Izbor najboljih u organizaciji SSBiH: Larisa Cerić ispred svih

Sjajna džudistkinja Larisa Cerić proglašena je za najboljeg sportistu naše države u 2013. godini u 69. izboru Sportskog saveza Bosne i Hercegovine na večerašnjoj manifestaciji u Narodnom pozorištu u Sarajevu pod pokroviteljstvom predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Oslobođenje

Maestralna Larisa

Larisa Cerić ujedno je izabana i za našu najuspješniju sportistkinju u ženskoj konkurenciji budući da je prošle godine izborila seriju dobrih rezultata među kojima su najznačajniji osvajanje petog mjesta na Svjetskom prvenstvu, treće mjesto na  Svjetskom kupu, bronzane medalje na Mediteranskim igrama, pete pozicije na SP-u, te prvih mjesta na Evropskom prvenstvu za studente i Evropskom kupu.

Stručni žiri u sastavu dr. Nihad Selimovišć, Muhamed Bikić, Merima Softić, Arijana Jaha, Tarik Curić, Mirsad Huseinović, Natalija Kurtović, Miodrag Mrdić, Nikola Bilić, Dževad Hamzić, dr. Minerva Jahić, Fahrudin Hodžić, Arnela Odžaković-Bunar, Amela Hadžiahmetović- Mujezinović i Senad Mujezinović izabrao je za najboljeg sportistu u prošloj godini bacača kugle Hamzu Alića.

On je postao laureat prestižne nagrade pošto je u 2013. nanizao brojne uspjehe od kojih se izdvajaju osvajanje srebrne medalje na Evropskom dvoranskom prvenstvu u Švedskoj, bronzanog odličja na MI u Mersinu te srebra na Balkanskom prvenstvu i zlatne medalje na državnom prvenstvu.

Specijalnu nagradu za životno djelo dobio je naš proslavljeni fudbalski as i stručnjak Ivica Osim. Doc. dr. Branislav Crnograc, selektor džudo reprezentacije BiH, proglašen je za najboljeg trenera, dok je fudbalska reprezentacija BiH, koja je izborila prvi put u svojoj historiji plasman na Mundijal u Brazilu, izabrana za najuspješniju selekciju (sportske igre). Najbolja državna selekcija je karate tim BiH. Primat među ženskim ekipama pripao je STK Spin 2012 (prvakinje Premijer lige i osvajačice Kupa BiH, kao i šampionke u konkurenciji U21 pojedinačno, U21 parovi, te u juniorskoj konkurenciji pojedinačno i  ekipno), a kod muških timova OKK Spars, koji su postali prvaci BiH u svim kategorijama i osvajači četvrtog mjesta na EP-u za juniore.
Kod juniorki najbolja je karatistkinja Ena Gljiva, vlasnica bronzane medalje sa prošlogodišnjeg EP-a i srebrnog odličja sa prvenstva BiH. Najuspješniji junior je Mesud Pezer, koji je u bacanju kugle osvojio najsjajniju medalju na EP-u u Rijetiju, a uz to je i višestruki prvak BiH.

Dodijeljene su i specijalne nagrade TOP 12 sportista u 2013. koje su otišle u ruke Amela Tuke (atletika), Dejana Mileusnića (atletika), Haruna Sadikovića (džudo), Amela Mekića (džudo), Džemala Bošnjaka (boks), Suada Tabakovića (karate), Aleksandre Samardžić (džudo), Belmira Berberovića (bodybuilding), Mirsade Suljkanović (karate), Nedima Buze (košarka), Mitra Mrdića (džudo) i Muamera Svrake (fudbal).

Ambasadori bh. sporta

Briljantna mlada stonoteniserka Emina Hadžiahmetović dobitnica je posebnog priznanja “Mirza Delibašić”, a nagrada ambasadori sporta pripala je bokseru Adnanu Ćatiću i teniseru Damiru Džumhuru.

Reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci, koja je po osmi put postala evropski prvak, nagrađena je za vrhunski rezultat za sportiste sa tjelesnim oštećenjem.

Priznanje za fair-play dobio je Rukometni savez BiH, dok su specijalne nagrade za ostvareni rezultat dodijeljene Murisu Đugu (sportski ribolov), Sani Muslić (bodybuilding), Igoru Ekmiću (K-1), te Ženskom rukometnom klubu Zrinjski.

U kategoriji veterana na osnovu ostvarenih dometa nagrađeni su reprezentacija BiH u sportskom ribolovu, Mehmedalija Bajrić (atletika), Haris Husić (taekwondo), Milanko Mučibabić (džudo) i Husein Gopo (sportski ribolov).

Priznanja za doprinos razvoju sporta dobili su: Anes Alić i Midhat Uštović (stoni tenis), Ramiz Efendić (boks), Armin Gazić i Haris Kalajdžisalihović (alpinizam), Zijad Tahrić (konjički sport), Fahrudin Hodžić (hrvanje), Kemal Hošo i Nedim Mašić  (dizanje tegova), Elvir Salihagić, Senad Mehičević (džudo), Nihad Baljak (fudbal), Bibija Kerla (klizanje), Fikret Fazlić (stoni tenis), Tarik Curić, Sanela Redžić (paraolimpijski sport, atletika), Senad Omanović (sankanje), Vahida Kozić (atletika),  Karlo Prskalo, Dragan Božović (džudo) i Suad Ćupina (karate).

Sportske nade su Petar Zadro, Selma Sejdinović (džudo), Husein Gegić (hrvanje),  Amina Mašić i Nermin Zečić (dizanje tegova), Ajla Reizbegović, Nedžad Husić (taekwondo) i Sandro Poletan (boks).

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close