Istine i laži o zagađenju Zenice

Eko forum Zenica je za subotu 22. decembra najavio protestnu šetnju «Preživjeli smo rat, preživjećemo i vas», kojim upravi Arcelor Mittala Zenica (AMZ) želi dati upozorenje da su građani ovog grada siti obećanja o ulaganjima u ekološke projekte. Uoči protesta dio lokalne javnosti «finansijski zainteresovan» zbog radnog angažmana nekog od ukućana svjesno se obmanjuje pričom «šta ćemo ako se fabrika zatvori», pokušavajući time stvoriti vještački «front» i posvađati Zeničane koji su za čist zrak i onih koji zarađuju za život u toj kompaniji.

 

Koja obećanja Mittal nije ispunio? Prema dostupnim podacima iz ugovora o privatizaciji, koji je preuzeo kupivši Željezaru Zenica od KIA – Kuvajtskog investicijskog fonda, ArcelorMittal  je najavio investiranje 100 miliona eura do kraja 2010. godine.  Do sredine decembra 2012. investirano je samo 22 miliona eura, uglavnom u povećanje proizvodnih kapaciteta.

 

Tvrdnje da je «prije rata bilo gore» nikako ili gotovo nikako nisu tačne. 

 

– Zenička željezara je 1990. godine emitovala 7,6 kilograma sumpordioksida (SO2) po toni proizvoda, a lani je to bilo 5,0 kilograma, i to sa višestruko manjom proizvodnjom. U EU, fabrike istog proizvođača zagađuju daleko manje. Postoje jasne i uobičajene tehnologije, koje su značajno uznapredovale u posljednjih 25, 30 godina,  koje mogu značajno smanjiti zagađenje, ali se one u Zenici ne koriste, navode u Eko forumu Zenica.

 

Lokalni čelnici, predvođeni načelnikom Zenice Husejinom Smajlovićem navodili su da je «upotreba automobila pogibnija od Željezare», pravdajući tako milionske projekte magistralnih saobraćajnica «oko grada».  Stručnjaci pak navode da motorna vozila u Zenici godišnje u zrak izbace četrnaest tona, dok AMZ godišnje u atmosferu emituje više od 10.050 tona sumpordioksida.  Na kraju, teza da se zbog recesije i gubitaka ne investira je obična laž. Profit po toni čelika je povećan sa 100 (2010. godine) na 118 američkih dolara u 2011. godini. Kompanija može poslovati negativno, vještim prikrivanjem poslovnih uspjeha, drastičnog rasta prodaje, kroz enormno visoke amortizacije, interna ulaganja i obrt, kojim uspješno posluju kompanije samo u državama sa niskom poreznom stopom.  Činjenica je da je AMZ višestruko povećao proizvodnju, ali je istovremeno sa 4.600 broj uposlenih smanjio na 2.600, koliko će ih 1. januara 2013. biti uposleno u zeničkom metalskom gigantu.

 

Samo s trećinom predratnog obima proizvodnje (700 hiljada u odnosu na dva miliona tona), Zenica je dosegla predratne koncentracije zagađenja. Posebno zabrinjava to što se zagađenje svake godine povećava. U 2011. god. prosjek emisije SO2 iznosio je 139 mikrograma po kubiku zraka, a u prvih devet mjeseci 2012. taj prosjek je povećan na 162 mikrograma.

 

Iako se u Općini svojski trude da kažu da «nisu nadležni», jer je formalna nadležnost  inspekcija za Mittala na Federalnoj upravi za inspekcije, u Eko forumu navode da je Članom 12. Statuta Općine Zenica jasno definisano da je «Općina nadležna svojim građanima stvoriti predu

zenicablog.com

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close