ISIS, laži i video trake

Vjerujem da su mnogi vidjeli onaj zastrašujući i opasni video kojeg je uradila ISIS-ova produkcija, a koji je projektiran u medijima dan uoči papine posjete Sarajevu i Bosni i Hercegovini. Mora se priznati i primjetiti da je video urađen vrlo profesionalno

(MUHAMED VELIĆ – preporod.com)

A u njemu se pozivaju balkanski muslimani, prije svega, da se pridruže ISIS-u, da napuste svoje zemlje, koje su u svojoj ekstremističkoj mašti označili kao “darul-kufr” (kuća ili zemlja nevjerstva), da nonsens bude veći tako su i Bosnu kvalificirali, zemlju koja je natopljena šehidskom krvlju i gdje se čuva emanet vjere, i pridruže se njima, na njihovoj teritoriji, kao zemlji “darul-iman” (kuća ili zemlja vjere). Međutim, ako, pak, to ne mogu uraditi, tj. učiniti hidžru, onda se pozivaju balkanski muslimani da se bore na Balkanu, da stavljaju bombe pod auta, sipaju kafirima otrov u pića itd. Oduzelo bi nam vremena ako bi smo dalje nabrajali stavke opasnog i zaludjelog poziva.
Doista, Allah da nas sakloni i sačuva od ovakvih bolesnih i u isto vrijeme opasnih ekstremističkih promoviranja, no, moram biti iskren do kraja pa ću kazati da mi je žao tih ljudi, koji žive u neviđenom zabludjelom ekstremizmu, ali mi je isto tako žao i svih onih koji bi im povjerovali, koji bi pali na njihovu priču i odazvali se takvom pozivu. Na njihovu i našu štetu. Naravno, ta je priča zarazna, kontaminirajuća i destruktivna. Njihove su mreže opasne, treba ih se čuvati u svakom slučaju.
Zato, odmah na početku, ovim putem apeliram i pozivam mlade ljude da ostanu pribrani, da čuvaju svoju vjeru i pamet i da im ne vjeruju! Znam, nekima će biti teško – ne povjerovati im, ali treba uložiti napora. Također, apeliram na roditelje da čuvaju svoju djecu! Apeliram i na odgovorne strukture da se osvijeste i konačno počnu sistemski i strukturalno raditi na prevenciji ili “sasijecanju zla u korijenu”. Jer, u protivnom, doći će trenutak kada će nas sve zajedno kolektivno boljeti glava od tih problema.
No, šta je za nas ovdje jako važno i šta moramo znati! ISIS je isključivo politički projekt. Koji zloupotrebljava (krade) vjerske simbole i koji je umotan u vjersku priču. Ekstremnu priču. ISIS-ovu vojsku čini uglavnom raspuštena Sadamova vojska, a manji je dio dobrovoljaca iz svijeta. Oni su samo šminka ili maskota. Kako to stoji i navodi se u bestselleru New York Times-a i tek objavljenoj knjizi “ISIS, u srcu vojske terora” od strane novinara Michaela Weissa i Hassan Hassana, a knjigu za naše prostore izdao je Buybook (BiH) i Jutarnji list (Hrvatska). O tome ćemo akoBogda više u narednom broju Preporoda, u kojem ćemo i predstaviti knjigu. No, što se tiče ISIS-ove vojske, to je uglavnom i većim dijelom raspuštena iračka/Sadamova vojska, koju je kao takvu – raspuštenu i razvojačenu preko noći učinio samo jednim potpisom američki “visoki predstavnik” za “pokoreni” Irak. I sasvim je bjelodano da je to vojska koja je preko noći promijenila priču, outfit, uniforme, imidž i folkloristiku. No, prvo je bila poražena (od NATO-a), pa onda raspuštana, pa onda ponovno angažirana. Ali, sada da ubija muslimane. Zato ih se i pušta da rade to što rade. Jer su angažirani i politički upregnuti. A pitanje je: zašto nisu branili muslimanski teritorij od NATO invazije?! Tu su bili nesposobni, ali kada treba odsijecati glave muslimanima ili objaviti rat ili prijetnje npr. Hamasu, koji se do zadnje kapi bori protiv cionističkog režima i terora, onda su neumoljivi.
U tom opasnom video uratku, mogli smo čuti kako jedan haridžija poziva da se odazovemo pozivu halife Bagdadija. On nas, zapravo, pita kako se smijemo oglušiti o poziv halife Bagdadija?! A ko je, zapravo, Bagdadi?! Ukratko: jedan običan anonimus. A može li anonimus biti halifa svih muslimana?! I pitanje je uistinu: ko može biti halifa muslimana i ko su bili ti ljudi?! Ko su bili: Ebu Bekr Es-Siddik, Omer, Osman, Alija, Allah neka je zadovoljan s njima, itd.?! To su bili najbolji i najpoznatiji ashabi. Nije bilo viđenijih i boljih ashaba od njih. Dakle, oni su kao takvi bili halife i kao takvi su samo mogli biti, kao najbolji, najpoznatiji i najpozvaniji da to budu. Halifa nije mogao biti neki anonimus, nego najpozvaniji i najviđeniji. Zato haridžijama kao takvi nisu ni odgovorali, pa su i ubili hz. Osmana i hz. Aliju. A da bi izbor halife bio validan i njegov poziv legitiman, za to mora postojati konsenzus uleme tog doba (idžma). A to je upravo ono što fali toj odmetnutoj skupini.
Konačno, ISIS-ovi razlozi i dokazi su iracionalni, njihova je priča značajnim dijelom neistinita (osobito onaj dio kada govore da u agresiji i ratu u Bosni i Hercegovini, da nije bilo braće Arapa i njihovih boraca, ne bi se mogli ni odbraniti, što je naravno notorna neistina), djela su im opasna i treba ih se pričuvati u svakom smislu.
Ummet će pobijediti ovu bolest i zacijelit će ovu ranu; preživjet će uz Allahovu pomoć i ovo iskušenje. Mada je šteta nemjerljiva. Zato, treba oprezan, pa ni svojim malim pokretima ne pridonositi šteti. Pa ni jednim komentarom na društvenim mrežama koji bi značio simpatiju i suosjećanje s tim projektom. Pa ni jednim LIKE-om! Jer, sve su to kapi kerozina, koje traži ISIS-ova vatra.
Treba biti oprezan i hrabro pametan. To traži naše vrijeme. Da bi se opstalo i (sa)čuvalo.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close