-TopSLIDEKultura življenjaLifestyleTehnologija

Istorija poznate japanske marke Casio

Istorija poznate japanske marke Casio

Casio je jedna od najpoznatijih japanskih marki koja se bavi proizvodnjom elektronskih uređaja sa sjedištem u gradu Šibui u Tokiu.

Ova kompanija je osnovana 1946. godine, a njen osnivač je bio Tadao Kašio. Od tada, Casio je postao jedan od lidera u industriji elektronike, poznat po svojim inovativnim proizvodima visokog kvaliteta. U nastavku ćemo detaljnije istražiti istoriju i razvoj ove renomirane marke.

Početak Casio avanture

Istorija marke Casio započinje svoj put kao proizvođač računara (1957), dok su čuveni satovi Casio stigli nešto kasnije. Međutim, nekoliko godina prije računara, ova kompanija je lansirala kompaktan kalkulator.

Kalkulator, veličine stola, završen je 1954. godine i bio je prvi u Japanu elektro-mehanički kalkulator, revolucionaran za to vrijeme.

Kako je Casio došao do profita za ulaganje u kalkulatore?

Prvi značajan proizvod kompanije Casio bio je držač za cigarete, omogućavajući vlasniku da puši dok su mu ruke bile slobodne. Japan je brzo osiromašio nakon Drugog svjetskog rata, što je činilo cigarete vrlo dragocjenim.

Inovacija ovog proizvoda je postigla uspjeh, te su Kašio i njegova mlađa braća (Tošio, Kazuo i Iukio) iskoristili profit od držača cigarete kako bi razvili upravo te svoje kalkulatore.

Ova inovacija je postala temelj za dalji razvoj Casio proizvoda.

Pionir u digitalnim satovima

Casio je postao pionir u proizvodnji digitalnih satova. Godine 1974. kompanija je predstavila prvi digitalni ručni sat sa LCD ekranom. Ovaj proizvod je bio revolucionaran i postao je popularan među potrošačima.

Casio je nastavio da razvija nove modele satova, uključujući i one sa dodatnim funkcijama poput kalkulatora, alarma i svjetlosnih efekata.

Inovacije u elektronskim muzičkim instrumentima

Casio je takođe poznat po svojim dostignućima u elektronskim muzičkim instrumentima. Godine 1980. kompanija je predstavila prvu digitalnu klavijaturu, koja je bila pristupačna i jednostavna za korišćenje.

Ovaj uređaj je omogućio mnogim ljudima da se upuste u svijet muzike. Casio je nastavio da razvija nove modele klavijatura i drugih elektronskih muzičkih instrumenata, koji su postali popularni širom svijeta.

Satovi nastavljaju da se unapređuju

Kompanija je takođe postala poznata po raznolikosti i inovacijama u svojoj liniji ručnih satova. Bila je među pionirima u proizvodnji kvarcnih satova, kako digitalnih tako i analognih.

Takođe je bila među prvima u prodaji satova s integrisanim kalkulatorima.

Casio je takođe lansirao jedan od prvih satova koji je mogao prikazivati vrijeme u različitim vremenskim zonama širom svijeta, uz dodatne funkcije poput snimanja temperature, atmosferskog pritiska i nadmorske visine.

Kasnije su Casio ručni satovi bili opremljeni prijemnicima za sinhronizaciju s radio stanicama širom svijeta i GPS-om kako bi osigurali maksimalnu tačnost u očuvanju vremena.

Napredak u digitalnim fotoaparatima

Casio je takođe napravio značajan napredak u oblasti digitalnih fotoaparata. Kompanija je predstavila prvi digitalni fotoaparat sa LCD ekranom na svijetu.

Ovaj proizvod je bio revolucionaran, jer je omogućio korisnicima da odmah vide slike koje su snimili. Casio je nastavio da razvija nove modele fotoaparata, sa sve naprednijim funkcijama i većom rezolucijom.

Šta je sve Casio danas?

Danas, Casio nastavlja da bude lider u proizvodnji elektronskih uređaja. Kompanija je proširila svoj asortiman proizvoda na različite oblasti, uključujući satove, klavijature, kamere, mobilne telefone i još mnogo toga. Casio je poznat po svom visokom kvalitetu, pouzdanosti i inovativnosti.

Casio je mnogo više od satova, ali je po tim proizvodima možda najviše prepoznatljiv.

Nesumnjivo je da su Casio proizvodi postali sinonim za kvalitet i inovativnost koji su se integrisali u kulturu življenja.

Od prvih kalkulatora do naprednih digitalnih uređaja, Casio je uvijek bio na čelu tehnoloških dostignuća.

Popularni su zbog svoje izdržljivosti jer su vodootporni, imuni na udarce i posjeduju dugotrajnu bateriju, što ih čini idealnim izborom za sportiste, avanturiste i ljubitelje aktivnog načina života.

Osim svoje izdržljivosti, Casio satovi su takođe poznati po svojim brojnim funkcijama. Mnogi modeli Casio satova imaju ugrađene senzore koji mjere visinu, pritisak, temperaturu i brzinu.

Ovi satovi takođe imaju alarme, kalendar, tajmer i svjetlosne funkcije. Casio satovi su dizajnirani da budu praktični i korisni, pružajući korisnicima sve potrebne informacije na jednom mjestu.

Od držača za cigare i kalkulatora, preko svevremenskih satova, pa do muzičkih instrumenata, kvalitet proizvoda Casio kompanije nije ispaštao zbog njihove raznovrsne ponude električnih uređaja.

Danas, Casio nastavlja da inspiriše potrošače širom svijeta upravo zbog svog širokog asortimana.

Izvori slika:

https://www.pexels.com/photo/person-wearing-round-silver-analog-watch-with-black-leather-strap-849701/

https://www.pexels.com/photo/black-and-silver-round-analog-watch-4124334/

Izvor: Avokado

magazinplus.eu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close