BiHPolitika

Crnadak za Klix.ba: Vjerujem da će aktuelni saziv Vijeća ministara BiH preživjeti 2017. godinu

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak rekao je da mu se u 2016. godini nije ispunila želja da imamo manje konflikata, sukoba i više međusobnog razmijevanja. On se u razgovoru za Klix.ba osvrnuo na politička dešavanja u 2016. godini pri tome ističući da ekonomska zaostalost i ogromna korupcija predstavljaju najveću prijetnju entitetu Republika Srpska.

Razgovarao: Ervin Mušinović/Klix.ba

Crnadak je kazao kako ne bi bilo zahvalno da on ocjenjuje rad Ministarstva vanjskih poslova BiH u 2016. godine, ali da može reći da je zadovoljan onim što je urađeno na polju evropskih integracija.

“Bili smo dio jednog značajnog prodora u ovom procesu i najvećeg napretka u jednoj godini, a koji je napravljen od kada smo počeli proces integracija. S te strane, ova godina je bila dobra, mislim da će u 2017. godini fokus također biti na evropskim integracijama i očekujem da bude uspješna kao i ova”, rekao je Crnadak.

S obzirom na česte političke turbulencije u BiH, Crnatka smo pitali i da li se u 2016. godini moglo više uraditi u političkom smislu.

“Ne vjerujem da se moglo više uraditi u smislu koraka ka EU, jer je maksimum činjenica da smo predali aplikaciju za članstvo u EU koja je prihvaćena kao i da je počelo pripremanje odgovora na Upitnik Evropske komisije. Moglo se mnogo više uraditi na reformama i rješavanju stvarnih pitanja građana i borbe protiv korupcije”, kazao je Crnadak.

Bosna i Hercegovina ni ove godine nije dobila zakon o vanjskim poslovima, tako da naša zemlja u 2017. godinu ulazi sa tri stranice improviziranog dokumenta koje je Predsjedništvo BiH usvojilo 2003. godine.

“Ja se nadam da ćemo najnoviji rok ispuniti i da će to naredne godine ući u parlamentarnu proceduru. Oformljena je radna grupa u kojoj se nalaze članovi sva tri kabineta u Predsjedništvu BiH i jedan broj diplomata iz MVP-a. Nadam se da ćemo do marta imati spreman nacrt koji ćemo uputiti u parlamentarnu proceduru”, rekao je Crnadak.

Istakao je kako je nemoguće dati ocjenu diplomatsko-konzularne mreže BiH, ali da MVP ulaže napore kako bi se ona poboljšala. Posebno je zadovoljan što su uspjeli, nakon instrukcije koju su dali svim ambasadama u zemljama članicama EU, da se pokaže dinamična aktivnost koja je pozitivno doprinijela razvoju događaja kada se govori o evropskim integracijama.

“Kao i u svakom drugom velikom sistemu i kod nas ima onih koji su manje i više vrijedni. Nadam se da ćemo i u novoj godini izvući maksimum iz onog čime raspolažemo”, rekao je Crnadak.

S obzirom na česte oprečne stavove koalicionih partnera iz FBiH u Parlamentarnoj skupštini BiH, Crnadka smo pitali da li vjeruje da će aktuelni saziv koalicije (SDA, HDZ BiH, Savez za promjene i SBB) preživjeti 2017. godinu u ovom sastavu.

“Mislim da hoće i ne očekujem tu bilo kakve promjene. U smislu političkih promjena najdramatičnija stvar koja može da se desi je da se uđe možda u tehničku fazu rada Vijeća ministara BiH tamo pred kraj mandata pa da se većina traži od slučaja do slučaja. Ne očekujem bilo kakvo prekombinovanje ili pravljenje novih većina”, kazao je on.

Crnadak je ministar koji dolazi iz entiteta Republika Srpska, a politička stranka čiji je član (PDP) je opoziciona stranka u RS-u. Tim povodom pitali smo ga i kako bi generalno ocijenio stanje u manjem bh. entitetu.

“Poprilično sam nezadovoljan onim što vlasti RS-a rade kada je riječ o njihovom domenu i nadležnosti. Ekonomski razvoj RS-a ne postoji, već postoji samo nastavak ekonomskog propadanja i zaduživanja. S druge strane tu je i potpuna privatizacija pravosuđa, RTRS-a te jedan nezapamćen nivo korupcije. To sve šteti razvoju RS-a. Kao ministar vanjskih poslova BiH mogu odgovorno tvrditi da je RS potpuno međunarodno zaštićena i da nema više nikakve brige za njen dugoročni opstanak u političkom smislu. Ekonomska zaostalost i ogromna korupcija su najozbiljnije prijetnja RS-u”, rekao je on.

Na pitanje da li je realno da BiH do kraja 2017. godine dobije status zemlje kandidata za članstvo u EU, Crnadak je odgovor da je to moguće, ali da je teško izvodivo.

“Zavisit će od toga da li će svi nivoi vlasti, a prije svega institucije BiH i vlade entiteta uspjeti odvojiti ono što je bitno za EU put od sitne dnevne politike. Ako to ne uradimo bit će mnogo kočnica i taj rok neće biti realan”, kazao je Crnadak.

Kako kaže, u 2016. godini nije mu se ispunila želja da imamo manje konflikata, sukoba i više međusobnog razmijevanja nego u protekloj godini.

“Nisam siguran da je to bilo baš u 2016. godini, ali prenosim tu želju i u 2017. godinu. Nadam se da će sada biti ispunjena”, rekao je on.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close