BiHPolitika

Izetbegović i Radončić ostavili po strani sujete: Razgovarali smo o koaliciji

U centrali Stranke demokratske akcije (SDA) okončan je sastanak Bakira Izetbegovića i lidera Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića u prisustvu stranačkih delegacija. Nakon sastanka lideri ovih stranaka dali su izjave za medije.Predsjednik SDA Bakir Izetbegović novinarima je rekao da je sastanak bio sadržajan i obećavajući. SDA je, kako je rekao, posebno bila zainteresirana za prioritete SBB-a.

Radončić je nakon sastanka izjavio: “Mi danas nismo napravili koaliciju, mi smo o tome samo razgovarali”, dok je Izetbegović rekao da će sutra nastaviti pojedinačne sastanke s delegacijama PDA i A-SDA.

Govoreći o formiranju državne vlasti Izetbegović je rekao da je ona u prošlom mandatu formirana do 31. marta te da će to tako i sada biti. 

Novinari su Radončića upitali zašto je došao u centralu SDA na pregovore, podsjetivši ga na njegove oštre kritike iznesene na račun Izetbegovića.

Foto: D. S./Klix.ba

Foto: D. S./Klix.ba

“Već sam objasnio da imamo ujedinjavanje dva nacionalna bloka, vrlo turbulentnu situaciju u regionu. Neko se pokušava igrati prekrajanja granica. Naša zemlja se nalazi u unutrašnjim turbulencijama. Niti ja, niti Izetbegović, niti ijedan lider, nemamo pravo na vlastite sujete. Nismo više u predizbornoj kampanji gdje padaju teške riječi, dešava se da se nakon izbora situacija naglo mijenja u negativnom smislu. Kao ozbiljni ljudi moramo raditi da dođemo do jedinstvenog bloka”, kazao je Radončić.

Izetbegović je rekao da će se u narednih desetak dana intenzivirati razgovori s HDZ-om i SNSD-om.

On je, odgovarajući na pitanje novinara, kazao da od lidera SNSD-a Milorada Dodika očekuje da bude pragmatičan te da se napravi kompromis u vezi s usvajanjem godišnjeg nacionalnog plana.

“Usvajanje tog plana nije ulazak u NATO. To se neće desiti dok ne bude spremnosti svih. Tako da od Dodika očekujem da se napravi taj korak i da omogućimo imenovanje Tegeltije”, rekao je Izetbegović.

Klix

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close