PolitikaSvijet

Irak – Vize za ulazak u Njemačku za bakšiš od 13 000€

Njemački konzulat u Iraku – Vize za ulazak u Njemačku za bakšiš od 13 000€

U svibnju ove godine smo izvijestili kako je, nakon navoda o korupciji u njegovom regionalnom uredu u gradu Bremenu, Njemački savezni ured za izbjeglice i migracije (BAMF) odlučio provesti reviziju nad više od 25 000 odluka dodijeli azila. Tada je utvrđeno da je bivši dužnosnik u BAMF-a u odjelu Bremena navodno primio mito, te uzimao novac u zamjenu za dodjeljivanje azila za najmanje 1200 izbjeglica koji nisu ispunili potrebne kriterije.

Pet drugih osumnjičenika, uključujući tri odvjetnika, tumača i posrednika, također su pod istragom. Trojica odvjetnika su navodno primali isplate u gotovini od “izbjeglica” diljem Njemačke i podnosili njihove zahtjeve za azil u ured u Bremenu, a novac su uzimali i tumači koji su proizvoljno prevodili njemačkim službenicima što bi trebalo pisati u dokumentima, bez obzira na to što govorili podnositelji zahtjeva za azil.

Kao u svibnju ove godine, novi je skandal otkrio njemački časopis Der Spiegel. Naime, zaposlenici Generalnog konzulata Njemačke u iračkom Erbilu, glavnom gradu  kurdske regije na sjeveru zemlje, “zarađivali su na patnji izbjeglica i izgradili cijeli korumpirani sustav”, piše Der Spiegel. Izdavali su sirijskim izbjeglicama lažne njemačke vize, a cijene ove usluge su nekad znale biti čak 13 tisuća eura.

“Viza za bakšiš”, piše Der Spiegel, ako se bakšišom može nazvati iznos kojeg je za vize uzimalo osoblje njemačkog konzulata u iračkom gradu Erbilu.

“Osoblje konzulata je uspostavilo cijeli korumpirani sustav na patnjama  izbjeglica”, izvještava njemački Der Spiegel, na temelju svoje istrage na terenu koju su proveli Jörg Diehl, Roman Lehberger i Andrew Moussa.

“I očito, tijekom proteklih nekoliko mjeseci, stvari su funkcionirale precizno kao sat”, napominje njemački časopis.

Zaposlenici Generalnog konzulata Njemačke u Erbilu su izdavali lažne dozvole za ulazak sirijskih izbjeglica u Njemačku.

“Cijene za njemačke vize su se kretale od 3 do 13 tisuća eura”, navodi se u reportaži.

Sirijac Jassem M. kojeg su kontaktirali u Njemačkoj, rekao je njemačkim novinarima “kako nije mogao dočekati dan da vidi svoju obitelj i da su u Erbilu zatražili 15 ili 20 tisuća dolara, on bi to za njegovu djecu platio”.

Iz razgovora novinara Der Spiegela s izbjeglicama koji su u Njemačku ušli na taj način i prema unutarnjim dokumentima njemačkih državnih institucija,može se sa sigurnošću reći da je u Iraku i Njemačkoj djelovala čitava “mreža profesionalnih krijumčara, korumpiranih službenika konzulata i njihovih pomoćnika u Njemačkoj”.

“Kada je riječ o izdavanju viza, njemačka veleposlanstva i konzulati, osobito na Bliskom istoku i istočnoj Europi, redovito se nalaze u središtu korupcijskih skandala i istraga zbog krijumčarenja ljudi”, piše Der Spiegel.

“U većini slučajeva su lokalni službenici diplomatskih misija, koji zarađuju manje od svojih njemačkih kolega, postali su slaba karika”, naglašava Der Spiegel još jedan detalj iz istrage o izdavanju “viza za bakšiš”.

Der Spiegel

Opširnije o skandalu s davanjem azila u Bremenu: Skandal u Njemačkoj – Prodaja azila čak i osobama s oznakom sigurnosne prijetnje

NERMIN N.

Logicno.com

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close