Iz Vlade FBiH ide prijava policiji i tužilaštvu zbog štimanja tendera EPHZHB

Federalni premijer Nermin Nikšić zatražio je pismeno izjašnjenje od predsjednika Nadzornog odbora te direktora „Elektroprivrede HZHB“ (EPHZHB) Marinka Ivankovića i Nikole Krešića u vezi s navodima o brojnim nepravilnostima i nezakonitostima u postupcima javnih nabavki.

Nikšić je naveo da je njegov ured zaprimio niz informacija o sumnjama u nezakonite radnje pojedinih članova Uprave i Nadzornog odbora ove kompanije, u vidu sklapanja štetnih ugovora. Premijer je istakao da se radi o nabavkama teretnih vozila i ostalih ulaganja u teretna vozila i mehanizaciju, uredskog namještaja, betonskih stubova, konzola, nogara, betonskih cijevi i obujmice, gdje je ugovor, navodno, sklopljen u mnogo većem iznosu od onog koji je za te potrebe odobren od Nadzornog odbora.

Prema njegovim riječima, sumnjive su i nabavke vodiča i podzemnih kablova, samonosivih kablovskih snopova te energetskih srednjonaponskih kablova.

– Upoznat sam i s pokušajem prenosa dugovanja „Aluminija“ Mostar prema EPHZHB u iznosu većem od 10 miliona maraka, kojeg su pojedini članovi Uprave EPHZHB željeli ustupiti privatnoj firmi „Laktat“ iz Posušja. Zbog svega navedenog, smatram kako je potrebno Vaše hitno očitovanje u vezi s ovim informacijama, a radi poduzimanja adekvatnih mjera Vlade FBiH – stoji u pismu federalnog premijera.

Inače, naš list već je objavio informaciju da je Uprava EPHZHB naštimala tender za nabavku teretnih vozila firmi „Auto Lijanović“ u Mostaru, koja je u vlasništvu porodice dopremijera FBiH Jerka Ivankovića Lijanovića.

Nezvanično saznajemo da će iz Vlade biti upućena prijava policiji i nadležnom tužilaštvu da ispita ovaj tender.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close