KolumnePolitikaSvijet

Island: Otjerali MMF i strane banke, a sada građanima dijele novac!

S malenog Islanda stalno dolaze vijesti koje ostatku svijeta liče na čarobne bajke


Nakon što je manje od 400 tisuća stanovnika Islanda svrgnula korumpirane političare koji su upropastili zemlju bankarskim i burzovnim spletkama, nakon što su uhitili i osudili odgovorne političare, nakon što su nacionalizirali propale banke, na red dolazi i novčani poklon.

Rijetko bi se koja zemlja mogla pohvaliti borbom, a kamo li pobjedom protiv bankarske mafije.

Po svemu sudeći Island je sve ono što naša zemlja nikada neće biti.
Islanđani su se izvukli iz gospodarske krize, spasili su svoju valutu, odmakli su se od luđačkih potraživanja EU političara, minimalizirali su utjecaj MMF-a i naravno osigurali vladavinu političarima koji smatraju kako banke trebaju propasti ako ne rade kako treba, te da država nikada ne smije spašavati privatne banke.

U posljednjih pet mjeseci Island je zatvorio 26 bankara koji su zemlju gurnuli u financijski kaos, vjerovali ili ne nitko drugi na planeti nije učinio nešto tako. Islandska vlada je također
nacionalizirala one banke koji su nelegalnim radnjama osigurale ekonomsku nestabilnost i koje se same nisu mogle izvaditi iz rupe koje su same iskopale.

Naime Islanđani su shvatili da im propale banke nikada neće moći vratiti novac koje su “pojele” za vrijeme krize, te da je jedni način vraćanja duga njihova nacionalizacija.

S obzirom da Islanđani imaju stvarnu kontrolu nad svojom vladom, to se efektno da osjetiti i na vlasništvu nacionaliziranih banaka.

Naime, nedavno je islandski ministar financija Bjarni Benediktson objasnio kako će s početkom 2016. svaki Islanđanin dobiti po 211,80 eura koji su zarađeni od nacionalizovanja najveće banke na Islandu – Íslandsbanki.

Po riječima ministra Benediktson to je 5% od ukupnog iznosa njene vrijednosti, dok će ostatak novca koji banka posjeduje biti izravno ubačen u programe koji Islandu osiguravaju ekonomsku stabilnost te uredno poslovanje zdravstvenih, mirovinskih i socijalnih fondova.
Guðlaugur Þór Thordarson, zamjenik tajnika odbora za kontrolu proračuna je priznao kako nije sretan s nacionalizacijom banaka, niti mu je omiljena ideja da država posjeduje banke, ali smatra kako je to prijeko potreban korak kako bi se optimalno provela kontrola kapitala.

Islanđani će svakako imati razloga za slavlje u 2016. ne samo što su otplatili kompletan dug MMF-u, već sada mogu osjetiti i plodove svog rada zbog pametnog vladanja zemljom.

Možda će se nekima činiti kako je 211 eura premala svota da bi se od toga stvarala fama, ali razmislite koja je država ikada dijelila novac s vlastitim narodom nakon kupnje neke banke?

Sada usporedite Island i njegovu bankarsku politiku sa svojom zemljom…

(vestinet.rs/uredio:NSP)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close