ISIL-ovi ekstremisti masakriraju civile, kurdske snage slomile teroristički obruč oko planine Sinjar

Ekstremisti iz terorističke organizacije ISIL nastavljaju s pokoljem civila na sjeveru Iraka – prema riječima iračkih dužnosnika ubili su preko 500 civila iz jezidske manjine, uključujući žene i djecu, a neke su i žive zakopali.

(advance.hr – E.G.)

Irački ministar za ljudska prava, Mohammed Shia al-Sudani, rekao je u razgovoru za Reuters: “Imamo dokaze koje su nam dostavili Jezidi u bijegu iz svog povijesnog grada Sinjar – fotografije koje bez sumnje pokazuju kako su bande iz ISIL-a pogubile najmanje 500 Jezida nakon zauzimanja Sinjara. Neke od žrtava, uključujući žene i djecu, žive su zakopane u masovnim grobnicima u Sinjaru i okolici”. Također je istaknuo kako je oko 300 žena oteto u roblje.

Svjedoci ističu kako bi broj smaknutih mogao naglo rasti – nekoliko jezidskih naselja u okolici, kao što su Koja, Hatimiya i Qaboshi, okružena su od strane ISIL-a. Oko 300 obitelji dobilo je ultimatum od ISIL-a – ili će se preobratiti na njihovu ekstremističku interpretaciju Islama ili će biti pogubljeni.

Kurdi slomili teroristički obruč, Jezidi se spašavaju
Prema izvješću UN-a, najmanje 40,000 Jezida se našlo zarobljeno na nekoliko lokacija na planini Sinjar, gdje su pobjegli pred naletom ISIL-a na njihov grad i okolna naselja. Na planini je bilo i oko 25,000 djece (opširnije o temi: Pakao u planinama Sinjar – tragedija za koju svijet mora saznati: 30,000 obitelji bez hrane i vode čeka smrt na goloj planini nakon bijega pred ISIL-ovim teroristima).

Prema zadnjim informacijama oko 20,000 njih je do sada spašeno te su odvedeni prema sirijsko-iračkoj granici. Opsadu planine uspjele su slomiti kurdske snage te su civile ukrcali na brojne kamione kojima ih se prevozi prema gradu Hasaka, uz sirijsku granicu.

Iračke i američke zračne snage dostavljaju humanitarnu pomoć unesrećenim ljudima koji se i dalje nalaze na Sinjaru, jer na ovoj goloj planini nisu imali ni hrane ni vode te bi do sada vjerojatno već i umrli da pomoć nije stigla. Unatoč operaciji dostave humanitarne pomoći iz zraka, deseci su već preminuli, većinom djeca.

U subotu su tri američka teretna zrakoplova izbjeglicama na planini Sinjar dostavili 3,804 galona pitke vode te 16,128 porcija gotovih jela.

VIDEO: američke snage dostavljaju humanitarnu pomoć iz zraka

Američke zračne snage jučer su nastavile s napadima na položaje ISIL-a. Iz centralnog zapovjedništva američke vojske ističe se kako su pogodili ukupno pet meta, uključujući ISIL-ova vozila i položaje s minobacačima.

U isto vrijeme kurdske snage ističu kako su tijekom jučerašnjeg dana preuzele kontrolu nad dva grada koji su bili pod kontrolom ISIL-a. “Mahmour i Gweyr su sada u našim rukama”, rekao je Qubad Talabani, zamjenik premijera autonomne pokrajine Irački Kurdistan.

VIDEO: reportaža UNHCR-a o izbjeglicama iz Sinjara

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close