Iz dijaspore u prva tri mjeseca stiglo 800 miliona KM

U BiH je iz dijaspore u prva tri mjeseca ove godine poslato 796,3 miliona maraka što je za 12 miliona manje u odnosu na isti period prošle godine kada je bilo 808,4 miliona KM, podaci su Centralne banke (CB) BiH.
– Od ukupno poslatog novca, 459,9 miliona KM odnosi se na  lične novčane transfere za stanovnike BiH, dok je po osnovu ostalih tekućih računa stiglo 336,4 miliona KM – rekli su CB BiH.
Dodali su da kategoriju ostali tekući računi najvećim dijelom čine penzije.
– Tako je u prva tri mjeseca iz inostranstva za penzije stiglo 325,9 miliona KM – rekli su u CB BiH.
Istakli su da ovi transferi iz inostranstva čine sastavni dio platnog bilansa BiH.
– Novac uglavnom stiže preko poslovnih banaka. Tekući transferi su značajan izvor priliva svježeg novca, posebno u situaciji kad nema dotoka novog kapitala a strana ulaganja nisu na željenom nivou – kazali su u CB BiH.
Ekonomski analitičar Zoran Pavlović je za Glas Srpske istakao važnost novca koji rođaci iz inostranstva šalju stanovnicima BiH.
– Bez tih redovnih priliva kupovna moć stanovništva BiH bila bi značajno niža. Kada ne bi bilo tih doznaka iz inostranstva dodatno bi bila usporena privredna aktivnost koja je ionako na niskom nivou – naglasio je Pavlović.
Dodao je da je priliv novca iz dijaspore redovan ali da se u sljedećem periodu može očekivati smanjenje.
– Činjenica je da ekonomski uslovi na zapadu diktiraju raspoloživu količinu sredstava koja se mogu poslati za BiH. Što ekonomska kriza duže traje manje se i šalje novca – kazao je Popović.
Penzije
Pavlović ističe da bi u sljedećem periodu mogao da se povećava iznos novac iz inostranstva po osnovu penzija.
– U BiH su uslovi za život, ishranu i liječenje znatno povoljniji nego u zapadnim zemljama, tako da postoji blagi trend povećanja broja penzionera koji se vraćaju ovdje da žive – kazao je Pavlović.

indikator

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close