“Ivex”: Proradila prva solarna elektrana u ZDK

Bez ikakvih ceremonija firma Ivex pustila u rad solarnu elektranu kapaciteta 30 kW. Izgradnja trajala kratko, na dozvole se čekalo dugo.

(Oslobođenje)

U industrijskoj zoni Žabljak u Usori izgrađena je i u rad puštena prva solarnu elektrana na ovoj regiji i ujedno prva na području Zeničko-dobojskog kantona.

Znajući da je sunčeva energija najperspektivniji oblik energije u smislu ekologije, mladi poduzetnici, braća Josip i Antonio Erceg, su se dali na posao. Isprojektovali su fotonaponsku elektranu tako što su  na krovu vlastite firme Ivex instalirali 125 panela renomiranog Njemačkoga proizvođača Schuco koji će, prema procjenama  proizvoditi 30 kW čiste energije.

15 mjeseci čekanja

Izgradnja  postrojenja  je trajala  manje od mjesec, dok se čekanje na brojna rješenja i dozvole oteglo na petnaest mjeseci. Prilikom puštanja u rad ove elektrane nisu pravili  nikakve ceremonije, mada se radi o vrlo značajnom privrednom događaju. Mladi poduzetnici su ogorčeni na inertnost i sporost nadležnih institucija i resornih ministarstava, osim općinske administracije Usora koja im je, u skladu sa svojim nadležnostima u startu obezbjedila potrebnu papirologiju. Sve ostalo je išlo jako teško i vrlo sporo. Bez obzira na sve sa čime su se susretali u procesu izgradnje i dobijanja dozvola za rad za ovu solarnu elektranu, braća Erceg su uporni da idu dalje.

Uskoro nova elektrana

“Ako smo uz mnoge teškoće, bez ičije podrške napravili ovu malu, spremni smo investirati u još veću solarnu elektranu. U fazi smo realizacije nove solarne elektrane, pet puta veće snage (150 kW). Oprema će biti instalirana ovaj put direktno na tlu, na vlastitoj parceli koja se nalazi u sklopu industrijske zone Žabljak. Puštanje u rad nove solarne elektrane planirali su za proljeće iduće godine”, kazao je Josip Erceg.

Ovakve projekte država bi trebala više cijeniti i davati veću potporu proizvodnji čiste energije u smislu bržeg rješavanja dozvola i ostale potrebne dokumentacije.

Sunčeva energija je najperspektivniji oblik energije u smislu ekologije. Stručnjaci kažu da je Evropska unija do 2030. godine predvidjela da će se na prostorima EU instalirati solarne elektrane čija će snaga doseći 200 GW (gigawata), što procentualno odgovara cifri od 4 posto ukupne svjetske proizvodnje električne energije, sa tendencijom da  se taj procenat stalno povećava kako bi do 2050. na svjetskom nivou energija proizvedena na ovaj način dosegla 25 procenata ukupne proizvodnje.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close