Istok Bratić: Pionir sam modnog perfomansa u BiH

MODNI KREATOR   ISTOK BRATIĆ  UČESNIK  33. NIVEA BH FASHION WEEKA SARAJEVO 

Pionir sam modnog perfomansa u BiH

Haute couture 2015. “IN LOVE AGAIN”, naziv je najnovijeg projekta modnog dizajnera Istoka Bratića koji već godinama važi za jednog od najorginalnijih modnih kreatora  domaće modne scene.

Iz prve ruke, saznali smo šta je Istok spremio zvanicama 33. NIVEA BH FASHION WEEKA SARAJEVO, tačnije 4. 11., kada je planirana njegova revija    u Domu oružanih snaga BiH?

– Uradio sam dvije kolekcije visoke mode. Žensku i mušku “In love again je naziv kolekcije. Inspirisana je francuskom školom visoke mode i velikana Yves Saint Laurenta.  Kolekcija donosi  novu eleganciju skoro bez  elegantne crne  boje, koja je inače  boja visoke mode .  Yves Saint Laurent je bio majstor boja i nekonvencijalnih kontrasta tako da i kolekcija “In love again” prestavlja sublimaciju mog dosadašnjeg rada….
Visoka moda je vaša specijalnost, međutim, mi  bismo Vas željeli vidjeti i kao autora kolekcija drugih stilova, da li ste razmišljali o tome?
– – Dizajneru mog senzibiliteta  francuska visoka moda je dio habitusa . Odražava u potpunosti moju umjetničku estetiku. Podržavam  tezu da u modi postoje krojači  i umjetnici koji osim kolekcije predstavljaju teatarski čin.  Sama revija kod takvih je izražaj umjetničkog habitusa samog autora kolekcije . Tako su i moje modne revije kombinacije muzičkog koreografskog i modnog izražaja. Pionir sam  modnih perfomansa na ovim prostorima.  Ipak kao i svaki profesionalac  mogu, želim da radim i pret- a-porter  kolekcije . Nemam problema da radim  kolekcije drugih stilova. Ipak vjeran sam svojoj estetici.

Često ističete da volite francusku modu, te modne kreatore poputYves Saint Laurent   da li to znači da je Vaš san možda samostalna revija u pariškom fashion weeku?

– Naravno za svakog dizajnera  je  veliki uspijeh  prezentirati i sebe
i svoj rad na jednom prestižnom  fashion week-u poput sedmice mode u Parizu. Uvijek sam imao i imam standarde svjetskih sedmica mode . Jedna od mojih odlika je što uvijek imam mnogo spremljenih modela što često bude problem organizatorima.

Šta se u poslovnom plan u Istoka Bratića dešavalo od posljednjeg učešća na  32. Nivea Bh Fashion Week Sarajevo?
– Poslovni planovi su uvjek prisutni  ali su promjenjivi i uslovljava ih mnogo toga. Najsvježije je to što planiram putovanje u cetar svijeta  London koji ima veliki uticaj na mene i na moj modni izričaj.


 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close