BiHPolitika

Izetbegović: Nikada nećemo dozvoliti da ideja BiH bude poražena

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović večeras je u zgradi državnog Predsjedništva upriličio prijem povodom Dana državnosti naše zemlje.

Izetbegović je kazao kako je današnji dan prilika da se posjetimo na integritet i suverenitet BiH. Prema njegovim riječima, Dan državnosti BiH je utemeljen prije više od 70 godina, za vrijeme Drugog svjetskog rata.

“Narodi BiH su podnijeli ogromne žrtve i platili visoku cijenu. Zauzvrat su dobili svoju zemlju 1943. godine u Mrkonjić Gradu, odnosno Varcar-Vakufu, donošenjem Rezolucije Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine, najvišeg državnog organa antifašističke borbe i nosioca bosanskohercegovačke državnosti. Po završetku tog rata, Bosna i Hercegovina je postala ravnopravna članica jugoslavenske državne zajednice”, rekao je Izetbegović,

Dodao je kako je nepunih pola stoljeća kasnije, BiH je stekla međunarodnu nezavisnost.

“Mnogi se danas pitaju da li duh ZAVNOBiH-a i danas živi u srcima ljudi. Živi itekako i mi ćemo svakodnevno obnavljati njegov duh. Bosanci i Hercegovci ne znaju mrziti, svaki dan se korak po korak pomjeramo naprijed. Gradimo je kao sigurnu i prosperitetnu zemlju koja se polako, ali sigurno približava integracijama Europske unije. Nakon četiri godine ratnih razaranja, ljudske patnje i stradanja, politički lideri toga vremena iskazali su mudrost i hrabrost potpisavši sporazum koji je okončao rat i donio mir u Bosni i Hercegovini. Potvrđujući državno-pravni kontinuitet Bosne i Hercegovine i temelje njezine državnosti – u ravnopravnosti svih njenih naroda i građana i u afirmaciji ljudskih prava i suprotstavljanju svim oblicima diskriminacije – taj mirovni sporazum je suštinski potvrdio načela ZAVNOBiH-a i stvorio pretpostavke za reintegraciju bosanskohercegovačkog društva, jačanje institucija države i obnavljanje ratom pokidanih veza među pripadnicima različitih etničkih i vjerskih zajednica koje su građene stoljećima”, istakao je Izetbegović., kazao je Izetbegović.

Ovogodišnji Dan državnosti Bosne i Hercegovine, naglasio je, obilježavamo u okolnostima okončanja rada Haškog tribunala i završavanja jednog razdoblja u postdejtonskoj historiji BiH.

“Budući da svakodnevno iskazujemo svoja viđenja primjene Dejtonskog sporazuma, želim istaknuti dvostruku važnost djelovanja Haškog tribunala za stabilizaciju mira, za oporavak bosanskohercegovačkog društva i za uspješno kretanje Bosne i Hercegovine na evropskom putu”, rekao je Izetbegović.

Istaknuo je kako je na svim građanima BiH da sačuvaju njen integritet i suverenitet i da se zajedno bore za budućnost.

“Pozivam sve građane Bosne i Hercegovine da se ne obeshrabruju krizama u koje su ponekad gurnuti jer zajedno ćemo sve to nadvladati, kao i svaki put do sada”, rekao je bošnjački član Predsjedništva BiH.

Naglasio je kako oni koji se bore za pravu i istinitu BiH, nikada neće dozvoliti da ideja BiH bude poraženate da će istrajati u naporima da se gradi tolerantno društvo i država, jer je moć saradnje jedino što je ispravno.

“Dragi moji, Bosanci i Hercegovci, podignimo čela i budimo ponosni na put koji smo prešli. BiH je naša jedina zemlja u kojoj su živjeli naši preci i živjet će naši potomci”, zaključio je Izetbegović na večerašnjem svečanom prijemu upriličenom povodom Dana državnosti BiH.

Prijemu u Predsjedništvu prisustvovao je veliki broj zvanica iz javnog, političkog i kulturnog života BiH, mnogi predstavnici međunarodne zajednice kao i diplomatskog kora.

Radiosarajevo

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close