Izetbegović: Da su Josipović i Nikolić u Beogradu samo kafu popili – i to bi bilo dovoljno

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović ocijenio je da je dvodnevna posjeta predsjednika Hrvatske Ive Josipovića Srbiji, gdje se susreo s najvišim zvaničnicima te zemlje, važna za normalizaciju odnosa u regiji zapadnog Balkana.

Srbijanski predsjednik Nikolić je kazao da su Josipović i on odlučili “otvoriti stranicu knjige u odnosima između Srbije i Hrvatske”.

“Odlazak predsjednika Josipovića u Beograd, da ništa nisu uradili, da su samo popili kafu, 90 posto je time urađeno. Ostalo će da dođe nakon toga. Bitno je da su svi progledali, da su shvatili da se nasiljem ili konfliktom ili nerazgovorom pravi veća šteta nego korist. Prije svega svojoj vlastitoj naciji. Mislim da se radi o jednom procesu sazrijevanja koje konačno daje svoje rezultate prije svega u Srbiji”, kazao je Izetbegović, reagirajući na susret Nikolić-Josipović.

Istakao je kako u Srbiji sada postoji “garnitura sazrelih nacionalista koji su shvatili šta je pravi put da zaštite interese vlastite nacije'”.

“Pokušali su nešto uraditi silom prije 20 godina kada su mislili da su jači. Učinili su koliko su mogli, većinom nisu uspjeli. Većinom su gubili agresorske ratove. Danas se čitava garnitura tih balkanskih lidera trudi da idu u istom smjeru, a to su normalizacija odnosa, regionalna saradnja, put ka Evropskoj uniji (EU), bolji odnosi”, ukazao je član Predsjedništva BiH i naglasio da je regionalna saradnja “nešto što svima treba i što je i naš interes”.

“Nema više bratstva i jedinstva, neće ga nikada biti, očigledno nikad ga nije ni bilo čim je došlo do onakvog sukoba do kakvog je došlo, ali možemo se potruditi da imamo prvo korektne odnose, pa da imamo dobre prijateljske susjedske odnose”, zaključio je Izetbegović.

Anadolija

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close