Kolumne

Ivana Marić: Lideri su u ćorsokaku i tako će ostati do daljnjeg!

U Sarajevu bi se danas trebali ponovo sastati lideri vladajuće koalicije u Federaciji BiH, Dragan Čović (HDZ BiH), Fahrudin Radončić (SBB) i Bakir Izetbegović (SDA).

 Oni bi trebali razgovarati o aktuelnoj političkoj krizi i zastoju u Federaciji BiH, kao i neophodnosti da se što prije krene s radom i ispunjavanjem zahtjeva Evropske unije.

No, šta ovaj sastanak može donijeti građanima BiH? Ovo je u zadnjih šest mjeseci ko zna koji put da se sastaju, ali nakon tih razgovora napretka opet nema, iako lideri tvrde da su postigli koncenzus i plan rada. Da li se lideri zbilja i dogovore, ali im poslušnost odbiju niže instance u stranci, ili pak pričaju ispraznu priču?

Ivana Marić, politička analitičarka ističe da svega toga ima pomalo.

”Posebno se to odnosi na SDA gdje se primjeti gubitak poslušnosti kantonalnih i općinskih odbora. Vidjeli smo da su i nezavisni kandidati osvojili zavidan broj glasova, a oni su nekada bili u SDA što pokazuje taj trend. Problem lidera je što su zapali u ćorsokak. Oni ne mogu da izađu iz ovoga, da postoji bilo kakva druga kombinacija kojom bi mogli napraviti većinu oni bi vjerovatno to i uradili, no oni nemaju izlaza i osuđeni su na ovu koaliciju koja nikako ne može da se pomakne s mrtve tačke. Birači to i ne traže, opozicija baš nije toliko aktivna, tako da vjerujem da bez obzira što je to stalno u vijestima kako parlamenti ne rade već mjesecima, građanima nije jasno da je došlo do ozbiljnog zastoja.

Ovo zapravo govori o efikasnosti vlasti,da građani ne primjete razliku kada oni rade ili ne. Apsolutno je svejedno, oni radili ili ne, mi to ne primjećujemo. Ali, se oni ipak uspiju dogovoriti o nečemu, evo vidjeli smo da su dogovorili pomilovanje bivših osuđenika koji su poklanjali automobile i HDZ-u i ostalim” – ističe Marić.

Ona napominje da su sve stranke dozvolile da je kompletan Parlament blokiran zbog jednog zakona, a da građanima niko ne objašnjava koji su njihovi interesi u tome.

”Uopće nije stalo bilo kome da se pomaknu jer se svi tvrdoglavo drže svojih zahtjeva. Međunarodna zajednica sigurno neće reagirati, oni mogu samo dodatno da nas stavljaju na crne liste, međutim, to vidjeli smo i ne zabrinjava naše političare.

Oni će se ovako ponašati jer jednostavno neće da popuste. Jedino se može očekivati da će negdje početkom 2018. godine SBB napustiti koaliciju i da će ostaviti SDA i HDZ koji će morati da ostanu tu, ali ne očekujem nešto puno od toga.

HDZ će na kraju možda i popustiti u nekim zahtjevima, jer se žele predstaviti kao vodilja BiH u EU, a da bi je poveo moramo ispunjavati zahtjeve. Moguće je da će napraviti neke ustupke da bi održali taj imidž koji žele da naprave’‘ – istakla je Marić.

NAP

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close