Istraživanje: Porezna nesigurnost u BiH veća nego u EU

Voditelji poreznih odjela kompanija 29 evropskih zemalja, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, koje su sudjelovale u Deloitteovom istraživanju o porezima smatraju da je u većini evropskih zemalja visok stepen porezne nesigurnosti.

Za razliku od prošle godine, kada su čelnici poreznih odjela iz Irske najnižim ocijenili stepen porezne nesigurnosti u svojoj zemlji, ove godine najpozitivniji su bili čelnici poreznih odjela iz Nizozemske i Luksemburga gdje je preko 90 posto ispitanika izjavilo da kod njih ne postoji visok stepen porezne nesigurnosti. S druge strane, svi ispitanici iz Italije (100 posto) smatraju da u njihovoj zemlji postoji visok stepen porezne nesigurnosti. Slijede Portugal, Francuska, Grčka i Bosna i Hercegovina sa preko 90 posto odgovora o visokom stepenu porezne nesigurnosti, a odmah za njima su Hrvatska sa 79 posto i Slovenija sa 77 posto.

Prosječan stepen porezne nesigurnosti u Europi je 54 posto i niži je nego prošle godine kada je iznosio 60 posto.

Najčešće spominjani izvori nesigurnosti u Bosni i Hercegovini su nedorečenost, manjkavost i često sporna javna dostupnost uputa (50 posto) te česte zakonske promjene (33 posto). Isto kao i u Bosni i Hercegovini, ova dva izvora navedena su i u ostalim evropskim zemljama kao najčešći uzrok porezne nesigurnosti.

83 posto ispitanih smatra da je porezna nesigurnost u Bosni i Hercegovini veća nego u drugim evropskim zemljama, dok je u ostalim evropskim zemljama takav odgovor dalo u prosjeku 41 posto ispitanika.

Gotovo polovica ispitanika u evropskim zemljama (49 posto) izrazila je stav da bi se pojednostavljenje poreznog sistema uvelike odrazilo na konkurentnost. Slično je i u Bosni i Hercegovini gdje je takav stav izrazilo 50 posto ispitanika, kao i da bi privreda bila konkurentnije kada bi postojala veća sigurnost po pitanju budućnosti poreznog sistema.

“Porezni stručnjaci žele stabilne porezne zakone jer vjeruju da samo takvi zakoni mogu pozitivno uticati na poslovnu konkurentnost zemalja u kojima rade. Ne sviđa im se nesigurnost te sugeriraju da bi pojednostavljenje poreznog sistema također doprinijelo konkurentnosti država”, navodi Emir Ibišević, menadžer u Deloitteu.

U trećini kompanija iz Bosne i Hercegovine koje su sudjelovale u istraživanju (33 posto) postoji zajednička služba finansija koja se, između ostalog, bavi i poreznim pitanjima, dok je udio ovakvih kompanija u Evropi veći i iznosi 51 posto.

Kada govorimo o poreznim odjelima kompanija u Bosni i Hercegovini, svi ispitanici smatraju da je za uspješnost njihovog odjela najvažnija pravodobnost podnošenja poreznih prijava i usklađenost, te izvjesnost po pitanju poreznih obaveza. U Evropi je sličan odnos, gdje je pravodobnost podnošenja poreznih prijava i usklađenost također najvažnija sa 72 posto, a slijede izvjesnost po pitanju poreznih obaveza (71posto) i uska povezanost s poslovnom organizacijom i njenom strategijom (68 posto).

“Većina ispitanika u Bosni i Hercegovini i Europi smatraju da imaju dobre odnose s poreznim vlastima u zemlji u kojoj posluju”, zaključuje Emir Ibišević, i nastavlja: “Niko od ispitanika iz Bosne i Hercegovine nije naveo da ima loše odnose, nego odlične (33 posto), dobre (50%) i ni loše ni dobre (17%).“

Slično kao u Evropi 83 posto ispitanika iz Bosne i Hercegovine smatra da im je u proteklih godinu dana odnos s poreznim vlastima ostao isti, a čak 17 posto se izjasnilo da im je taj odnos u odnosu na prošlu godinu i bolji. U Evropi 87 posto ispitanika smatra da im je odnos ostao isti, 7 posto ih je izjavilo da im odnos s poreznim vlastima bolji, a 6 posto da im je lošiji u odnosu na prošlu godinu.

ekapija.BA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close