Istraga protiv Lagumdžije zbog Guantanama

Županijsko državno odvjetništvo u Sarajevu otvorilo je novu istragu protiv ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatka Lagumdžije, kojega sumnjiči za protuzakonito izručenje šest osoba alžirskog i jemenskog podrijetla američkim vlastima 2002. godine koji su potom pod sumnjom da su umiješani u terorizam godinama bili zatočeni u zatvoru Guantanamo na Kubi, objavila je BHT 1.

Uz ministra vanjskih poslova, pod istragom je i Tomislav Limov, dužnosnik SDP-a BiH koji je 2001. godine bio zamjenikom ministra unutarnjih poslova Federacije BiH.

Odvjetnik Ragib Hodžić, pravni zastupnik Nađe Dizdarević, supruge jednog od deportiranih Alžiraca, potvrdio je kako je državno odvjetništvo prihvatilo zahtjev za obnovom istrage koja je vođena i ranije no nakon nekoliko godina je prekinuta.

-Izgleda da će pravda ipak doći na svoje, no istina nakon deset godina zakašnjenja, kazao je Hodžić.

Nađa Dizdarević, koja godinama vodi pravnu bitku kako bi dokazala da su vlasti BiH protuzakonito izručile njezina supruga Amerikancima, sada očekuje samo to da državno odvjetništvo nepristrano uradi svoj posao, prenosi Hina.

-Ja vjerujem u pravosuđe BiH i nadam se da će istina izaći na vidjelo te da će biti odgovarajuće kažnjeni oni koji su odlučili preko noći rušiti ljudske sudbine, kazala je Dizdarević.

Lagumdžija nije želio komentirati ponovno otvaranje istrage, no Tomislav Limov je ocijeno kako je rječ o politički motiviranom progonu.

-Iz mnoštva ljudi koji su sudjelovali u deportaciji ‘Alžirske skupine’ izdvajaju se samo dva imena i vjerojatno je i to vezano za iduće izbore 2014. godine, kazao je Limov, dodajući kako je uvjeren da će istraga nakon izbora biti i prekinuta.

Slučaj “Alžirska skupina” odnosi se na Mustafu Ait Idra i Hajj Boudellu, Lakhdara Bumedina, Mohammada Nehlu, Sabera Lakmara podrijetlom iz Alžira te Besayaha Belkacema koji je rođen u Jemenu.

Svi su oni uz matično imali i državljanstvo BiH koje su dobili 1994. godine jer su se oženili državljankama BiH i s njima zasnovali obitelji.

Uhićeni su u Sarajevu pod sumnjom da su pripremali napad na američko i britansko veleposlanstvo.

Temelj za sumnju bili su presretnuti telefonski razgovori koje su vodili a nakon uhićenja bosanskohercegovačke vlasti suočile su se s ultimativnim zahtjevom SAD za njihovim izručenjem.

Iako je pravna osnova za izručenje bila dvojbena, jer se tome izrijekom usprotivio i tadašnji Dom za ljudska prava BiH kao najviša pravosudna instanca zadužena za zaštitu ljudskih prava, vlasti BiH popustile su pod političkim pritiscima te su Alžirci na kraju izručeni.

Operaciju je na političkoj razini vodilo ministarstvo vanjskih poslova BiH na čijem je čelu Lagumdžija bio i 2001. godine, dok je federalna policija provela izručenje.

Nakon dugogodišnjeg zatočenja u Guantanamu, petorica Alžiraca su oslobođena optužbi i vraćeni su u BiH još 2008. godine, a u zatvoru je zadržan Belkacem kojemu su dokazane veze s terorizmom.

bitno.ba
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close