplatio mnogo više u naše kase nego što mi sada izdvajamo za njegov koncert… Mi imamo taj genetski problem da su nam i nobelovci i oskarovci među nama vrlo često osporavani.

 

Tako je premijer KS i ne trepnuvši Dinu Merlina, pjevača, svrstao u isti koš sa književnikom Ivom Andrićem, naučnikom Vladimirom Prelogom, rediteljem Danisom Tanovićem

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close