PolitikaRegion

Izetbegović: Povjerenje je jedini trajan recept za ”debalkanizaciju” Balkana

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović na samitu šefova država i vlada zemalja Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) u Sofiji, poručio je da BiH ostaje veoma odlučna da nastavi s jačanjem regionalne saradnje u svim oblastima.

Istakao je da BiH u regiji zauzima položaj jedne od ključnih država te da razvija blisko partnerstvo sa svim zemljama u regiji.

– Budućnost ove regije je u integraciji, u najboljem interesu svih zemalja kojih se to tiče – naglasio je Izetbegović.

Naveo je da BiH istinski cijeni značaj SEECP-a u prbližavanju zemalja od Jadranskog i Crnog mora do Jonskog mora i Sredozemlja, i rješavanju važnih pitanja kroz više od dvije decenije.

Ovaj proces, dodao je, dokazao je svoju trajnu vrijednost, od ishodišta u Sofiji 1996. pa do skorašnjih aktivnosti pod vođstvom bugarskog predsjedanja.

– Sve to vrijeme udruživali smo snage da kreiramo bolju atmosferu i da koordiniramo stvari od značaja za uzajamnu saradnju, kako bismo postigli zajednički cilj, stabilnost i napredak naših država – rekao je Izetbegović.

Naglašavajući da BiH ostaje odlučna da nastavi s jačanjem regionalne saradnje u svim oblastima kazao je da je uspješna regionalna saradnja od suštinskog značaja za stvaranje stabilnog i sigurnog okruženja, koje je ključni uvjet ekonomskog razvoja.

Izrazio je uvjerenje da postoji kapacitet i volja za udruživanje snaga i da se omogući da jugoistočna Evropa postane primjer uspješne regionalne saradnje, infrastrukturne uvezanosti i prijateljskih odnosa.

Podsjetio je da je Predsjedništvo BiH bilo domaćin susretu lidera u Sarajevu, u okviru procesa Brdo-Brijuni, uz učešće predsjednika Italije kao počasnog gosta. Summit je bio prilika da se dijalog na najvišem nivou iskoristo kao dodatni podstrek jačanju regionalne saradnje i procesa integracije u EU.

– Mi na regionalnu saradnju gledamo i kao na solidnu pripremu za naše buduće aktivnosti unutar EU. ‘Sarajevska Deklaracija’ usvojena 21. aprila 2004. godine naglašava regionalnu saradnju kao osnov politike EU u regiji jugoistočne Evrope – kazao je Izetbegović te dodao i da je EU izgrađena na temelju regionalne saradnje u strateškim oblastima.

Izetbegović je istakao i da put za razvoj odnosa i širenje saradnje u regiji vodi preko izgradnje povjerenja, favoriziranja ekonomskih veza, rješavanja sukoba putem kompromisa i razvoja zajedničkih projekata u strateškim područjima razvoja.

Regiji i ljudima u njoj potrebno je, smatra, više povjerenja, a ono mora narastati organski, na nivou baze, kako bi imalo sveobuhvatan efekat.

– Povjerenje je jedini trajan recept za ‘debalkanizaciju’ Balkana – naglasio je Izetbegović.

Da bi povjerenje bilo izgrađeno, mišljenja je da je značajno da se komunicira, što češće i što iskrenije, i bilateralno i multilateralno.

Govoreći o pridruživanju Evropskoj uniji kazao je da BiH ima jasan i snažan interes u pridruživanju te da je to vrhunski prioritet vanjske politike i strateški cilj.

Podsjetio je da je BiH u Briselu 15. februara podnijela aplikaciju za članstvo u EU.

– Naš cilj je da postanemo država-kandidat EU do kraja 2017. godine. Radit ćemo na tome da ispunimo preostale uvjete, kako bi Vijeće EU pozitivno razmotrilo našu aplikaciju što je prije moguće i proslijedilo je Evropskoj komisiji. Mi već vršimo institucionalne pripreme da Komisiji ponudimo neophodne odgovore, nakon što primimo upitnik Evropske komisije. Naš cilj kojem se unaprijed radujemo jeste pozitivan Avis – naveo je Izetbegović.

Bugarskoj, kao zemlji koja predsjedava SEECP-om, čestitao je na jednogodišnjem mandatu predsjedavanja, i izrazio želju da predstojeće predsjedanje Hrvatske bude uspješno, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništvo BiH.

SEECP je pokrenut 1996. godine u Sofiji radi jačanja regionalne, sigurnosne, političke i privredne saradnje, te stvaranja klime povjerenja, dobrosusjedstva i stabilnosti.

BiH je u Procesu saradnje jugoistočne Evrope od 2001. godine, a zemlje članice SEECP-a su i Albanija, Bugarska, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Makedonija, Moldavija, Rumunija, Srbija i Turska. Bugarska predsjedava SEECP-om do juna, kada predsjedavanje preuzima Hrvatska.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close