BiHPolitika

Izetbegović: Napredak reformi, integracija i ekonomije u BiH

Predsjednik SDA

Govor predsjednika SDA Bakira Izetbegovića na Novogodišnjoj konferenciji za medije – sda.ba

 

Izetbegović: Napredak reformi, integracija i ekonomije u BiH

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović s novogodišnje konferencije za medije poručio je da su u godni na izmaku reforme, integracijski procesi i ekonomija napredovali i donijeli opipljive rezultate.

– Najmarkantniji pozitivni iskorak koji smo postigli bio je onaj učinjen na Evropskom putu BiH. U februaru je predata Aplikacija za članstvo, koja je od prijatelja iz međunarodne zajednice okarakterisana preuranjenom i nedovoljno kredibilnom. U sljedećih pola godine učinili smo je ozbiljnom i kredibilnom – naglasio je Izetbegović.

Istakao je da je su Vijeće ministara BiH i entitetske vlade načinile snažan iskorak u implemetaciji Reformske agende.

– Pomogao sam im u ispunjavanju dva bitna uvjeta koji su ljetos izgledali nepremostivi, uz podršku njemačke vlade postignut je sporazum po pitanju prilagodbe SSP-a, a višegodišnji zastoj u uspostavi usaglašenog sistema koordinacije procesa evropskih integracija u BiH otkočen je dogovorom koji sam postigao s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom – naveo je Izetbegović.

Podsjetio je da je dogovoreni sistem koordinacije uključio sve nadležne institucije na svim nivoima vlasti u BiH, koje će učestvovati isključivo u skladu sa svojim ustavnim nadležnostima za pitanja koja budu razmatrana. To je, prema Izetbegovićevim riječima, jedini način da svi nivoi vlasti u BiH imaju koordinirani stav i harmonizirani pristup u procesu evropskih integracija.

Nakon što su dva uvjeta ispunjena Vijeće za opće poslove EU je prihvatilo aplikaciju, a u decembru komesar za proširenje EU Johanes Hahn predao Upitnik.

– Time je BiH pokrenuta iz integracijskog zastoja koji je trajao osam godina – naveo je Izetbegović te dodao da je zastoj integracije BiH u NATO trajao jednako toliko, ali da je ove godine postignut značajan pomak i na tom planu.

Vjeruje da je potpuna integracija u EU i NATO najbolji način za postizanje stabilnosti, sigurnosti i prosperiteta te da je najefikasnije sredstvo za transformaciju države i društva s ciljem postizanja modernih demokratskih standarda, izgradnje konkurentne tržišne ekonomije i ubrzavanja ekonomskog razvoja.

Izetbegović je rekao da je s tim ciljem u okviru mandata predsjedavajućeg Predsjedništva BiH radio na kreiranju i provođenju dosljedne i prepoznatljive bh. vanjske politike.

Iako su bile povremene krize Izetbegović je istakao da su se odnosi u regionu ipak kretali uzlaznom putanjom.

Govoreći o rezultatima rada kazao je da je rad Vijeća ministara BiH i vlada omogućio novi iskorak u implementaciji Reformske agende. BDP je po njegovim riječima porastao za 3,2 posto, industrijska proizvodnja i izvoz za 4,1 posto, dok je pokrivenost uvoza izvozom dosegnula 60 posto.

Naglasio je da su devizne rezerve povećane za skoro 800 miliona KM, novčana masa za više od milijardu KM, depoziti u bankama za milijardu KM, a da je stopa nezaposlenosti pala sa 27,7 na 25, 4 posto.

– Federacija BiH, mada organizaciono i politički daleko složenija od Republike Srpske zabilježila je bitno bolje rezultate u ekonomskom oporavku – kazao je Izetbegović dodajući da predsjednik RS-a Milorad Dodik upornim napadnima na državu, OHR, Ustavni sud pokušava odvući pažnju od lošeg stanja koje sve više pogađa građane tog entiteta.

Predsjednik SDA Izetbegović poručio je da BiH ima prijatelje u aktuelnom čelništvu EU, a da se njihov pozitivan, navijački odnos spram BiH neće mijenjati.

– Međunarodna zajednica jeste bitan faktor po pitanju stabilnosti i budućnosti, ali neuporedivo značajniji, presudno značajniji faktor jeste onaj unutarnji, koji sami mi kreiramo. Sve je ipak do nas – zaključio je Izetbegović.

(FENA)

Govor predsjednika SDA Bakira Izetbegovića na Novogodišnjoj konferenciji za medije

Dame i gospodo, dragi prijatelji, cijenjeni predstavnici medija,

Es-selamu alejkum i dobro jutro!

Dobro došli na tradicionalnu novogodišnju press konferenciju Stranke demokratske akcije.

Ponovo ćemo se podsjetiti na procese i događaje koji su obilježili  godinu koja je iza nas , na ulogu i  reakcije SDA spram njih. Procijenit ćemo trendove, šanse, mogućnosti i eventualne bojazni koje oni unose i trasiraju u nastupajućoj 2017. godini.

Kada sam prije godinu dana, na ovakvoj press konferenciji, pokušao jednom rečenicom sublimirati i opisati 2015. godinu, kazao sam da je to bila godina u kojoj je BiH pokrenuta iz višegodišnjeg reformskog i integracijskog zastoja, da su zabilježeni prvi znakovi ekonomskog oporavka i razvoja.Tamnu sjenku na te pozitivne procese unosile su uporne opstrukcije koje su dolazile od rukovodstva entiteta Republika Srpska, kao i sve ozbiljnije ispoljavanje nasilnog ekstremizma koje je tih dana kulminiralo ubistvom dva pripadnika Oružanih snaga u Rajlovcu.

Danas, godinu dana poslije, može se reći da su  navedeni pozitivni, ali i suprotstavljeni, negativni trendovi, dominirali kroz čitavu proteklu godinu,  dobili zamah i konkretne fizionomije. Izuzetak je  ekstremizam koji je gubio energiju, i koji očigledno  jenjava – u 2016. godini nije zabilježen niti jedan odlazak gradjana BiH na strana ratišta. Reforme, integracijski procesi i ekonomija su napredovali i donijeli opipljive rezultate. S druge strane, opstrukcije od strane vlasti RS oličene u nastupima i aktivnostima Milorada Dodika  u 2016. godini su prešle crvenu liniju, ušle u zonu protivustavnog i protivazkonitog djelovanja,  prijete blokadama sistema i udarom na ustavnopravni poredak i teritorijalni integritet naše države.

__________ _________

Najmarkantniji pozitivni iskorak koji smo postigli u protekloj godini bio je naravno onaj učinjen na Evropskom putu BiH. U februaru je predata Aplikacija za članstvo, koja je od strane prijatelja iz međunarodne zajednice okarakterisana preuranjenom i nedovoljno kredibilnom. U slijedećih pola godine učinili smo je i ozbiljnom i kredibilnom. Vijeće ministara i entitetske vlade su načinili snažan iskorak u implementaciji Reformske agende.  Ja sam im pomogao u ispunjavanju dva bitna uslova koji su ljetos izgledali nepremostivi – uz podršku Njemačke vlade postignut je sporazum po pitanju prilagodbe SSP, a višegodišnji zastoj u uspostavi usaglašenog sistema koordinacije procesa europskih integracija u BiH otkočen je dogovorom koji sam postigao sa Miloradom Dodikom u Istočnom Sarajevu. Dogovoreni sistem koordinacije uključio je sve nadležne institucije na svim nivoima vlasti u BiH, koje će učestvovati isključivo u skladu sa svojim ustavnim nadležnostima za pitanja koja se budu razmatrala, što i jeste jedini način da svi nivoi vlasti u BiH imaju koordinirani stav i harmonizirani pristup u procesu europskih integracija.

Nakon što su ova dva uslova ispunjena, Vijeće za opšte poslove EU je 20. septembra prihvatilo našu aplikaciju. Tim povodom je visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini izjavila: „Važno je da će se ovaj događaj pretvoriti u nešto dobro za građane BiH. Imamo povod za slavlje. Prije samo nekoliko godina malo ko je vjerovao da je u kratkom roku moguće stvoriti razlog za proslavu. Važno je održati fokus i u BiH i u Briselu, nastaviti reformski proces i postizanje dobrih rezultata.“

Devetog decembra  u Sarajevu komesar za proširenje EU Johanes Hahn  svečano je predao članovima Predsjedništva BiH, premijeru Vijeća ministara i premijerima entitetskih vlada po jedan primjerak tzv Upitnika. Time je  Bosna i Hercegovina pokrenuta iz integracijskog zastoja koji je trajao osam godina.

Zastoj procesa integracije BiH u NATO trajao je  jednako toliko. Ove godine smo i  na planu integracije u NATO postigli važan pomak. Na sjednici održanoj 27. juna  Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je donijelo smjernice za izradu dokumenta Pregled odbrane, kojima je predviđeno pojednostavljenje logistike i strukture Oružanih snaga BiH uz mehanizme koji će ih učiniti interoperabilnim sa NATO-om. Ministarstvo odbrane je u skladu sa smjernicama Predsjedništva ovaj dokument finaliziralo, tako da je u konačnoj formi usvojen na sjednici Predsjedništva BiH 24. novembra 2016. Ovaj strateški dokument  predviđa očuvanje brojnog stanja OS BiH u aktuelnoj popuni, te modernizaciju oružanih snaga uz jačanje interoperabilnosti po NATO standardima, jačanje mobilnosti i povećanje vatrene moći.

Usvajanjem Pregleda odbrane i Plana modernizacije Oružanih snaga BiH 2017 – 2027. potvrdili smo da u BiH postoji politički konsenzus da se nastavi razvoj Oružanih snaga BiH na temeljima koji su postavljeni reformom odbrane iz 2005. godine. Očekujemo da će implementacija ovih dokumenata Bosnu i Hercegovinu približiti članstvu u NATO, odnosno dati dodatni podstrek za aktivaciju Akcionog plana za članstvo.

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine 27. jula ove godine donijelo je drugostepenu presudu da država ima pravo vlasništva nad vojnim objektom Stacionarno-komunikacijsko čvorište „Veliki Žep“ u općini Han Pijesak u entitetu RS, te je naloženo nadležnim organima entiteta Republika Srpska da izvrše uknjižbu te vojne imovine na državu. Ova pravosnažna odluka Suda BiH je izuzetno važna, jer predstavlja presedan za buduće sudske odluke u slučajevima osporavanja ili opstrukcije uknjižbe vojnih lokacija u entitetu Republika Srpska.

Vjerujemo da je potpuna integracija u Evropsku uniju i NATO najbolji način za postizanje stabilnosti, sigurnosti i prosperiteta u Bosni i Hercegovini. Proces evropskih i evroatlantskih integracija je najefikasnije sredstvo za transformaciju naše države i društva, s ciljem postizanja modernih demokratskih standarda, izgradnje konkurentne tržišne ekonomije i ubrzavanja  ekonomskog razvoja. Jednako tako smo uvjereni da Bosna i Hercegovina može biti spona između istoka i zapada, što nam naša historijska i kulturna baština omogućava, i na što nas naša tradicija obavezuje.

S tim ciljem sam u okviru mandata Predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine kontinuirano radio na kreiranju i sprovođenju dosljedne i prepoznatljive bosanskohercegovačke vanjske politike. Odgovornom i državničkom politikom tražimo i nalazimo otvorena vrata u Brusellesu, Berlinu i New Yorku, ali i u Waršavi, Ankari i Teheranu. Kroz učešće na trinaestom Samitu Organizacije islamske konferencije u Istanbulu u aprilu, te potom na Svjetskom humanitarnom summitu u istom gradu u maju, i na koncu u nastupu pred Generalnom skupštinom UN u septembru, u ime Bosne i Hercegovine zalagao sam se za traženje mirnog rješenja gorućih kriza na Bliskom Istoku, za iznalaženje humanog rješenja krize bez presedana izazvane masovnim prilivom izbjeglica iz kriznih žarišta, nudeći konstruktivan i direktan angažman i doprinos Bosne i Hercegovine u okvirima naših mogućnosti.

Odnosi u Regionu su se, uz povremene krize izazvane izjavama i postupcima pojedinih lidera, ipak kretali uzlaznom linijom. Sa Hrvatskom smo razmjenili zvanične posjete na nivou predsjednika i premijera, susretali se na nizu događaja koji su okupili lidere regiona, poput Samita Brdo-Brijuni procesa koji je ove godine održan u Sarajevu, a poseban doprinos izgradnji sve boljih odnosa dala je proslava 100. godišnjice islama u Hrvatskoj pod pokroviteljstvom predsjednice Grabar-Kitarović.

U mjesecu julu nas je posjetila predsjednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković.  Predsjednika Srbije Tomislava Nikolića  smo imali priliku ugostiti u Sarajevu ove godine  na Samitu Brdo-Brijuni, a premijera Vučića na marginama Mostarskog privrednog sajma. Aleksandar Vučić je tom prilikom  izjavio da su «bošnjačko-srpski odnosi kičma zapadnog Balkana», da «Bošnjaci i Srbi imaju zajedničku prošlost i zajedničku budućnost“.  Da ćemo „čuvati  mir i pravo na bolju budućnost naših naroda u obije zemlje».

Ipak,  neke drugačije izjave srbijanskih i hrvatskih lidera su pokazivale da paternalizam i dvostruki standardi još uvijek egzistiraju. Nervozne reakcije na moju ljetošnju posjetu Sandžaku od strane onih koji iz Srbije u BiH dolaze kada god hoće, kao i olako date procjene nekih hrvatskih zvaničnika  o  «hiljadama povratnika iz Sirije u BiH», i o navodnoj «radikalizaciji Islama»,  su potvrdile da još ima onih koji vjeruju da su «svi narodi na Balkanu ravnopravni, ali da je njihov – najravnopravniji», i  prisilile nas  da reagujemo i stvari postavimo na pravo mjesto.

____________ ___________

Rad Vijeća ministara, entitetskih vlada i kantonalnih vlada omogućio je u 2016 godini novi iskorak u implementaciji Reformske agende čime je ostvaren i  jasno mjerljiv napredak privrede. BDP je porastao  3,2 %, industrijska proizvodnja  4,1 %, izvoz takodjer 4,1 %, pokrivenost uvoza izvozom konačno je dosegnula 60%, devizne rezerve su povećane za skoro 800 miliona KM, novčana masa za više od milijardu KM, depoziti u bankama  za okruglo milijardu KM, stopa nezaposlenosti je pala sa 27,7 na 25,4 %.

Federacija BiH, mada organizaciono i politički daleko složenija od Republike Srpske,  zabilježila je bitno bolje rezultate u ekonomskom oporavku od manjeg bh. entiteta. Broj turista koji su posjetili Federaciju prešao je milion, od čega preko pola otpada na grad Sarajevo – glavni grad BiH je prvi put zabilježio veći broj turista od vremena daleke 1984 godine kada je ugostio Zimske olimpijske igre. Stabiliziran je rad rudnika, otpočeta gradnja HE «Vranduk», značajan porast je bilježila i poljoprivreda, kao i industrija, naročito namjenska proizvodnja. Namjenska proizvodnja postiže zavidan kvalitet proizvoda a  prototip pokretne haubice kreiran u domaćim  pogonima će sigurno zabrinuti konkurenciju jer je bitno pokretljiviji i cijenom pristupačniji od modela koji se nude na svjetskom tržištu.  Prihodi po osnovu direktnih poreza su porasli za 11,47%, a po osnovu direktnih poreza za 4,1 %. Broj zaposlenih u realnom sektoru bilježi ujednačen rast od skoro 1.500 novouposlenih mjesečno. U 20 mjeseci mandata ovog saziva Federalne vlade broj uposlenih se povećao za 27.714. Broj uposlenih u javnoj upravi je u isto vrijeme smanjen za skoro 1.800 uposlenika.

Federacija BiH u odnosu na RS zaostaje samo u segmentu izgradnje kapitalnih objekata, i u 2017 godini će morati uložiti poseban napor kako bi se vakuum u izgradnji Koridora Vc, brzih i magistralnih cesta prevazišao.

Prosječna primanja u RS – plaće sa toplim obrokom i drugim dodacima, kao i penzije, su skoro 20% niže nego u Federaciji, a Vlada RS planira dodatna sniženja. Sam Kanton Sarajevo ima snažniju privrednu aktivnost i ostvaruje veću zaradu i akumulaciju od kompletne privrede Republike Srpske. Penzioni i zdravstveni fondovi posluju sa ogromnim problemima, a bankarski sektor RS, zbog afera u vezi sa Bankom Srpske, Pavlović i Bobar bankom je dodatno destabilizirao privredu u RS, ali i državni finansijski sistem. Preko 80 % akumuliranih rezervi, odnosno 235 miliona KM iz Agencije za osiguranje depozita BiH u 2016 g. je potrošeno na isplatu osiguranih depozita u  propalim ili poljuljanim bankama Republike Srpske.

BDP po stanovniku u Federaciji BiH iznosi 8.009 KM. BDP po stanovniku u RS iznosi 6.463 KM i 20% je manji  od BDP-a po stanovniku u Federaciji BiH.

Štednja građana u Federacii BiH, na kraju decembra 2015. Godine, premašila je iznos od 7,4 milijarde KM (odnosno 2.800 KM po glavni stanovnika), dok je štednja građana Republike Srpske na kraju protekle godine  iznosi skromnih 2,8 milijardi KM (odnosno 1.900 KM po glavi stanovnika).

Ekonomsko zaostajanje Republike Srpske za Federacijom BiH vidljivo je i na temelju ukupne zaduženosti privrede i stanovništva. Prema informaciji Ministarstva finansija i trezora, vanjski javni dug BiH krajem decembra 2015. Godine iznosio je 8,4 milijardi KM pri čemu je udio duga RS skoro dva puta veći od udjela Federacije BiH.

U ukupnom iznosu unutrašnje zaduženosti Republika Srpska učestvuje sa 63,99 posto, FBiH sa 35,74 posto, a Brčko Distrikt sa 0,27 posto. Prije osam godina ukupan dug Republike Srpske iznosio je 3 milijarde KM, ali je do danas udvostručen.

___________ __________

Sliku stanja u Republici Srpskoj treba dopuniti položajem povratničke populacije u ovom entitetu. Nažalost i ove godine povratnici su bili  izloženi institucionalnoj diskriminaciji i pritiscima kao što su uskraćivanje prava na izučavanje nacionalne grupe predmeta, onemogućavanje slobodnog izbora naziva maternjeg jezika, nemogućnost zapošljavanja u javnim institucijama, napadi na vjerske službenike, zastrašivanje demonstracijom policijske sile i sl.

Poduzeli smo i poduzimamo niz mjera i aktivnosti kojima nastojimo eliminirati ove diskriminacije i natjerati vlasti entiteta RS da prestanu sa ovakvom praksom. Safet Softić, kao zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PS BiH podnio je Apelaciju Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti člana  7. Stav 1. Ustava Republike Srpske. Ustavni sud BiH je zaključio da  neutralna odredba koja  određuje naziv jezika  daje ustavno pravo Bošnjacima, kao i svima drugima da jezik kojim govore nazovu imenom kojim oni žele. Svako suprotno postupanje u praksi vodit će kršenju Ustava BiH, ali i Ustava entiteta RS.

Napadani su i vjerski službenici – imami u Bijeljini i Vlasenici. Vlasti RS, kao i do sada, nisu poduzele značajniju reakciju u smislu osude i procesuiranja počinilaca ovih zlodjela.

Nešto svjetla u ovu tmurnu sliku svakako unosi završetak i  svečano otvaranje Ferhat-pašine džamije u Banja Luci.

_________  _________

Ključni generator lošeg stanja u entitetu RS, Milorad Dodik, svojim upornim napadima na državu BiH, OHR, Ustavni sud, nametanjem nacionalističkih i secesionističkih tema, pokušava odvući pažnju od opisanog stanja i problema koje sve teže pogađaju građane entieta RS. Od korupcije, siromaštva i bankrota koji se kao avet nadvio nad entitet u kom Dodik i njegov SNSD suvereno vladaju posljednjih deset godina.

Zaprijetio je Bošnjacima da ukoliko žele živjeti u entitetu RS trebaju učestvovati u diskriminirajućem referendumu, te da će zbog njihovog  korištenja Ustavom zagarantovanog biračkog prava na način koji se njemu  ne dopada, imati sasvim drugačiji odnos prema njima.

Neposredno pred izbore Dodik je organizirao neustavni referendum na kojem su se građani entiteta RS izjašnjavali o podršci obilježavanju 9. januara kao Dana RS. Ustavni sud BiH je po ovom pitanju, ali i po pitanju samog referenduma donio niz odluka po kojima se ovaj datum ne može obilježavati kao dan entiteta, niti je dozvoljeno organizovati izjašnjavanje o istom. Ipak referendum je održan, a organizatori su predmetom  istrage Tužilaštva BiH. Posebnost u Dodikovom djelovanju u posljednje vrijeme predstavlja i zaštitnički i promotorski odnos prema osuđenim ratnim zločnicima, Karadžiću, Krajišniku, Koljeviću, Plavšički i drugima, nastojeći valjda da pokaže da se ništa nije promijenilo u  odnosu rukovodstva RS prema zločinu, etničkom čišćenju, genocidu. Obilježavajući 25. godišnjicu Narodne skupštine RS, dodijeljena su priznanja ovim osvjedočenim i presuđenim ratnim zločincima.

Nakon održavanja protivustavnog i antidejtonskog referenduma u entitetu RS, Milorad Dodik i lider HDZ BiH Dragan Čović najavili su u oktobru zajedničku inicijativu za donošenje Zakona o Ustavnom sudu BiH kojim bi iz sastava ove institucije odstranili strane sudije. Sasvim je jasno da je cilj ove inicijative otklanjanje prepreke realizaciji Deklaracije o  samostalnoj RS usvojene na saboru SNSD u aprilu 2015. kojom se za 2018. najavljuje raspisivanje referenduma o otcjepljenju ovog entiteta od Bosne i Hercegovine.

SDA to neće  dozvoliti. Ustavni sud BiH je vitalni i neodvojivi dio ukupnog Dejtonskog ustavnog aranžmana i predstavlja centralni stub pravnog poretka države koji osigurava zaštitu suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, i jedini je mehanizam za otklanjanje blokada u sistemu odlučivanja i rješavanja ustavno-pravnih sporova unutar BiH. Nadležnosti, način odlučivanja i sastav Ustavnog suda su ustavne kategorije koje se mogu mijenjati samo izmjenom Ustava BiH.

Isforsiranom odlukom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća da za predsjednika Suda BiH imenuje kandidata iz reda Ostalih, VSTV BiH je flagrantno prekršilo odredbe člana IX/3. Ustava BiH u vezi sa članom 43. Stav 2. Zakona o VSTV-u. Ovom su odlukom Bošnjaci svjesno i namjerno ostavljeni bez ijedne rukovodne pozicije u pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine, čime je uprkos jasnom protivljenju Bošnjaka u VSTV grubo narušena Ustavom i zakonom propisana proporcionalna zastupljenost konstitutivnih naroda na tim pozicijama, uz izigravanje stručnih standarda i kriterija kojima se VSTV bilo obavezno voditi pri imenovanju predsjednika Suda BiH.

Jedini za SDA prihvatljiv vid preispitivanja pravosudnog sistema u BiH jeste argumentovano preispitivanje rezultata rada pravosudnih institucija  na tragu inicijative SDS, u cilju unapređenja efikasnosti u borbi protiv korupcije na svim nivoima vlasti. Borba protiv korupcije, koja nagriza temelje društva i države, jedan je od ključnih prioriteta na koji se BiH obavezala u Reformskoj agendi kao i u „Izjavi o opredijeljenosti za reforme u okviru procesa pristupanja EU“ koju su lideri 14 parlamentarnih političkih stranaka potpisali.

___________  __________

Dodatnu, nepotrebnu nervozu u odnose u BiH unijeli su i otpori  objavljivanju rezultata popisa stanovništva obavljenog 2013 godine. Procent više, ili pola procenta manje neke od etničkih grupa unutar ukupnog broja popisanih građana se pretvorilo u pitanje-svih-pitanja, mada praktično ne čini nikakvu razliku, niti je bilo kome donijelo bilo kakvu konkretnu prednost.

Iz entitetskog zavoda za statistku RS najavili su da neće prihvatiti rezultate koji su objavljeni,  i da će poštovati odluke Narodne skupštine RS o ovom pitanju. Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da institucije RS-a neće priznati niti objaviti rezultate popisa, a sve u skladu

s odlukom Narodne skupštine RS. S druge strane sve relevantne međunarodne institucije pozvale su na objavljivanje i prihvatanje rezultata izbora u BiH.

__________  __________

Krajem marta ove godine, nakon više od dvadeset godina čekanja dočekali smo presudu Radovanu Karadžiću kojom je osuđen na 40 godina zatvora. Ovo je najvažnija pesuda za ratne zločine nakon presude nacističkim vođama 1945. godine.

Sudsko vijeće je, nažalost,  propustilo priliku da pravim imenom, genocidom, nazove zločine koji su počinjeni u Bratuncu, Foči, Ključu, Prijedoru, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku. Nadamo se da će ova nepravda biti ispravljena u postupku po žalbi koju je ovih dana podnijelo Tužilaštvo u Hagu.

Pored ovog predmeta pažnja svih nas u BiH, posebno žrtava njegovih zločina, usmjerena je na postupak protiv Ratka Mladića. Ovih dana okončan je proces protiv njega koji je počeo u maju 2012. godine. Očekujemo da presuda, čije izricanje je predviđeno za novembar 2017. godine, bude donešena na temelju izvedenih dokaza i da pruži satisfakciju žrtvama.

__________  __________

Početkom oktobra su održani lokalni izbori u svim jedinicama lokalne uprave, osim u Gradu Mostaru.  SDA je potvrdila status najjače i najznačajnije stranke u Bosni i Hercegovini sa ukupno dobijenih 317.111 glasova, sa osvojenih 592 mandata u skupštinama 88 općina i gradova,  te sa 32 načelničke pozicije. Godine 2012. SDA je osvojila 538 mandata, a ove godine su ostvareni rezultati za 10 posto bolji.

Iako je ovaj rezultat brojčano najbolji u posljednjih 16 godina, imamo i razlog da se preispitamo – u nekoliko općina naši su kandidati poraženi od nezavisnih kandidata, koji uglavnom i sami potiču iz naših redova.

Dobili smo jasnu poruku naroda, i dobili smo je na vrijeme – birači podržavaju SDA, cijene njen duh i njenu politiku, dali su joj višestruko više glasova nego ostalim probosanskim strankama, ali ne podržavaju sve i svakoga, ne podržavaju „naslijepo“ one koje im SDA ponudi. Biraju, prihvataju, odbacuju…

I tako će biti i u jesen 2018., samo još izraženije. Dakle, valja se potruditi i u „drugom pluvremenu“  ovog mandata uraditi dobar  posao, te ponuditi kvalitetne kadrove na izborima 2018. Neće biti merhameta prema nepopularnim kadrovima SDA jer to može koštati stranku, a time i narod i državu Bosnu i Hercegovinu.

Predsjedništvo SDA je zadužilo kantonalne odbore Stranke da, u roku od 2 mjeseca razriješe općinske izvršne odbore SDA i uvedu povjereništva u općinama u kojima nije zadržana pozicija načelnika općine i u kojima je istovremeno lista SDA osvojila manji broj mandata u odnosu na prethodne lokalne izbore.

_________ _________ ­­­­­­­­­

U Stocu je, nažalost, izborni proces grubo narušen. Nakon što je Općinska izborna komisija nizom neregularnosti, kao što su protivzakonite smjene Bošnjaka u biračkim odborima i inženjering biračkih spiskova, pokušala manipulirati ishodom izbora, došlo je do incidenta u kojem su se kandidati Inicijative za Stolac sukobili s čelnikom OIK, nakon čega je izborni proces obustavljen.

Umjesto da nadležnim pravosudnim organima prepusti bavljenje incidentom, i u zakonski propisanom roku organizira ponovljene izbore u ovoj općini, Centralna izborna komisija je na sebe preuzela i ingerencije pravosuđa, i konsekventno ulogu birača, odlukom o skidanju s liste grupe kandidata Inicijative za Stolac, među njima i kandidata za načelnika Salmira Kaplana.

SDA  neće pristati na ovakvu samovolju CIK-a, te će Inicijativi za Stolac pružiti svu potrebnu podršku u osporavanju ovakve odluke pravnim sredstvima. Ukoliko CIK pokuša organizirati nezakonite izbore, izbore sa samo jednim kandidatom i režiranim ishodom, takve ćemo izbore bojkotirati.

___________ _________

Zajednički kandidat probosanskih stranaka za načelnika Srebrenice, Ćamil Duraković, nije uspio zadržati ovu poziciju. Posljedica je to niza okolnosti među koje se može ubrojati neažuran birački spisak, otežana prijava prebivališta povratnika u Srebrenicu kao rezultat novog Zakona o prebivalištu, jedinstvo prosrpskih stranaka okupljenih oko jednog kandidata i dr. Izborni proces u Srebrenici višestruko je narušavan različitim zloupotrebama na terenu, upadom policije u zgradu opštine Srebrenica i blokadom izbornog materijala od iste, te protivzakonitim postupanjem CIK-a koji nije dozvolio da se prebroje svi pristigli glasovi iz inostranstva. Učinili smo sve što je bilo u našoj moći da bi  pružili punu podršku za pobjedu zajedničkog kandidata Ćamila Durakovića. Utrostručili smo broj birača za glasanje poštom, a Duraković je oštećen za najmanje 450 tih glasova. SDA je za skupštinu opštine Srebrenica nastupila na zajedničkoj listi sa SBB i SBiH. U konačnici od sedam izabranih kandidata sa ove liste šest njih je iz SDA, što je za jednog odbornika više nego što smo mi u ovoj skupštini imali u prošlom mandatu.

Činjenica da u Srebrenici načelnik više nije Bošnjak unijela je nemir među povratnike i doprinijela produbljivanju nejedinstva, posebno izabranih bošnjačkih predstavnika. Činili smo i činit ćemo sve da ovo stanje saniramo na dobrobit svih povratnika u Srebrenicu.

Dame i gospodo, cijenjeni predstavnici medija,

Ovo je bilo samo kratko podsjećanje na dio događaja koji su, po mom mišljenju, odredili prethodnu godinu. Naravno, još mnogo toga važnog nisam niti pomenuo – izbori u Gradu Mostaru, implementacija presude Sejdić/Finci, odnosi unutar koalicije na državnom i federalnom nivou, odnosi unutar SDA uključujući i četvorku nezadovoljnih poslanika u Predstavničkom domu PS BiH,  – o svemu tome, i o svemu drugome za što je javnost zainteresirana ću rado pokušati dati odgovor.

__________ _________

Prvo pitanje ću postaviti sam sebi. To je pitanje koje u sebi sadrži sva ostala pitanja, i ono glasi: u kom smjeru će se BiH kretati 2017 godine? Šta će prevladati: blokade, opstrukcije, zastoji, dezintegracijski procesi? Ili će nadjačati i prevagnuti integracijski procesi, svijest i spremnost da se postignu neophodni dogovori, kompromisi i stvori pozitivna atmosfera i saradnja koja će zemlju povući naprijed?

U izvjesnoj mjeri razvoj događaja u BiH zavisi od međunarodnog konteksta koji će se dinamično mijenjati tokom 2017 i koji se u ovom času ne može predvidjeti. Kakav će biti odnos nove administracije SAD prema BiH, kako će se razvijati sukobi na srednjem istoku i u kojoj mjeri će to uticati na daljnji porast desničarskih snaga, ksenofobije i islamofobije u Evropi, da li će prijateljska Turska uspjeti da sačuva vlastitu stabilnost i nastaviti da snažno podržava BiH, kako će se Rusija odnositi prema Balkanu i BiH, kako će se razvijati odnosi u regionu? Ono što je predvidivo, i što je za nas najbitinije, jeste činjenica da imamo prijatelje u aktuelnom čelništvu Evropske unije, i da se njihov pozitivan, navijački odnos spram BiH neće promijeniti.

Međunarodna zajednica jeste bitan faktor kada je u pitanju stabilnost i budućnost, ali  neuporedivo značajniji, presudno značajniji faktor jeste onaj unutarnji, koji sami mi kreiramo. Sve je ipak – do nas.

2017. godine ćemo biti udaljeni četvrt vijeka od dramatične historijske raskrsnice koja je odvela u tragičnom smjeru Bosnu i Hercegovinu i njene narode. Poučeni greškama i bolnim iskustvima iz ne tako davne prošlosti, moraćemo učiniti sve da na raskrsnici koja nas očigledno čeka u godini koja je pred nama, odaberemo pravi put. Prošlo je četvrt vijeka, izrasle su generacije koje ne pamte najtragičnije doba ove zemlje, mogu se olako upustiti u političke avanture. Ali odluke donosi set lidera koji se itekako dobro sjeća tog vremena,  sjeća se i grešaka koje su njihovi prethodnici učinili, i cijene koju je narod zbog toga platio. U Bosni i Hercegovini niko nikome, i ništa više neće moći nametati. Naročito je naivno vjerovati da se dvojica mogu dogovoriti na račun trećega, vidjeli smo kako se to svaki put u prošlosti završilo.

U BiH trenutačno imamo pet bitnih političkih stranaka i lidera koji će morati pokazati zrelost i postići dogovore. Ono što mogu garantovati jeste strpljiv i pozitivan  odnos i doprinos SDA – kao i 2016, kao i svih proteklih 25 godina, činićemo sve da se postignu dogovori i da se ova zemlje nastavi kretati u pozitivnom smjeru, a da njeni građani  uživaju mir, sigurnost, da se nastave reforme koje će im olakšati  život i garantovati bolju budućnost.

Dame i gospodo, dragi prijatelji,

Svima vama, vašim bližnjim, kao i svim građanima Bosne i Hercegovine želim dobro zdravlje, uspjeh u poslu i privatnom životu. Neka nam nova 2017 godina bude  mirna, sretna i berićetna, neka to bude godina dogovora i razumijevanja.

Hvala Vam!

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close