Istraživanje: 57,6% mladih u BiH, u prilici de u neposrednom okruženju proba drogu

Većina mladih u regionu je u riziku da pod uticajem svog neposrednog okruženja proba drogu. Čak 75,7 posto mladih u Crnoj Gori poznaje nekoga u svom neposrednom okruženju ko konzumira drogu, 59,9 posto mladih u Srbiji i njih 57,6 posto u Bosni i Hercegovini – pokazuju rezultati komparativnog istraživanja „Dostupnost droge u regionu i informisanost i stavovi mladih o narkomaniji“, koje je provela Specijalna bolnica za bolesti zavisnosti „Vita“ iz Novog Sada.

Istraživanje je sprovedeno tokom novembra ove godine na uzorku od 1.893 mladih od 15 do 30 godina iz BiH, Srbije i Crne Gore.

Dostupnost droge je jedan od vodećih faktora rizika širenja narkomanije, što potvrđuju i podaci da je 61,9 posto mladih u Crnoj Gori direktno ponuđeno nekom od droga, 55,7 posto njih u Srbiji i 46 odsto u BiH. Iskustvo sa drogom je imalo 23,5 odsto ispitanih mladih u Srbiji, 21,3 posto u BiH i 25,7 posto u Crnoj Gori.

Što se tiče rezultata u BiH, istraživanje je pokazalo da su mladi u Sarajevu u najvećoj mjeri izloženi narkoticima jer 78,7 posto ispitanih u svom neposrednom okruženju ima nekog ko konzumira drogu, što je za čak 20,9 posto više u odnosu na prosječni rezultat u BiH.

Mladi u Zenici su u najvećoj meri (54,6 posto) direktno ponuđeni narkoticima, a 30,6 posto njih je i probalo, što je za skoro 10 posto više od prosjeka za BiH.

Istraživanje bolnice Vita nadalje pokazuje da među mladima i dalje dominiraju zablude, kao naprimjer – podjela droga na „lake i teške“ koju odobrava 59,8 posto mladih u Srbiji, čak 77,6 posto u BiH i 51 posto u Crnoj Gori.

Najveća odstupanja u rezultatima u BiH, po pitanju odobravanja podjele na „lake i teške“ droge su u Sarajevu, 85,2 posto i Bijeljini 84 posto, dok je zabluda o mogućem kontrolisanom uzimanju droge najizraženija u odgovorima mladih takođe u Sarajevu 51,9 posto.

“Donekle ohrabruju rezultati onih koji narkomaniju prihvataju kao izlječivu bolest (Srbija 66,6 posto, BiH 71,2 posto, Crna Gora 62,6 posto), što govori o spemnosti mladih da daju „drugu šansu“ zavisnicima vjerujući u mogućnost njihove resocijalizacije. Međutim, još uvek je u mnogim odgovorima prisutan nerealni optimizam kroz tvrdnje da je za rješenje narkomanije dovoljna čvrsta volja, bez stručne pomoći (Srbija 36,1 posto, BiH – čak 48,9 posto i Crna Gora 33,7 posto)”, navedeno je u ovom istraživanju.

Kao najdominantniji izvor informisanja na ovu temu kod mladih u regionu su internet i ostali mediji (TV, novine…).

(fena)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close