-TopSLIDEBiHPolitika

Izbori u BiH – više od 3,3 miliona birača bira 518 funkcija

U Bosni i Hercegovini (BiH) se u nedjelju, 2. oktobra održavaju opšti izbori, po osmi put od završetka rata.

Na njima pravo glasa ima ukupno 3.368.666 birača, a oni biraju ukupno 518 članova organa vlasti.

Šta se bira na izborima?

Punoljetni državljani BiH na četvorogodišnji mandat biraju tri člana Predsjedništva i 42 poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine.

Na entitetskom nivou, bira se 98 poslanika za Parlament Federacije BiH (FBiH), odnosno 83 za Narodnu skupštinu Republike Srpske (RS).

U RS se biraju i predsjednik i dva potpredsjednika tog entiteta.

U FBiH se još bira ukupno 289 poslanika u deset kantonalnih skupština.

Na glasačkim listićima će se naći 127 političkih subjekata, od toga 72 stranke, 38 koalicija i 17 nezavisnih kandidata. Ukupno – 7.258 kandidata.

Glasa se na 5.903 mjesta, od čega je 21 biračko mjesto u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH van zemlje.

U izbornoj administraciji, na mjestima od predsjednika Centralne izborne komisije (CIK) do službenika u Glavnom centru za brojanje, angažovano je više od 50 hiljada ljudi, dok će njihov rad, proces glasanja i brojanja glasova pratiti više od 60 hiljada akreditovanih posmatrača.

Šta je novo na izborima?

Glasanje na ovim izborima će biti drugačije nego do sada, jer će glasačke kabine biti okrenute prema biračkom odboru, koji će gledati u leđa birača.

Ova novina je tu da bi birači bili onemogućeni da slikaju popunjene glasačke listiće, iznose ih, i slično.

Takođe, svaki listić mora imati pečat i potpis člana biračkog odbora, u suprotnom je nevažeći.

Izborna tišina je počela u ponoć, 1. oktobra i traje do 19 sati 2. oktobra, kada bi biračka mjesta trebalo da budu zatvorena.

Tokom nje, političkim subjektima je zabranjeno učestvovanje u javnim političkim aktivnostima, kao i medijsko izvještavanje o aktivnostima koje se odnose na izbornu kampanju.

Koliko koštaju izbori?

Procjena CIK BiH je da će izbori koštati oko 12.528.000 KM (oko 6,26 miliona evra).

Zbog neusvajanja državnog budžeta, održavanje izbora je bilo upitno dok visoki predstavnik u BiH, Kristijan Šmit (Christian Schmidt) 7. juna nije nametnuo odluku o finansiranju izbora.

Tom odlukom, CIK-u je doznačeno 12,5 miliona KM (oko 6,4 miliona evra) neophodnih za organizaciju izbora.

Da li su mogući problemi u provođenju izbora?

Na konferenciji za novinare u četvrtak, 29. septembra, predsjednik CIK-a Suad Arnautović je izjavio da “ne postoji nijedan značajan problem na terenu koji bi mogao uticati na Opšte izbore u BiH”.

Tada je pozvao sve građane i političke predstavnike da zajedno doprinesu da izbori budu održani u demokratskom okruženju.

Takođe je odbacio navode o mogućoj izbornoj krađi, zbog popunjavanja biračkih odbora.

“Odustajanje članova biračkih odbora imenovanih po prijedlozima političkih subjekata ne predstavlja aktivnost tijela za provođenje izbora, ali je naša obaveza popuniti te biračke odbore kada oni ostanu upražnjeni. Ta aktivnost izbornih komisija ne znači ‘pripremu za izbornu krađu'”, istakao je Arnautović.

CIK će uložiti maksimum da ima preliminarne rezultate 2. oktobra oko ponoći, naglasio je Arnautović, i dodao da 3. oktobra ujutro očekuju 80 odsto rezultata.

Goran Katić

RSE

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close