BiHPolitika

Ivanić i Dodik se složili da je referendum o Danu RS-a potreban, ali ne i kada da se održi

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik složili su se danas na sastanku u Banjoj Luci o tome da referendum o Danu RS-a treba da bude održan.

Ipak, Dodik smatra da je referendum sa pitanjem: “Da li ste saglasni da se 9. januar bude Dan republike?” potrebno održati što prije, odnosno prije juna, dok je Ivanić mišljenja da se to treba desiti tek nakon lokalnih izbora, kako bi se isključila bilo kakva manipulacija.

Češći sastanci

“Očigledno je da naša politika, kada je u pitanju zakon o Ustavnom sudu BiH, ostaje ista, ali treba primijetiti da nismo uspjeli da obezbjedimo da taj prijedlog zakona, zajednički prijedlog svih političkih partija iz RS-a u BiH, nije u proceduri u kojoj smo očekivali”, kazao je Dodik.

Ivanić i Dodik sastali su se u Palati Republike u Banjoj Luci, nakon dužeg vremena. Saglasni su i da je potrebno da se ćešće sastaju i razgovaraju o različitim pitanjima.

Ivanić je ponovio da će se odazvati na sve pozive predsjednika RS-a, jer smatra da je normalno da takva komunikacija postoji.

Izrazio je očekivanje da će do slijdećeg sastanka doći uskoro u njegovim kancelarijama. Uvjeren je da će ljudi iz Vijeća minisatra razgovarati sa Vladom RS-a kada god bude takvih poziva.

“RS ima stabilnost, njena pozicija međunarodna je vrlo dobra i nema pretjeranih zahtjeva za ukidanje nadležnosti i mislim da mi sami treba da držimo komunikaciju u tolerantnijim, normalnim okvirima svjesni činjenice da različito mislimo”, kazao je Ivanić.

Dodik je izrazio zadovoljstvo uspjehom sastanka sa Ivanićem.

“Mislim da znamo na koji način ćemo se kretati dalje. Političku situaciju u RS-u obilježava razlika između dva politička bloka i to je legitiman pristup. Sve legitimne političke partije, a pogotovo parlamentarne, imaju pravo da izražavaju i osmišljavaju politike onako kako misle”, kazao je Dodik.

Naglasio je da aplikacija BiH za članstvo u EU ima podršku, ali da traže “da se mehanizam koordinacije usaglasi s onim što je dogovor i da se formalno provede jer to do sada nije učinjeno, što, ocijenio je, može da bude problem ukupnih odnosa na evropskom putu”.

Ivanić je, govoreći o protestima koje najavljuje Savez za promjene i kontraprotestima koje najavljuje pozicija u RS-u, istakao da su oni jedan od načina iskazivanja političkih stavova.

“Mislim da opozicija u RS-u ima pravo da organizuje proteste. Da li je vrijeme ili zrelost, to je na političkim liderima da odluče, očito je da se smatra da te proteste treba organizovati. Jednako tako vlast ima pravo da organizuje svoje proteste, ali moje mišljenje je da nije dobro da oni budu istoga dana jer mogu proizvesti sukobe među ljudima”, kazao je Ivanić.

Naveo je da je Dodika pozvao da proteste, koje organizuje struktura koja podržava Vladu RS-a, organizuju drugog dana.

Dodik se slaže da su protesti dio demokratske atmosfere imaju pravo da se organizuje, ali misli da nema potrebe ni za jedne ni za druge.

Blage riječi, jaki argumenti

“Više bi trebalo uložiti napora da razumijemo o čemu se radi u današnje vrijeme i u današnjoj situaciji i da zajedno tražimo moguća rješenja ne samo na nivou BiH nego i na nivou RS-a. Isti dan održani protesti bi bili dokaz demokratske zrelosti ovog društva, a odgovornost onih koji organizuju je da tu ne bude nikakvih ekscesa. Mi smo spremni da organizujemo mirne proteste”, kazao je Dodik.

Odgovarajući na pitanja novinara, izjavio je i da nikada nije rekao da je Mladen Ivanić “izdajnik, ali da za mnoge ljude u Savjetu ministara BiH smatra da jesu izdajnici”.

Ivanić je, parafrazirajući patrijarha Pavla, istakao da pokušava u komunikaciji, da kada dođe do rasprave, govori tako da su mu riječi blage, a argumenti jaki.

“Onaj ko ima jake riječi obično ima slabe dokaze”, rekao je Ivanić na šta je Dodik dodao da on ima “jake riječi i jake argumente”.

AA

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close