-TopSLIDEBiHPolitika

Izetbegović poručio Čoviću: Kompromis ili nećete dobiti ništa

Predsjednik SDA i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović poručio je iz Luksemburga iz grada Wiltza da ukoliko HDZ BiH ne bude spreman na kompromis neće dobiti ništa.  

Izetbegović je izdvojio secesionističke politike koje predvodi SNSD navodeći da takve politike prijete miru i stabilnosti u BiH.

“Štetnost te politike je strahovita. Ona je upropastila stotine hiljada sudbina mladih ljudi, koji su napustili zemlju, a naročito RS. Ne može Dodik pobijediti. Može nas uvesti u neki limb, krizu, ali ne može pobijediti”, poručio je Izetbegović.

Dodao je da SNSD i HDZ BiH cijeli probosanski blok, koji ima 60 posto ruku u Parlamentu BiH, suzbiju u imaginarnu „bošnjačku kvotu“ od 33 posto.

Govoreći o izmjenama Ustava i izbornog zakonodavstva, Izetbegović je ponovio da je nužno izmijeniti ovlasti i nadležnosti domova naroda, a da je moguće riješiti i pitanje izbora članova Predsjedništva BiH.

“Ako HDZ ne bude spreman na kompromis, onda neće dobiti ništa”, kazao je Izetbegović.

Izetbegović je proteklih dana boravio u nekoliko gradova gdje se družio sa bh. dijasporom koje je pozvao da se registruju i glasaju na Općim izborima, a posebno u RS gdje će probosanske stranke ponuditi jedinstvenu zajedničku listu.

“Nama treba 80.000 glasova u RS-u, da u Narodnoj skupštini RS-a dobijemo 10 ili 12 mandata. Kada to uradimo, onda je druga priča u BiH. To je jedan dan u četiri godine. Birajte koga god hoćete, ali birajte one koji vole BiH”, poručio je Izetbegović.

Patria

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close