Izetbegović: Odnosi u regiji u usponu, fokusirati se na zajedničke projekte

Odnosi Bosne i Hercegovine sa Hrvatskom i Crnom Goru su vrlo korektni, sa Srbijom u usponu, a u narednom periodu potrebno je fokusirati se na prekogranične, zajedničke, regionalne projekte, kazao je u intervjuu za Anadoliju predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović.

PIŠE: ANADOLIJA

Osvrćući se na aktivnosti tokom mandata na izmaku, Izetbegović je rekao da je Predsjedništvo BiH djelovalo stabilizirajuće u nestabilnim prilikama koje su vladale u tom periodu.

“Imali smo u prosjeku tri sjednice mjesečno i donijeli smo preko dvije hiljade odluka konsenzusom, dakle samo u dvije ili tri prilike došlo je do preglasavanja. To je jako važna činjenica. Uspijevali smo osigurati zajednički duh i pristup. Što se mene lično tiče mislim da sam u ovom mandatu napravio dobar posao, koji je sasvim uporediv sa onim što rade druge kolege koje su meni prethodile ili bile sa mnom. Odnosi sa Hrvatskom su jako dobri, sa Crnom Gorom jako dobri, sa Srbijom sve bolji i mislim da je tu historijski značaj imala posjeta koju smo kolega Radmanović i ja obavili prošle godine Beogradu. Tada su ustvari odnosi Srbije i Bosne i Hercegovine stavljeni na prave tračnice, međusobnog poštovanja, poštivanja ustavnih uređenja dviju zemalja”, pojasnio je Izetbegović.

Izetbegović je podsjetio da je tada i u obraćanju medijima, ali i tokom sastanaka sa srbijanskim zvaničnicima poručio da se ne smije krenuti putem pokušaja etabliranja izraza poput “dvije srpske države na Balkanu”, što je nedugo zatim i prestalo.

Tokom mandata Izetbegović je održao oko 50 sastanaka sa zvaničnicima iz cijelog svijeta što je ocjenio značajnim budući da se u svijetu lobira protiv BiH i na to se troše milioni dolara.

Prestati sa prepirkom i ubrzati pozitivne procese za priliv investicija

Ključnim za privlačenje investicija Izetbegović je istakao imperativ prestanka sa prepirkom u Bosni i Hercegovini, jer kako je rekao, “ne ide ni prijateljima u posjetu ako je svađa u kući, a kamoli da se ide rizikovati novac u zemlji u kojoj neko obećava neki referendum, neko obećava dramatične promjene unutarnje organizacije koje mogu dovesti do konflikta”.

“To treba prestati. Arhitektura je napravljena, unutar nje ima da napravimo odnose takve da se svi pozitivni procesi ubrzaju. Mislim da je došlo do sazrijevanja u svim korpusima sa te strane. Dakle, mora prestati svađa”, dodao je on i ukazao na potrebu ubrzavanja procedura “jer investitori neće čekati 37 dana da dobiju dozvolu za rad i prelaziti preko 11 prepreka, obraćati se na 11 instanci. U Velikoj Britaniji se takve procediure obavljaju preko interneta. U Turskoj na šalteru, ali za jedan dan”.

Ukazao je na potrebu vrlo konkretne, vidljive i transparentne borbe protiv korupcije, jer investitori zahtjevaju sigurnost svake vrste. Potrebne su, smatra Izetbegović, puno brže reakcije administracije, “za velike investicije takozvani “one point shop”. Da kroz lavirinit koji treba pojednostaviti, ali ovakav kakav je sad, neko provede velikog investitora, da on za njega pribavi sve te dozvole, da mu da potrebnu informaciju”.

Izetbegović je kazao da su investicije na koje je uticao da dođu u Bosnu i Hercegovinu već otvorile četiri hiljade radnih mjesta, a u slijedećih nekoliko godina će otvoriti još 3.000 radnih mjesta te da dodao kako je usput uspio uticati, u vremenu kada se gube radna mjesta, na otvaranje novih sedam hiljada radnih mjesta.

“Ja sam od prijatelja iz Turske uspio dobiti nekih 150 miliona eura i to daje svoje rezultate”, rekao je Izetbegović i ukazao na potrebu vraćanja dijela sredstava  BiH koja se nalaze u inostranim bankama prema razvojnoj banci, a koja bi se po prihvatljivim kamatnim stopama mogla koristiti za pomoć malim i srednjim preduzećima.

Pitanje koje opterećuje odnose u BiH, ali predstavlja i prepreku napretku Bosne i Hercegovine na putu euroatlanskih integracija je i implementacija odluke Evropskog suda u Strazburu u slučaju “Sejdić – Finci”. Izetbegović smatra da je to “prepreka koju moramo preći”, a nakon toga slijedi niz obaveza, dug i težak proces pregovaranja i usklađivanja zakona što će na dnevnoj bazi popravljati stanje u zemlji.

Govoreći o rješenju tog pitanja izetbegović je kazao da se traže dvije stvari koje su međusobno suprotstavljene. Jedna je da se svakom građaninu, bez obzira na etničku pripadnost, omogući da može biti izabran za člana Predsjedništva BiH. S druge strane Hrvati u BiH traže da im se garantuje jedna stolica u Predsjedništvu.

“Ne možete dakle, u isto vrijeme garantovati Hrvatima da će sigurno to dobiti i u isto vrijeme garantovati svakom građaninu da može dobiti tu stolicu. Ono što se može uraditi je dati šansu svakome, ali jako povećati šansu Hrvatima da sami izaberu svog predstavnika. Dakle, da hrvatskom korpusu u Bosni i Hercegovini drugi ne biraju predstavnike i sa te strane smo imali prihvatljive prijedloge. Lično sam kreirao takozvani prijedlog ‘plutajućih kantona’ koji jako povećava tu šansu. Recimo na 99 posto da Hrvati izaberu svog člana Predsjedništva”, pojasnio je Izetbegović.

“Turska samo pomaže BiH”

Govoreći o prigovorima na čijoj je meti zbog dobrih odnosa sa Turskom posebice sa predsjednikom te države Recepom Tayyipom Erdoganom, Izetbegović je kazao da Turska samo pomaže Bosni Hercegovini.

“Mislim da iz mojih političkih protivnika progovara ljubomora jer Tayyip Erdogan je sigurno jedan od najmarkantnijih, najuspješnijih lidera na svijetu. Povukao je Tursku sa rukovodstvom AK Partije u zadnjih deset godina tako snažno i tako markantno da to zaista imponuje u svakom pogledu”, rekao je Izetbegović pojašnjavajući kako je Turska u tom periodu ekonomski napredovala i politički pozicionirana na mjesto koje zaslužuje.

On je istakao da Turska samo pomaže Bosnu i Hercegovinu.

“Nema nikakvih kontra zahtjeva koji bi bili na štetu Bosne i Hercegovine u bilo kom smislu. Jasno nas podržava na našem putu ka Briselu, ka Evropskoj uniji (EU), ka NATO-u. Premijer Davutoglu u vrijeme dok je bio ministar vanjskih poslova ustvari izborio MAP za Bosnu i Hercegovinu. Oni nas pomažu na našem putu ka zapadnim alijansama. Snažno nas podržavaju u PIC-u kao predstavnik OIC-a. Dalje, u ekonomskoj sferi, tu su investicije. TIKA je preko 130 projekata vrlo važnih za Bosnu i Hercegovinu realizovala u zadnjih nekoliko godina. Daju nam vrlo povoljne kredite. Ova posljednja tranša od 50 miliona eura, tu su predviđeni krediti do 50 hiljada maraka bez kamate sa grace periodom od dvije godine. Pa samo prijatelji takve stvari rade. Ne mogu da prepoznam gdje bi bio realan razlog da se bude protiv intenzivne saradnje sa Turskom. Ona je intenzivna, multidimenzionalna i u svakom segmentu pozitivna”, pojasnio je Izetbegović.

Uloga Turske u regiji, kako je rekao Izetbegović, je pozitivna, konstruktivna, smirujuća.

“Turski predsjednik Abdullah Gul je svojedobno inicirao i uspostavio mehanizam trilateralnih razgovora koji su dali itekako dobre rezultate jer su odnosi Srbije i Bosne i Hercegovine bili u zastoju. Nakon početka trilateralnih razgovora mi smo imenovali konačno ambasadora u Beogradu, pokrenuli te odnose i imamo danas dosta dobre odnose. Odnose koji su u usponu sa Srbijom. Sa Hrvatskom i Crnom Gorom imamo odavno već veoma korektne odnose međutim, oni nisu dovoljno intenzivni u sferi ekonomije. Mislim da treba ujedinjavati to tržište, zajednički raditi regionalne, prekogranične projekte, na zajedničku dobit jer mala tržišta nisu rješenje”, dodao je Izetbegović.

Ističući da je prilikom svoje prve posjete u svojstvu člana Predsjedništva koju je upriličio Njemačkoj, od kancelarke te zemlje Angele Merkel zatražio da “nas pomognu na putu ka Evropskoj uniji, da se nađe povoljan kapital za izgradnju energetskih objekata i da se ide na izgradnju infrastrukture.

Izetbegović je poručio kako čitav region ovakav kakav je ne može postati dijelom Evropske unije ako ne izgradi infrastrukturu.

Izetbegović je istakao da je nedavno preminuli predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić bio čovjek na kojeg se SDA jako oslanjala, pod čijim je liderstvom ostvaren najbolji period u postratnoj Bosni i Hercegovini.

“Predsjednik Tihić je odlazio polako. Ja sam ga počeo mijenjati ravno prije godinu dana, na prvom sastanku u Briselu ,1. oktobra prošle godine, tako da se ne osjeti dramatično taj njegov odlazak. Otišao je jedan čovjek na kojeg se SDA jako oslanjala, koji je bio pravi nasljednik politike rahmetli Alije Izetbegovića. Pod njegovim liderstvom je ostvaren najbolji period u postratnoj, postdejtonskoj Bosni i Hercegovini od 2002. do 2006. godine, kada smo ujedinjavali oružane snage, granične službe, kada smo radili ono što je najvažnije za Bosnu i Hercegovinu”, kazao je izetbegović.

Prema riječima Izetbegovića, SDA je potrebna unutarnja reforma.

“SDA će na ovim izborima dobiti još jednu šansu i tu šansu ne smije ispustiti. Treba nam jedna, da tako kažem, nova SDA. Treba prvo popraviti alat kojim popravljate kuću, a stranke su samo alat za popravku stanja u zemlji. SDA će ići ka kongresu koji treba da se desi iduće godine, vjerovatno u maju, možda i ranije, na kojem treba da izbaci nove mladice, da da nove mlade ljude koji brže misle, koji brže reaguju, koji se brže snalaze u globalnim i regionalnim okvirima. Ima dio ljudi koji će morati otići, i otvoriće se prostor. Onako kako popravljate kuću, jednu staru dobru kuću izmjenom nekih loših dijelova i postavljanjem novih, snažnijih, ojačate. Da je napravite takvu da sadrži u sebi i tradicionalno, ono što svi volimo, da to bude bosanska kuća, ali da je za 21. vijek. Takva mora biti SDA”, pojasnio je Izetbegović.

Bosna i Hercegovina ima sve resurse za napredak

BiH posjeduje dva resursa, kako je rekao Izetbegović, jedan je prirodni resurs poput uglja, drveta minerala i svega ostalog, drugi resurs je fizički: to su mladi ljudi, vanredno obrazovani, vanredno vitalni koji u svakom uređenom sistemu procvatu. On je istakao da BiH posjeduje ljude koji su u ratu bili u stanju da se odbrane od višestruko nadmoćnijeg neprijatelja, veoma inventivne, veoma hrabre, veoma vitalne ljude, a onda u vrijeme mira postižu uspjehe.

“Mi imamo obrazovane, hrabre, vitalne, energične ljude koje treba okupiti i kojima treba dati šansu i mislim da je uloga nove SDA da da šansu tim ljudima jer samo na taj način ćemo dati šansu ovoj zemlji”, rekao je Izetbegović.

Njegovi prioriteti u koliko dobije povjerenje građana će biti očuvenje cjelovitosti BiH što prema njegovom riječima, nije upitno. Priče o dezintegracijskim trendovima, kako je kazao bit će obeshrabrene pobjedom jedne snažne patriotske stranke. Drugi na listi prioriteta je jačanje države Bosne i Hercegovine, a “dramatično smo iskusili da ta država nije jaka 7. februara”. Podsjetio je da su tada čak i paljene zastave BiH.

“Ne smije se dešavati da se olako puca po Sarajevu, po Tuzli, pa da ti ljudi koji treba da završe u zatvoru opet nakon nekoliko dana ponovo pucaju samo iz drugog pištolja. Mi moramo zaštiti građane”, rekao je Izetbegović ukazajući na važnost segmenta sigurnosti.

Ekonomska obnova, zapošljavanje treća je stavka po prioritetu, ali kako je rekao Izetbegović, prva po intenzitetu. On je dodao da su stvari u BiH sazrele, prije svega misleći na atmosferu, spremnost lidera da se stvori ambijent koji privlači investicije.

Komentarišući predizborne ankete čiji rezultati predviđaju njegov reizbor na mjesto bošnjačkog člana Predsjedništva BiH izetbegović je kazao kako smatra da je to očekivano te da se narod vraća onima koji su otvorili demokratske procese, organizovali odbranu i u postdejtonskim godinama vodili reformske procese

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close